Energinet opfylder stort ønske: Bornholm kan få el direkte fra energiøen
Selv om spændingsniveauet i det bornholmske elnet slet ikke kan måle sig med niveauet i energiens højspændingsforbindelser, mener Energinet nu, at det kan lade sig gøre at koble de to systemer sammen. Arkivfoto: Jacob Jepsen

NYHED | BORNHOLM
7. JAN 2022 • 09:00
Jakob Nørmark
Journalist

Energinet opfylder stort ønske: Bornholm kan få el direkte fra energiøen

Det kan godt betale sig at føre strømmen fra energiøens havvindmøller ind i det mindre bornholmske elnet, konkluderer Energinet.

Gennem flere måneder har regionskommunen og Bornholms Energi og Forsyning forsøgt at overbevise de nationale energimyndigheder om, at strømmen fra energiøens havvindmøller bør føres ind i det bornholmske elnet.

Det ville kræve en avanceret teknologisk løsning at skabe konstant balance i strømniveauet, og derfor har Energinet ikke villet forpligte sig til denne løsning.

Fredag formiddag meddeler Energinet i en pressemeddelelse, at Energinet er klar til at designe den kommende højspændingsstation, hvorved det bornholmske elnet kan kobles på energiøens nye strømforbindelser.

– I Energinet har vi haft en god og tæt dialog med Bornholms Regionskommune. Vi har stor forståelse for bornholmernes ønske om at høste de fordele, Bornholm kan få ud af en tilkobling – både i forhold til forbrug og produktion af grøn strøm på øen. Derfor er jeg superglad for, at vi nu kan arbejde hen imod en tilkobling af det bornholmske elnet til energiøens elforbindelser, siger Hanne Storm Edlefsen, vicedirektør for Energiøer i Energinet,

Samfundsøkonomisk besparelse

Den foreløbige vurdering kommer efter en indledende analyse, der også er endt med en konklusion om, at det for samfundet vil være økonomisk fordelagtigt at sammenkoble det bornholmske elnet med energiøens landanlæg, oplyser Energinet.

"Analysen viser for det første, at det sandsynligvis vil være teknisk muligt at koble energiøens elkabler til det bornholmske elnet uden at kompromittere hverken stabilitet eller forsyningssikkerhed i det samlede elnet på Bornholm eller andre steder. Ligesom det vurderes, det kan ske uden at kompromittere tidsplanen for det samlede projekt. Analysen viser for det andet, at der vil være en samfundsøkonomisk besparelse ved at koble det bornholmske elnet til energiøens kommende strømforbindelser," skriver Energinet i en pressemeddelelse.

Bornholms eneste strømforbindelse er for øjeblikket søkablet til Sverige, der under alle omstændigheder stod foran en renovering. For at opretholde forsyningssikkerheden betaler Energinet for, at et bornholmsk kraftværk kan producere strøm i tilfælde af brud eller fejl på elkablet til Sverige. Denne udgift til Bornholms Energi og Forsyning kan spares væk, hvis det bornholmske elnet kobles på energiøens kabler

Energinet vil nu gå i gang med at udvikle de teknologiske løsninger. Der bliver tale om innovative anlæg – "på ingen måde standardvarer, der uden videre kan tages ned fra de eltekniske hylder", skriver Energinet.

– Det er ikke gjort før, at man har koblet et stort jævnstrømsanlæg på meget højt spændingsniveau til et lille lokalt vekselstrøms-elnet på relativt lavt spændingsniveau. Derfor skal vi også snarest have en dialog i gang med markedsaktører og forskere om, hvordan vi bedst løser opgaven, siger Kim Søgaard Mikkelsen, der er Energinets projektleder for Energiø Bornholm.Flere nyheder