EL og BL: Thors omgør egenhændigt beslutning om Østre Skoles fremtid

EL og BL: Thors omgør egenhændigt beslutning om Østre Skoles fremtid
Den lukkede Østre Skole i Rønne bliver nu mere tydeligt en del af den kommunale valgkamp. Foto: Jacob Jepsen
SKOLE | RØNNE | ABONNENT | 22. SEP 2021 • 07:13
Jakob Marschner
Journalist
SKOLE | RØNNE | ABONNENT
22. SEP 2021 • 07:13

Kommunalbestyrelsen besluttede i juni, at Østre Skoles fremtid skulle drøftes igen. Det skete efter, at en byder havde opfyldt kommunens krav, men fået afslag. Dagen efter oplyste borgmester Thomas Thors (S) i en mail, at forsøgene på at sælge Østre Skole går videre. Kommunens krav er ikke blevet ændret, og nu tvivler både Enhedslisten og Bornholmerlisten på, om det er lovligt.


Den lukkede Østre Skole i Rønne bliver nu mere tydeligt en del af den kommunale valgkamp.

Både Enhedslisten og Bornholmerlisten mener, at borgmester Thomas Thors (S) i juni egenhændigt omgjorde en beslutning, som kommunalbestyrelsen havde truffet dagen forinden, nemlig at Østre Skoles fremtid igen skulle drøftes politisk.

Dagen efter sendte Thomas Thors partiernes gruppeformænd en mail, hvor han oplyste, at bestræbelserne på at sælge bygningen ved hjælp af en ejendomsmægler går videre.

Det skete efter, at kommunen havde fået et bud på Østre Skole, der ifølge Kirstine van Sabben (BL) levede op til kommunens betingelser og også matchede den pris, som kommunen vil have for Østre Skole.

Af de to grunde undrer hun sig over, at Østre Skole stadig står opført på kommunens salgsliste – på uændrede vilkår.

– Østre Skole skulle have været taget af salgslisten i juni, for i juni fik vi at vide, at vi var nødt til at lave nogle nye betingelser, fordi vi lige havde afvist en byder, der ville gå ind på de betingelser, der var, siger Kirstine van Sabben.

– Man giver en byder afslag, fordi man skulle til at fastsætte nogle nye kriterier for salget. Og det gør man så ikke, og imens lader man bygningen blive stående på salgslisten. Det er ikke en ordentlig måde at behandle erhvervslivet på, siger hun.

Tvivl om lovligheden

Viceborgmester Morten Riis (EL) har samme syn på forløbet.

– Er det lovligt at afvise et købstilbud og så genudbyde bygningen på de samme vilkår? For Østre Skole står jo stadig på salgslisten, og vilkårene er ikke blevet ændret, siger han.

– Vi har sagt nej til at sælge til en byder, der ville købe på de gældende vilkår. Så mener jeg, at vi er nødt til at ændre på vilkårene, for hvorfor har vi ellers afvist tilbuddet?

– Jeg vil mene, at det ikke er lovligt. Vi skal behandle borgerne og i denne sammenhæng byderne ens. Bydere skal kunne få en fornuftig forklaring på, hvorfor deres bud ikke blev imødekommet, og det giver den dem jo ikke, når vi lader bygningen blive stående på salgslisten på uændrede vilkår, siger Morten Riis.

Også Kirstine van Sabben er stærkt i tvivl om lovligheden.

– Jeg mener ikke, at vi efter loven må genudbyde på uændrede vilkår, når vi lige har sagt nej til en køber, der opfyldte alle vores krav, siger hun.

25. juni (dagen efter at kommunalbestyrelsen havde godkendt ikke at sælge Østre Skole, til den byder, der opfyldte kommunens krav) modtog Morten Riis, Kirstine van Sabben og de øvrige gruppeformænd en mail fra Thomas Thors.

– I den mail fortolker og omskriver Thomas Thors det, som kommunalbestyrelsen har besluttet dagen før. For man kan ikke både sige, at Østre Skoles fremtid skal drøftes politisk og så stadig have bygningen stående på salgslisten, siger Morten Riis.

– Jeg mener ikke, at en borgmester kan omstøde en kommunalbestyrelses beslutning med en mail, siger han.

– Thomas Thors skrev en mail til os andre, og den mail siger noget helt andet end det, som vi lige har besluttet. Han beslutter noget helt andet, og det gør han i en mail med titlen "Hilsen" lige op til, at vi går på sommerferie og i øvrigt samtidig med, at hele diskussionen om spærretiden begyndte, siger Kirstine van Sabben.

I mailen oplyser Thomas Thors, at han vil indkalde gruppeformændene til at drøfte Østre Skole. Men:

– Jeg har aldrig været indkaldt til et gruppeformandsmøde om det her, siger Morten Riis.

Thors: helt efter bogen

Borgmester Thomas Thors afviser alle Morten Riis' og Kirstine van Sabbens kritikpunkter.

– Jeg vil klart afvise Morten og Kirstines opfattelser. Kommunalbestyrelsen besluttede ikke i juni, at Østre Skole skulle tages af salgslisten. Der var en beslutning om, at sagen skulle tages op i kredsen af gruppeformænd, og der skete så i stedet det, at jeg fremlagde mine synspunkter under budgetforhandlingerne, siger han.

Morten Riis medgiver, at kommunalbestyrelsen den 24. juni ikke besluttede at fjerne Østre Skole fra kommunens salgsliste.

– Det er ærgerligt, at det ikke blev skrevet ind i vores beslutning fra juni, at Østre Skole skulle tages af listen. Men jeg vil mene, at det at fjerne den fra salgslisten er den logiske konsekvens af, at vi har besluttet, at vi politisk skal drøfte bygningens fremtid, siger han.

Det afviser Thomas Thors imidlertid.

– Det er ikke logisk, så det vil jeg også afvise. Jeg vil helt afvise både, at det skulle være ulovligt og at jeg har misfortolket kommunalbestyrelsens beslutning, siger han.

– Det er ikke usædvanligt, at man får et tilbud, der ikke lever op til ens forventninger. Når det sker, er det heller ikke usædvanligt, at man i dette tilfælde lader bygningen blive stående til salg, siger Thomas Thors.

Kirstine van Sabben siger modsat dig, at det tilbud, der blev afvist, kom fra en investor, der matchede alle de krav til en køber, som kommunen har stillet?

– Salget af Østre Skole har været diskuteret som et lukket punkt, så det kan jeg ikke kommentere, siger Thomas Thors.

FÅ ABONNEMENT