Flere gårde var uden strøm langt op i 60’erne

Flere gårde var uden strøm langt op i 60’erne
Den nu forsvundne Rø Brugs, hvor Røbrovej, Brommevej og Klemenskervej mødes.
| ABONNENT | 30. MAJ 2021 • 21:11
Af:
Peter Tiemroth
| ABONNENT
30. MAJ 2021 • 21:11

"Langt ind i 1960'erne var der endnu flere gårde på egnen mellem Rø og Rø Plantage, der endnu ikke havde strøm, huskede journalist Egon Kjøller, Hjørring, for et par år siden i forbindelse med bestræbelserne på at redde Røbro Mølle.

– Der var altså ingen elektrisk lys, ingen malkemaskine eller kværn – men vindmøllen var i fuld funktion. Der var heller ingen elektrisk hegn, så køerne stod i tøjr og skulle flyttes – eller de gik simpelthen løse og skulle vogtes. Det blev min mor sat til, allerede inden hun kom i skole.

Røbro Mølle var i drift indtil 1949. Vingerne blev nedtaget i 1970. Desværre er Røbro Mølle fortsat i særdeles dårlig stand. En istandsættelse vil løbe op i over fem millioner kroner, som man har forsøgt –og stadig håber – at skaffe fra forskellige fonde.

Berømt købmand

I 2015 lykkedes det for foreningen Røbro Mølles Venner og ejeren og Jens Erik Nielsen at skaffe penge til en nedtagning af møllehatten for at lette restaureringsarbejdet. Men siden er arbejdet gået i stå på grund af pengemangel, og møllehatten står stadig på jorden.

Lige ved møllen – hvor Røbrovej støder sammen med Brommevej og Klemenskervej – forestillede man sig i århundredets begyndelse, at Rø by i fremtiden skulle udvikle sig, før jernbanen kom til i 1913. Og indtil for relativt få år siden husede krydset da også både en brugs og en købmand.

Købmandsbutikken, der lukkede for en halv snes år siden, var så godt som urørt igennem 80 år – et rent frilandsmuseum, der gav reklamemanden Jakob Ludvigsen inspiration til de kendte squash-reklamer for tv med Jakob Haugaard og Finn Nørbygaard.

”Brøgsepengene”

Brugsen, der etableredes helt tilbage i 1904, lukkede engang i begyndelsen af 1990'erne. For "brøgsepengene" byggede Rø Idrætsforening de nuværende faciliteter på stadion, der også tjener som medborgerhus. Men brugsbygningen er først fysisk forsvundet aldeles for omkring en halv snes år siden.

Efter brugsens lukning blev der i nogle år af Rene Wang Hansen etableret en veritabel Wild Horse Saloon, som senere afløstes af en forretning med rideudstyr, inden Wang Hansen rykkede til Stenby Mølle. Herefter overgik butiksbygningen til beboelse, inden den i 2009 brændte ned.

Hvor Rø i dag huser Nordlandets Ridecenter ved Skærpingegaard, var egnen i sin tid kendt for at huse de sidste vilde heste på Bornholm. Siden middelalderen var det almindeligt, at øens kirker havde vilde heste gående i højlyngen.

Stærke og raske

Den sidste rest af disse ”stod” tilhørte Rø Kirke, som havde to hopper, der aldrig kom i hus, undtagen når de skulle bedækkes, hvor de med list og behændighed blev drevet ind i en eller anden gård.

I hårde vintre holdt de til nede i den lune Døndalen. Deres føl blev indfanget og solgt som indtægt for kirken. I 1756 beskrives disse vilde heste som værende af kun middelstørrelse, men velbyggede, stærke og raske og med meget lange haler og maner. De sidste ”stod” skal være udgået omkring 1780.