Dødsfald: Fra Snorrebakken havde hun overblik over situationen

Dødsfald: Fra Snorrebakken havde hun overblik over situationen
Grethe Aagesen var tro mod sit parti Venstre. Her er hun som 90-årig med til Bornholms Venstres nytårsmøde. Arkivfoto: Allan Rieck
| ABONNENT | 9. MAR 2021 • 14:24
Holger Larsen
Journalist
| ABONNENT
9. MAR 2021 • 14:24

DØDSFALD

– Jeg har altid boet i Knudsker, og her oppe fra Snorrebakken har jeg et godt overblik over situationen, sagde Grethe Aagesen til Bornholms Tidende i 1994, da hun fyldte 70 år.

Grethe Aagesen blev på Snorrebakken, i de sidste år på Plejecenter Snorrebakken, og den 6. marts døde hun, 96 år gammel.

Grethe Aagesen levede hele sit liv i Knudsker, hvor hun blev født i Stavelund som den ældste af snedkermester Skrams fire børn, og blev som kasserer i sygekassen og sit engagement i øvrigt noget af en institution i sognet.

Grethe Aagesen blev i 1948 gift med Paul Aagesen, der var førstesvend i i hendes fars firma. De byggede hus på Snorrebakken 42 og flyttede ind der, hvor de fik de to sønner, Jens og Finn. Paul Aagesen etablerede her sit tømrerfirma, der i dag køres videre af sønnen Finn på samme adresse.

Da Grethe og Paul Aagesen havde solgt til sønnen, flyttede de til Rønne. Men få måneder efter var de tilbage på Snorrebakken, da de købte Snorrebakken 44 og kom til at bo ved siden af Finn Aagesen. Paul Aagesen døde i 2003. Grethe Aagesen boede i huset frem til 2015, da hun flyttede til plejecentret.

Grethe Aagesen havde som helt ung blandt andet arbejdet hos bageren og købmanden i Knudsker, men hun havde også gået på handelsskolen. Så da der i 1958 skulle findes en ny kasserer til Knudsker Sogns sygekasse blev hun opfordret til at søge.

Grethe Aagesen, 25 år og nygift. Privatfoto

 

Manden søgte jobbet

– Så min far søgte, for på den tid skulle det jo gerne være en mand, og min mor overtog kassererjobbet, fortæller Jens Aagesen.

– Mor havde sygekassekontor hjemme i huset, i starten i den ene stue, senere byggede min far et rigtigt kontor i en tilbygning.

– Mor fik som sygekassekasserer et stort indblik i det sociale miljø i Knudsker. Jeg husker en gang, at der en kold efterårsdag kom en pige på sin mors cykel, kun iklædt en sommerkjole, for at betale kontingent. Pigen var blå af kulde og møgbeskidt. Så min mor tog pigen i et varmt bad, pigen fik min brors tøj på og hans jakke og hue og min mors tørklæde. Pigen fik tøjet, og så blev hun sendt hjem, fortæller Jens Aagesen om, hvordan den tids fattighjælp kunne udmønte sig.

Jens Aagesen fortæller om en mor, som i det hele taget var god til at fornemme, hvornår andre mennesker havde behov for hjælp.

Kørekort og bil

– Det første, mor investerede i, da hun var begyndt at tjene penge, var et kørekort og derefter en bil. Det fik også naboer og andre glæde af.

– Som ældre fyldte mor gerne bilen med en hel masse kvinder. De kørte ud i naturen eller ud til kunstudstillinger, foredrag eller andre ting. Hun sørgede for, at de kom ud at opleve noget. Hun var meget aktiv inden for højskolen og museet og var interesseret i malerkunst.

Grethe Aagesen kom til at arbejde med sygekassen, til hun var op i 70’erne. Senere blev det i Rønne Kommune og til sidst i amtets sygesikring.

– Hun fik i amtet som en af de første adgang til at arbejde med edb. Hun var rimelig skrap til det og blev ved med det i nogle år på deltid, efter at hun var gået på pension, fortæller Jens Aagesen.


Grethe Aagesen fotograferet i 2006. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Aktiv i Venstre

Grethe Aagesen var i mange år politisk aktiv i Venstre. Hun sad først i bestyrelsen i Knudsker vælgerforening og derefter i Rønne Venstres bestyrelse, i alt i 45 år. Hun blev da også æresmedlem. Hun var også aktiv i partiet på øplan.

– Hun blev meget skuffet over de politikere, der svigtede partiet. Hun var udadtil en meget tro partisoldat. Men jeg har i hendes gemmer fundet korrespondance med Poul Hartling, Henning Christophersen og Uffe Ellemann Jensen, men det var internt, at hun kom med gode ideer til ledelsen, fortæller Jens Aagesen.

Grethe Aagesen var i 12 år (1978-1989) medlem af Rønne Byråd, hvor hendes kolleger fik at føle, at Grethe Aagesens hjerte bankede for Knudsker. Det kom især til at gælde Knudsker Skole, som flere gange var i farezonen. Men Grethe Aagesen kæmpede en indædt kamp for skolen. Beslutningen om at lukke skolen blev da også først taget kort efter, at Grethe Aagesen var trådt ud af byrådet, og skolen lukkede i 1991. Det tilgav Grethe Aagesen aldrig. En fadæse uden lige, kaldte hun det.

– Og jeg kan heller ikke, som jeg plejer, holde fødselsdag i forsamlingshuset, for det har kommunen solgt, beklagede Grethe Aagesen, da hun fyldte 70.

Glad og positiv

Grethe Aagesen var aktiv på flere andre områder, blandt andet i Knudsker Menighedsråd.

– Hun var meget betænksom over for andre mennesker og altid glad og positiv. De sagde på plejecentret, at man blev altid i godt humør, når man var sammen med hende, siger Jens Aagesen.

Grethe Aagesen efterlader sig to sønner, seks børnebørn og fem oldebørn.