Hâmpagjöjer å spæjeræwa

Hâmpagjöjer å spæjeræwa
Illustration: Christina Skovmose/Dorrit Bjerregaard
| ABONNENT | 1. JUN 2021 • 20:17
Af:
Alex Speed Kjeldsen
| ABONNENT
1. JUN 2021 • 20:17

SPROGET

I dag og i de kommende par uger skal det på Bâgsian handle om nogle af de mange nedsættende bornholmske personbetegnelser. Indledningsvis vil jeg pointere, at den noget skæve fordeling mellem kønnene ikke skyldes, at jeg har ledt efter særlig mange nedsættende betegnelser for kvinder. Nej, grunden er simpelthen, at ordbogsmaterialet rummer betydelig flere nedsættende kvindelige betegnelser. Vi lægger ud med betegnelser, der relaterer til folks udseende.

En kvinde med beskidt eller uordentligt tøj kan kaldes en söla, en sjidrawa, en sjidgrobba, en tâzalângka, en tâzalânta eller en hâmpagjöja. Det sidstnævnte ord betegner også en pige, der majer sig ud i voksentøj. Der findes vist ikke nær så mange betegnelser for beskidte eller uordentligt klædte mænd – måske fordi det har været normen? Betegnelsen möjbagg kan dog bruges om en beskidt dreng.

En tyk eller rund kvinde kan kaldes for en dunsa, en flæskabardon, en kjøddhorsa eller en tjøkkrawa. Er hun også klodset, kan hun kaldes for en klodda, en polta, en gompa eller en hâmpa. En tyk mand kan til gengæld kaldes for ejn prozz, ejn bløddert eller ejn pryl. Om drenge har vi også det sammensatte horraprozz og horrapryl. En dreng, der har spist for meget, kan kaldes for ejn blærbøgg eller ejn blærbøgges, ligesom en lille, tyk dreng kan kaldes for ejn plugg. Udtrykt mere kælende kan han også kaldes for ejn koppsakk, ejn tjøkkert eller ejn tjøkkes, der alle svarer til det rigsdanske tyksak.

På den anden side kan en kvinde, der er for tynd eller mager, kaldes for en skre (bruges også om heste), mens den tynde og høje mand kan kaldes for ejn skræjnkjel eller ejn spæjeræw. Det sidste bruges også om magre heste og kvinder. For eksempel har Teinnæs eksemplet "jâ kajn ikkje li å se søddenejn spæjeræw, jâ synes di ska hâ lid sâul på vær sia".

Endelig kan det nævnes, at en mand med skæg i hele ansigtet kan kaldes for ejn sjæggjapyz.

 


Denne artikel er lavet i samarbejde med Bornholmsk Ordbog. Gå på sproglig opdagelse på bornholmskordbog.ku.dk