Ordet ‘fiskje’ bruges ikke længere ud over i spøgende tale, men det var tidligere det almindelige bornholmske ord svarende til rigssprogets “efterår” som årstidsbetegnelse.
Det bornholmske ‘ætte(r)år’ blev derimod brugt mere ubestemt som betegnelse for årets senere del. Allerede i 1940’erne, da man redigerede ordet til Bornholmsk Ordbog, bemærkede man imidlertid, at ‘fiskje’ var trængt stærkt tilbage i brug af ‘æfterår’, som man havde indlånt fra rigssproget (bemærk, at man netop siger ‘æfterår’ med ‘ft’ og ikke ‘ætte(r)år’, en tydelig indikation af, at ordet er indlånt).
Ordet ‘fiskje’ kan bruges med forskellige forholdsord i forskellige betydninger. ‘Om fiskjed’ betyder “om efteråret”, ‘te fiskje’ betyder “til efteråret”, mens man med ‘i fiskjes’ refererer til “sidste efterår”.
Ordet betyder egentlig “fiskefangst”, men er siden blevet overført på tiden, hvor torskefiskeriet særlig foregår, altså efteråret (ordet ‘fisk’ bruges på traditionelt bornholmsk som betegnelse for torsk, et vidnesbyrd om denne fisks store betydning i en tid, da den endnu fandtes i store mængder i Østersøen).