Folketinget har fået tilbud om missilbatteri på Bornholm

2. MAR • 18:34
Af:
Jesper Gynther/Ritzau
2. MAR • 18:34

Et israelsk firma er klar med et tilbud om blandt andet at sætte et missilbatteri op på Almegårds Kaserne, der kan skyde russiske missiler ned, skriver Berlingske.


Den israelske våbenvirksomhed IAI har præsenteret en række medlemmer af Folketinget og Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) for et tilbud om at købe virksomhedens luftforsvarssystem Barak.

Det kan anvendes på afstande mellem 35 og 150 kilometer, og det vil praktisk talt kunne forsvare hele Danmark for russiske missiler ved, at man blandt andet placerer et missilbatteri på Almegårds Kaserne og otte andre steder i landet.

Det skriver Berlingske, som erfarer, at hele systemet vil kunne blive leveret på 27 måneder og koste 4,1 milliarder kroner. Der er dog ikke meget, der tyder på, at Forsvaret vil anskaffe det af frygt for uenighed i Nato-kredsen, skriver mediet.

Vil købe eller leje missilsystem hurtigt


Danmarks missilforsvar blev nedlagt for over 20 år siden, men den sikkerhedspolitiske situation i Europa og verden, som udvikler sig i en mere og mere uforudsigelig retning, har fået partierne bag forsvarsforliget til at blive enige om at sætte tempo på indkøbet af et midlertigt luftforsvar.

Allerede i år skal Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) afsøge mulighederne, har forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) oplyst til Ritzau. Det kan både være at leje eller at købe.

– Vi har truffet en vigtig og stor beslutning om at gå i gang med at afsøge markedet for et jordbaseret luftforsvar. Vi kigger rundt i alle dele af verden for at se, hvad der kan komme til os på en meget kort bane.

– Det gør vi hurtigt, så vi til sommer kan træffe en beslutning om en midlertidig løsning. Min forventning er, at vi i løbet af 2026 kan tage de systemer i brug, som vi vælger at anskaffe.

– Derudover har vi en proces omkring det langsigtede luftforsvar. Jeg forventer, at vi kan træffe en beslutning i løbet af de kommende uger, om hvordan den proces så kommer til at være, sagde ministeren på et pressemøde fredag.


Danmark afventer Natos styrkemål, som ventes til sommer og er en slags krav til medlemslandene fra den transatlantiske forsvarsorganisation.

De styrkemål vil sætte retningen for, hvad og hvor meget Danmark skal indkøbe til det permanente luftforsvar fra jorden.

Ifølge selvstændig forsvarsanalytiker Hans Peter Michaelsen, der er tidligere officer i flyvevåbnet og har 41 års erfaring fra Forsvaret, er en midlertidig løsning en god beslutning.

– Det her en god måde at starte på - måske at låne noget og få uddannet nogle folk og komme i gang, inden man kan få leveret det endelige system, siger han.

Fordi der ikke er dansk personale klar til at betjene et jordbaseret luftforsvarssystem, vil det formentligt kræve nogle måneders oplæring, vurderer forsvarsanalytikeren.


Oplagt at se mod Norge

Hvis der skal lånes eller lejes et luftforsvarssystem, er det oplagt at se mod det norske forsvar, mener Hans Peter Michaelsen.

– Vi har et tæt samarbejde med Norge og hjælper dem med at træne piloter og teknikere, inden de får Seahawk-helikoptere. I Norge har de luftforsvarssystemet NASAMS, siger han.

NASAMS produceres af norske Kongsberg.

Virksomheden er en ud af i alt 12 virksomheder, der er i dialog med Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse om at levere en permanent løsning for et nyt dansk jordbaseret luftforsvarssystem, meddelte styrelsen i november.


Partierne bag forsvarsforliget er enige om, at Danmark skal indkøbe ét langtrækkende luftforsvarssystem og to kortrækkende systemer.

Danmark havde tidligere et jordbaseret luftforsvar, men det blev nedlagt i 2004.

– Der var jo fred og ingen fare, og forsvaret blev omlagt til internationale operationer, siger Hans Peter Michaelsen.

– Det er lidt ligesom med ubåde. Det er let at nedlægge noget. Men det tager lang tid at bygge det op igen.

På fredagens pressemøde meddelte ministeren desuden, at det er norske Nammo, der fremover skal producere ammunition og granater i nordjyske Elling på den nedslidte fabrik Krudten.


Staten solgte fabrikken i 2008, men købte den tilbage i september 2023 på grund af Ruslands krig mod Ukraine.

– Det er min klare forventning, at vi i løbet af sommeren 2027 vil se den første produktion rulle ud fra Elling. Det er det, der kan lade sig gøre, sagde forsvarsministeren på pressemødet.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT