Genåbning vækker glæde – og en enkelt bekymring

Genåbning vækker glæde – og en enkelt bekymring
Museumsdirektør Jacob Bjerring-Hansen er glad for, at Bornholms Museum og Bornholms Kunstmuseum efter planen kan åbne 21. april. Dog er han bekymret ved udsigten til, at der vil være krav om coronapas i hele højsæsonen. Arkivfoto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 23. MAR 2021 • 12:36
Henrik Nielsen
Journalist
| ABONNENT
23. MAR 2021 • 12:36

GENÅBNING

Glæde, ærgrelse og bekymring er de tre følelser, der melder sig hos Jacob Bjerring-Hansen som reaktion på Folketingets genåbningsplan. Som direktør for Bornholms Museum glæder han sig, som direktør for Bornholms Kunstmuseum ærgrer han sig, og som begge dele giver han udtryk for en lille bekymring.

Ifølge den langsigtede genåbningsplan må museer åbne 21. april med krav om coronapas, så gæster kan dokumentere, at de enten er færdigvaccinerede eller har fået foretaget en negativ coronatest inden for de seneste 72 timer.

– Vi er utroligt glade for, at der er kommet en afklaring, og vi glæder os helt vildt til at slå dørene op, lyder den umiddelbare reaktion fra Jacob Bjerring-Hansen.

På vegne af Bornholms Museum glæder han sig især til at vise en ny udstilling om 75-året for den sovjetiske hærs tilstedeværelse og tilbagetrækning fra Bornholm. Den er museet ved at gøre klar.

– Det bliver en vanvittigt flot og spændende udstilling med nye ting og nye historier, så den glæder vi os virkelig til at vise frem. Det er så lige 14 dage efter jubilæet, men trods alt er det fantastisk, at vi kan få lov til at vise den frem, siger han.

Kunst af høj kvalitet

Som direktør for Bornholms Kunstmuseum glæder han sig også over, at der er kommet en dato, men samtidig er han ked af og ærgerlig på kollegernes vegne. Genåbningsplanen betyder således, at publikum ikke får mulighed for at opleve udstillingen "Længsel".

– Kollegerne har knoklet så meget med "Længsel", som vi skal sende tilbage til Polen faktisk to dage før, vi får lov til at åbne igen. Det vil sige, at den reelt kun har haft en lille uge åbent for publikum før jul. Og der ligger måneders arbejde i to kataloger, forberedelse af udstilling, transport, forsikring og jeg ved ikke hvad i sådan en udstilling, siger Jacob Bjerring-Hansen.

Det er synd for både de kolleger, som har bruget meget tid på udstillingen, og for dem, som gerne ville se udstillingen, tilføjer han.

– Det er kunst af så høj kvalitet, vi har lånt ind, så det ærgrer jeg mig over. Men når det er sagt, så glæder vi os selvfølgelig over, at der er kommet en dato, lyder det fra Jacob Bjerring-Hansen.

Toppen af besøgstallet

Med hensyn til reglerne om coronapas, så tror han ikke, at det vil vise sig at være det store problem. Dog er han bekymret ved udsigten til, at krav om coronapas formentlig først vil forsvinde, når alle er tilbudt vaccine.

– Jeg er noget nervøs, hvis det også er et krav, der følger os igennem hele højsæsonen, for det at gå på museum er altså en meget lystbetonet og impulsbetonet ting, som man måske først beslutter sig for om morgenen over cornflakesene i sommerhuset, siger Jacob Bjerring-Hansen.

Hvis man så først skal forbi et testcenter, inden man kan køre til museet, så kan det godt være, at man vælger noget andet, mener museumsdirektøren. Derfor håber han, at det krav forsvinder så hurtigt som muligt.

– Det vil virkelig betyde noget, men lad os nu se, det kan være, at jeg bliver indhentet eller overhalet af udviklingen i det her coronapas. Hvis alle alligevel er vaccineret stort set, og det ikke gælder børn, så kan det godt være, at udfordringen er mindre. Bliver det en generel ting, så vil folk nok nærmest sørge for med 72 timers mellemrum mere eller mindre at få taget sig en test, så man kan gøre det, man har lyst til, siger han.

Alligevel tror han, at kravet kan tage toppen af besøgstallet, da det vil være muligt at tage ud i naturen, på stranden eller ind til byen og handle uden krav om test eller vaccine.

– Jeg tror ikke, det betyder, at alle bliver væk, overhovedet, men det kan betyde, at vi ikke får helt samme publikumsboom, som vi havde sidste år, da alt åbnede op. Vi blev næsten væltet, og det kan godt være, at det her lige tager toppen af det, siger Jacob Bjerring-Hansen.