22 artister gør krav på betaling for ikke at spille på Wonderfestiwall

22 artister gør krav på betaling for ikke at spille på Wonderfestiwall
Mads Aarup Kjær synes, det har været tungt at skulle forhandle med artisterne. Privat foto
| ABONNENT | 9. FEB 2021 • 15:00
| ABONNENT
9. FEB 2021 • 15:00

KULTUR

Mads Aarup Kjær har været med i Wonderfestwall helt siden starten i 2008, og han sidder i dag i bestyrelsen for Foreningen Wonderfestiwall, hvor han ydermere er kasserer.

Han mener, det er heldigt, at Wonderfestiwall ligger så sent på sæsonen, som den gør.

– Det betyder, at vi kan bruge erfaringerne fra nogle af vores kolleger på festivalområdet, siger han.

Om de udgifter, Wonderfestiwall nåede at opbygge inden aflysningen sidste år, forklarer han, at regeringens kompensationspakke formentlig vil kunne dække halvdelen.

– Det er jo egentlig rigtig fint, at der overhovedet er en pakke, men aflysningen skaber trods alt stadig et hul i kassen, siger han.

– Selv om vi alle arbejder frivilligt, og vi ikke har nogen fine sekretariater, så er der altid noget, man bruger penge på alligevel. Vi besluttede aflysningen den 6. april sidste år, og da var vi trods alt nået et stykke ind i planlægningen, så der kommer vi til at miste nogle penge. Den kompensationspakke, vi kan søge penge fra, har frist den 28. februar, og vi har modtaget krav fra 22 artister, som vil have betaling for ikke at have spillet på Wonderfestiwall sidste år.

– Det er fra politisk side blevet besluttet, at artisterne skal komme med et oplæg ud fra deres kontraktsum – hvor de eksempelvis har trukket udgifter fra til færge og hotel – og så oplyser, hvor meget de ønsker udbetalt. Det er så os, der skal indgå i en forhandling med dem om, hvad der er ret og rimeligt.

Det kan blive til mange penge?

– Ja, men Erhvervsstyrelsen vil gerne kompensere os. De vil bare gerne have, at de kan se, at vi har forsøgt at presse artisterne til at gå så langt ned i kontrakthonorar som muligt. Det har virkelig været en meget, meget tung proces, og vi synes egentlig også, at det har været urimeligt, at vi som frivillig forening skal stå i sådan en situation, hvor vi skal bruge utroligt mange ressourcer på at forhandle med bookingbureauer og være bussemand over for dem. Det har virkelig været meget langhåret og meget tungt, siger Mads Aarup Kjær.

Er I ved at komme i hus med det?

– Ja, vi er ved at have indgået nogle aftaler. Derefter spørger vi så Erhvervsstyrelsen om lov, kan man sige, og forklarer, at vi eksempelvis har indgået et forlig med den her artist, som forlanger 200.000 kroner for nul minutters arbejde, er det okay? Så ser vi, hvad de siger til det. Vi skal heldigvis ikke betale artisten, før Erhvervsstyrelsen har betalt os, og på den måde kommer vi ikke til at hænge på noget. Vi har bare brugt mange sure timer på det.

Sultne artister

Nogle af de her artister vil I måske også gerne hyre til i år?

– Ja, det er på den måde en dum situation. For på den ene side skal vi presse dem i pris og spille på deres samvittighed og samfundssind, på den anden skal vi måske spørge, om de vil komme til Wonderfestiwall i år – og også der presse dem i pris. Så det er en rigtig dum situation, vi er havnet i. Det havde været meget bedre, hvis Erhvervsstyrelsens topjurister selv havde taget dialogen med bookingbureauerne i stedet for, at vi bliver sendt i byen, siger Mads Aarup Kjær.

Men artisterne er vel trods alt også sultne efter at komme ud at spille?

– Ja, det er de. Så vi skal nok få lukket et fint program.

Er det dig, der skal booke de nye artister?

– Vi er flere til det. Vi har et lille musikråd på fire stykker, hvor vi sidder og snakker om, hvem vi kunne tænke os at præsentere til næste festival.

Hvor mange skal I hyre?

– Det drejer sig om cirka 35 forskellige koncerter over de tre dage, siger Mads Aarup Kjær.