Der blev sagt mange politiske ord, da et par hundrede personer mandag eftermiddag stimlede sammen ved skulpturen på Store Torv i Rønne for at demonstrere for menneskerettigheder og imod dele af den nye finanslovsaftale. Men det var nok medarrangør Martin Thaulow, som mest præcist opsummerede, hvad demonstrationens budskab var:
– Vi har kæmpet hårdt for at kunne stå her i dag, men vi er her på grund af kærlighed. Vi er et eminent eksempel på, hvordan kærligheden kan binde os sammen på tværs af religion og grænser, sagde han, da han tog ordet efter Rawan Abdullah, som han danner par med privat.
Hun kom til Bornholm som flygtning fra Syrien i 2014 uden at kunne et eneste ord på sit nye lands modersmål, og inden han fik ordet, havde hun afsluttet sin tale på et klart og tydeligt dansk.
Planer for fremtiden
Inden demonstrationen havde 229 meddelt deres deltagelse på Facebook, og for en gangs skyld kom det nok til at passe meget godt. I flere led stod tilhørerne med ansigterne vendt mod scenen, der stod inde i granitskulpturen på torvet.
Nogle stod med fakler, andre med stjernekastere, og de stod der alle sammen, fordi de mener, at Danmark skal holde fast i menneskerettighederne. Noget, de mener, at finanslovsaftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti ikke gør.
– Den del af finansloven, som omhandler flygtninge- og udlændingepolitik, er i strid med internationale konventioner. Et eksempel er permanent opholdstilladelse, som kræver, at man opholder sig otte år i Danmark, og at man har arbejde tre år i træk i de sidste fire år. Det ophæves nu. Nu bliver der kun midlertidig opholdstilladelse.
– Det betyder meget for os og vores børn. Min søn, som er 14 år nu, drømmer om at tage en uddannelse i Danmark som maskiningeniør. Han har planer for fremtiden. Han føler sig hjemme, og det gør alle vores børn. De har drømme om en god fremtid, og deres følelse af tryghed og stabilitet skal ikke tages fra dem, sagde Rawan Abdullah og høstede en af flere klapsalver fra tilhørerne.
Ikke en selvfølge
Som flygtning fra Syrien ved hun, at menneskerettigheder ikke er en selvfølge. Hun fortalte, at i hendes hjemland bliver folk anholdt, tortureret og slået ihjel, hvis de siger deres mening om politik. Så menneskerettigheder er altså ikke en selvfølge.
Arrangørerne havde haft held til at få Anne Marie Helger til at være konferencier. Hun skulle ellers have talt ved en lignende demonstration ved Christiansborg, som hun omtalte som Døve- og Blindeinstituttet. Men da Rawan Abdullah og Martin Thaulow henvendte sig, ændrede hun planer.