Elly satte Rø på landkortet: 'Jeg kan lave flæskesteg i søvne'

Elly satte Rø på landkortet: 'Jeg kan lave flæskesteg i søvne'
75-årige Elly Mortensen har været det smilende ansigt bag den berømte flæskesteg på Restaurant Rø gennem de seneste 25 år. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 6. JUN 2021 • 18:53
Af:
Marie Hofman
| ABONNENT
6. JUN 2021 • 18:53

Det er svært at sige Rø uden at sætte restaurant foran. For siden Elly Mortensen overtog Restaurant Rø for 25 år siden, er stedet blevet noget nær en bornholmsk institution. Formlen er enkel, men succesfuld; hver søndag åbnes dørene til den folkekære danske spise; flæskesteg med sovs og kartofler.

Et trækplaster, der hver søndag trækker bornholmere fra hele øen til og som på fuld styrke trækker 250 gæster til restauranten på en enkelt søndag.

Selv havde kvinden bag succesen ikke planlagt konceptet fra start.

– Jeg husker dengang, jeg købte restauranten her. Min mand var taget på weekendtur til Polen, og jeg så i avisen, at restauranten var røget på tvangsauktion. Så jeg tog en rask beslutning og købte den. Han kom hjem nogle dage efter og sagde; du er ikke rigtig klog! Men sådan gik det til, griner Elly Mortensen.

Flæskesteg om sommeren

Dengang drev parret restauranten Casablanca i Gudhjem. Forinden havde de også drevet Travbanen, Bolsterbjerg og Klemensker Kro. For Elly Mortensens mand (Preben Mortensen red.) havde ild bagi, som hun beskriver det.

– Vi har boet 35 steder ham og jeg. Han havde ikke ro på sig og var vild med at handle, både restauranter og hoteller. Jeg var måske ikke lige enig i alle steder, vi købte. Men den her (Restaurant Rø red.) besluttede jeg mig selv for, griner Elly Mortensen.

Parret slog sig da også ned med Restaurant Rø, som de drev sammen i 15 år. For ti år siden bliver parret skilt og Elly Mortensen driver derfra restauranten alene, hvor hun flytter ind i ejendommens tilstødende lokaler. Det var samtidig også deromkring, at ideen om flæskestegskonceptet opstod, fortæller hun.

– En sommerdag ringer telefonen i restauranten. Det er en, der gerne vil bestille flæskesteg til om søndag. Det var bagende varmt, og jeg tænker; flæskesteg? På den her tid af året? Nå ja, okay, men så lavede jeg jo det – og siden da, så kørte det bare, fortæller Elly Mortensen.

Faste kunder

Kort tid efter erstatter man derfor også restauratens alácarte menu med kun at sælge flæskesteg.

For det er, hvad kunderne vil have, fortæller Elly Mortensen.

– Jeg kan simpelthen ikke fortælle hvorfor, der er ingen hemmelighed bag. Men alle vil have flæskesteg, og det er hele året rundt. Vi ser mange lokale i vintermånederne, men om sommeren kommer turisterne også, siger Elly Mortensen og understreger, at det årene igennem har glædet hende at se så mange faste kunder.

– Jeg husker særligt et ældre ægtepar. Indtil for fem år siden, kom de her troligt hver søndag igennem mange, mange år og sad ved det samme bord lige ved indgangen. De var fast inventar, og da konen desværre blev syg, og de stoppede med at komme, spurgte mange af restaurantens gæster efter dem. Det er helt utroligt, siger Elly Mortensen.

100 kilo

Restauranten har i dag åbent om søndagen for flæskesteg og for stegt flæsk om onsdagen.

Og selvom ejeren får hjælp af sønnen Tommy med regnskaberne og et løstansat personale, der kan servere, anrette og vaske op, er madlavningen hendes domæne.

– Jeg har altid været alene om det i køkkenet. Altid. Jeg vil selv, smiler Elly Mortensen.

I højsæsonen vurderer hun, at hun steger omkring 100 kilo flæskesteg plus dertilhørende kartofler og rødkål på en søndag.

– Jeg er jo en lille en på 1,48, så nogle gange kommer min søn lige indom og hjælper mig med rykke de store gryder - men normalt klarer jeg det selv, siger Elly Mortensen, der i dag er 75 år.

Men energien er der fortsat.

– Energien er der bare, det har den altid været. Men det er også fordi, at man kan lide sit arbejde. Jeg er aldrig træt af at stå op til mit arbejde.


Trods sin beskedne højde på 1,48 ser Elly Mortensen ingen forhindringer i at håndtere køkkenets store gryder selv. For køkkenet i Restaurant Rø har hun styret alene med hård hånd i alle sine år som ejer. Foto: Jacob Jepsen

Til salg

Restauranten har i dag været til salg i to år. For Elly Mortensen kan godt kan mærke, at arbejdet i restauranten, der også tager selskaber ind, giver brug for lidt ekstra hvile i lukkedagene. Alligevel bliver hun ved, indtil restauranten er solgt, understreger hun.

– Der kommer vel en køber på et tidspunkt. Indtil da har jeg mod på at fortsætte, heldigvis er man jo rask og frisk, siger Elly Mortensen.

Efter 25 år på Restaurant Rø er der dog også meget arbejde, der sidder på rygraden, griner Elly Mortensen.

– Jeg kan lave flæskesteg i søvne.