En haveoase midt i byen

En haveoase midt i byen
Haven i Pistolstræde byder hen over sæsonen altid på flotte blomster. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 10. AUG 2020 • 15:23
Af:
holger-larsen
| ABONNENT
10. AUG 2020 • 15:23
FRITID

– Haven her er flot, men vent til I ser gården. Der fik jeg lyst til at spørge: Hvor meget skal I have for det her hus?

En kvinde på vej ud af den åbne have hos Susanne Bjerrum og Peter Johannessen i Pistolstræde i Rønne lufter sin begejstring, netop som Bornholms Tidendes udsendte medarbejdere er på vej ind.

Haven ligger midt i Rønne bag en mur og de mange besøgende, der benytter sig af Haveselskabet Bornholms åben have-tilbud aner ikke, hvad der venter, før de træder ind ad døren.

– Da vi flyttede ind i 2008, var her et figentræ og på terrassen var der vindruer. Så vi startede helt fra bunden med at anlægge haven, fortæller Susanne Bjerrrum.

– Nu mangler vi bare at erstatte nogle betonfliser med herregårdsfliser, for betonfliser kan man da ikke have i haven...

– Haven er min hobby, og jeg har læst meget om haver for at få ideer og er blevet inspireret af haver på vores rejser sydpå. En have må ikke være for firkantet, der skal også være noget rundt. Jeg har brugt rigtig meget tid i haven. Nu er der ikke længere så meget at lave, for den er næsten færdig. Vi har hele tiden tænkt i, at der ikke skal være så meget at holde, for vi bliver også ældre, siger Susanne Bjerrum.


Flotte blomster

Snoede stier fører de besøgende rundt i haven, hvor der er pergolaer med klematis, flot blomstrende hortensiaer, opstammede træer, så der er plads til planter under dem eller skyggefulde siddepladser, og en overdækket terrasse.

Mens Susanne Bjerrum er den, der mest står for at nippe og klippe i haven, klarer Peter Johannessen de grovere ting , som når der skal fældes, og haveaffaldet skal køres væk.

– Vi har tænkt i, at der hen over sæsonen hele tiden skal være noget, der blomstrer, og vi udnytter det vi har – murene med vinrankerne og solen, fortæller Susanne Bjerrum.

Haveselskabet havde søndag to åbne haver i Rønne. Den anden var hos Birgit Staffensen og Jan Jensen på Sejersvej, og mange af Bornholms haveentusiaster nåede et besøg begge steder.