'En genindførelse af bopælspligten vil gælde de resterende huse'

'En genindførelse af bopælspligten vil gælde de resterende huse'
Et vue over Svaneke. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| 3. MAJ 2021 • 12:45
Af:
Jakob Nørmark

3. MAJ 2021 • 12:45

BOPÆLSPLIGT

Har et hus i en af de mindre byer uden bopælspligt først fået status som flexbolig, er der ikke noget at stille op med tvang, mener Jørgen Hammer, der er formand for Bornholmske Borgerforeningers Samvirke. Dansk Folkepartis forslag, der blev nedstemt på torsdagens kommunalbestyrelsesmøde, indebar ellers, at regionskommunen "tilbageruller fritagelse for bopælspligt", ved at "huse der sælges fremadrettet i byzone, skal være med bopælspligt", men sådan en model kan ikke gennemføres i praksis, vurderer Jørgen Hammer, hvilket blandt andre SF's Leif Olsen også har tilkendegivet.

– Jeg kan ikke lide ordet "tilbagerulle", for rent lovgivningsmæssigt kan du ikke tillade dig at ændre status på noget, der lovligt er opnået, siger Jørgen Hammer.

– Det vil sige, at i en by, hvor en helårsbolig overgår til at være en bolig for nogle ikke-herboende, der ikke er tilmeldt folkeregistret og kun bruger huset i nogle uger eller måneder om året, kan man ikke fratage dem den ret, de har fået, mens det var en by uden bopælspligt.

– I Svaneke og Gudhjem har du utallige eksempler på boliger, der har sommerhusstatus – men vel at mærke en status, der er givet mange årtier tilbage i tiden. Den status kan man ikke tage fra folk, når den er erhvervet på lovlig vis, understreger Jørgen Hammer.

– Men en genindførelse af bopælspligten vil gælde de resterende huse, tilføjer han om de ejendomme, der har bevaret status som helårsbolig, på trods af ejerne gennem syv år har haft mulighed for at ændre denne status.