Fælles, borgerlig front: Nye Borgerlige i valgforbund med Venstre

Fælles, borgerlig front: Nye Borgerlige i valgforbund med Venstre
Gitte Frigioni fra Nye Borgerlige er ny spidskandidat for partiet til kommunalvalget 2021, og nu har hun første aftale på plads dog med lidt tilhørende krav. Foto: Berit Hvassum
POLITIK | BORNHOLM | 27. AUG 2021 • 16:00
POLITIK | BORNHOLM
27. AUG 2021 • 16:00

Venstre og Nye Borgerlige indgår i nyt valgforbund. Det kan Nye Borgerliges nye spidskandidat, Gitte Frigioni, afsløre til Bornholms Tidende. Nye Borgerlige står til 2,7 procent af stemmerne i seneste måling, og Venstre står til 24,4 procent af stemmerne, hvis der var kommunalvalg i dag. Det viser en meningsmåling fra Jysk Analyse fra den 19. august.

Et valgforbund skal forstås ved, at partier i valgforbundet indgår i et valgteknisk samarbejde. Det vil sige, at valgforbundet teknisk set regnes som et parti ved mandatfordeling. Herefter fordeles mandaterne blandt partierne i valgforbundet.

Sådan et forbund vil Nye Borgerlige og Venstre nu indgå sammen. Målet er selvklart et blåt flertal til kommunalvalget den 16. november. Hos Nye Borgerlige håber de, at valgforbundet fører en borgerlig politik med sig på Bornholm.

– Vi vil stå sammen om blå blok til kommunalvalget. Vi støtter op om den borgerlige og liberale politik, og derfor håber vi med det her valgforbund, at vi kan få et blåt flertal. Der skal mere frihed til borgerne, siger Gitte Frigioni, der er Nye Borgerliges nye spidskandidat.

Også hos Venstre kan de bekræfte, at der er lavet en aftale.

– Valgforbundet har vi drøftet et stykke tid, og vi har ventet på det rette tidspunkt at komme ud med det. Nu har Nye Borgerlige skiftet spidskandidat, og de er klar med deres opsætning til valget. Så det er fuldstændigt rigtigt, at vi indgår i valgforbund med dem, siger Søren Schow, gruppeformand for Venstre.

Ingen aftale uden krav

Selvom begge parter siger, at de har aftalt at indgå i et valgforbund, så er der et par detaljer, der skal på plads, før de kommer i mål med valgforbundet. Gitte Frigioni kunne ikke sige, på hvilke betingelser de indgår i valgforbundet. Men hun siger dog, at de kommer med ultimative krav, der går på den økonomiske politik.

– Jeg kan ikke komme det nærmere, og jeg har faktisk ikke yderligere kommentarer til betingelserne for valgforbundet, siger Gitte Frigioni.

At der kommer ultimative krav på bordet kan godt bekymre Søren Schow, men han forventer, at det vil ændre sig.

– Jeg må bare sige, at ultimative krav er lidt ærgerlige at opstille. Det skal vi snakke os til rette om. De vil finde ud af, når de sætter sig til bordet med de andre borgerlige partier, der også har ønsker, at det ikke nytter noget med ultimative krav. Vi er nød til at blive enige, og alle skal høres.

– Nu har jeg været i lokalpolitik i otte år, og man skal være påpasselig med ultimative krav. Når man sætter sig sammen, så er vi nød til at se på helheden. Det kan man ikke, hvis der hele tiden dukker ultimative krav op, siger Søren Schow.

Ikke færdigt

Hvad angår indholdet i valgforbundet er det for tidligt at sige, hvad forbundet vil have på dagsordenen. Indtil videre er det sikkert, at Nye Borgerlige og Venstre er den del af det. Men alle borgerlige partier inviteres til at indgå i valgforbundet for at minimere spild af stemmer, og dermed øge muligheden for et blåt flertal. Lige nu, som meningsmålingerne står, gælder hver en stemme, da der hverken er klart flertal til rød eller blå blok.

Søren Schow håber derfor, at han kan få både Konservative, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne med i valgforbundet. Alle skal i hvert fald have tilbuddet.

– De andre bliver inviteret, hvor jeg vil spørge, om det ikke var en god ide at lave et stort valgforbund, så vi ikke taber stemmer på gulvet tre grupperinger imellem. Det er et spørgsmål om, hvor meget de vil et borgerligt flertal, og det er det, som partierne skal overveje, siger Søren Schow.

Hvis det bliver en realitet med et stort valgforbund, og de hypotetisk set får blåt flertal, regner Søren Schow med, at borgmesterposten går til største parti i valgforbundet, og det forventer han bliver Venstre og dermed ham selv, der bliver borgmester. Altså hvis der bliver et stort valgforbund og et blåt flertal. Der er nemlig mange hvis'er endnu i det netop indgåede valgforbund.

Både i forhold til hvem der skal indgå i valgforbundet, og hvad indholdet i forbundet skal være. Det eneste sikre lige nu er, at Nye Borgerlige og Venstre danner fælles front, og den håber de bliver større med tiden.

– Vi har indgået en aftale om et valgforbund med Nye Borgerlige, men vi har ikke på plads, hvordan og hvorledes det skal være endnu. Vi har drøftet lidt allerede, hvilke politiske emner vi vil have på dagsordenen, men vi tager en snak med de andre gruppeformand og spidskandidater, om hvilke politiske emner vi går ud med.

– Når forbundet er på plads og meldt ud, så sætter vi os ned, og finder en fælles politik, siger Søren Schow.