Bekymringerne om dyrenes trivsel og bestandens udvikling har flere gange ført til debat i de bornholmske medier. Især den manglende behandling for parasitter har bekymret borgerne, for voldsomme parasitangreb kan få dyrene til at se udmagrede ud. Naturstyrelsen svarer igen med fakta: Der er konstateret flere forskellige flercellede parasitter i de bornholmske bisoner, blandt andet vomikte, leverikte, rundorm, trådorm, piskeorm og lungeorm. Ved dyrlægeundersøgelse af døde bisoner og prøver fra afføring har man endda kunnet konstatere lungeorm i et større omfang.
Det er normalt, at vilde dyr, som lever i naturen, har parasitter i større eller mindre omfang, og erfaringerne fra den polske del af avlsprogrammet viser, at stort set alle bisoner har en eller flere arter af parasitter. Det er mængden af parasitter i det enkelte dyr, og dyrets modstandskraft mod parasitterne, som afgør, om parasitterne påvirker dyrets trivsel og sundhed i væsentlig grad.
Den europæiske bison er imidlertid ganske sårbar i forhold til forskellige sygdomme og nogle individer har en reduceret evne til at udvikle immunitet for parasitter, oplyser Naturstyrelsen.
Derfor dyrlægebehandler man ikke bestanden af europæisk bison på Bornholm. "Det er vigtigt for artens fremtid, at de dyr, som har en dårlig kondition dør, så de ikke giver deres gener videre. Vi afliver syge dyr for at forhindre unødig lidelse", lyder det i redegørelsen.
Ser man bort fra debatten om dyrevelfærd, er de ti år med bison på Bornholm forløbet fredeligt.