Formand for Dyreetisk Råd: Tynde dyr lider ikke nødvendigvis

Formand for Dyreetisk Råd: Tynde dyr lider ikke nødvendigvis
Bisonbestanden i Almindingen er på ti år vokset fra syv til ti indvider. Foto: Naturstyrelsen Bornholm
REAKTION | BISONSKOVEN | ABONNENT | 28. JAN 2022 • 13:40
REAKTION | BISONSKOVEN | ABONNENT
28. JAN 2022 • 13:40

Vi skal passe på, at vi ikke gør os allesammen til eksperter, siger Bengt Holst i en kommentar til den igangværende debat om bisonbestanden i Almindingen og dens trivsel.

I sidste uge blev Naturstyrelsen Bornholm meldt til politiet for overtrædelse af Dyreværnsloven af foreningen Stop vanrøgt af dyr bag hegn. Efterføglende er debatten om mistrivsel blusset op på nettet igen, ofte ledsaget af fotos af tynde bisoner, og spørgsmålene er mange: For hvad vil det sige at være ved godt huld? Og er det farligt, at man kan se en bisons ribben, som det i øjeblikket er tilfældet i bisonskoven i Almindingen.

Bengt Holst, tidligere direktør for Zoologisk Have i København og nuværende formand for Dyreetisk Råd, kom fredag morgen med en generel kommentar til genudsætning af dyr i et indslag på P4 Bornholm.

Vi er ikke allesammen eksperter

Bison er ifølge Bengt Holst en velegnet race at sætte ud, blandt andet fordi bison kan leve af bark om vinteren. Han mener som udgangspunkt at genudsatte dyr får fantastisk god velfærd og udfoldelsesmuligheder i Danmark.

– Der er en tendens til at se på dyr, som er sat ud naturen, som kæledyr, der skal have de samme vilkår som dyr på stald og fold. Det skal de ikke, men der skal selvfølgelig være føde til at opfylde deres behov, både sommer og vinter, sagde Bengt Holst til P4 Bornholm.

Bengt Holst mener, at det skal være op til fagfolk at vurdere, om en bison er i trivsel eller ej.

– Vi skal passe på at vi ikke gør os allesammen til eksperter. Dyr lider ikke nødvendigvis, fordi de taber noget huld i en periode, siger Bengt Holst.

Formanden for Dyreetisk Råd kom ikke ind på problemet med parasitter, som ifølge en undersøgelse fra Københavns Universitet fra 2018 er stort i den bornholmske bisonbestand.

Skovrider Søren Friese fra Naturstyrelsen Bornholm vil ikke kommentere på den konkrete anmeldelse, men sagde tidligere på ugen til Tidende, at man ikke vil behandle bestanden i Almindingen mod parasitter, fordi den langvarige behandling med bedøvelse og indsprøjtninger stresser dyrene unødigt meget.