Det skal være nemmere at betale med Mobilepay i busserne

Det skal være nemmere at betale med Mobilepay i busserne
Buschaufførerne solgte deres sidste papirklippekort i marts 2020. Salget af klippekort i busserne bliver ikke genindført, når corona-restriktionerne ophæves. Kontantbilletter skal man fortsat kunne købe på busserne. Arkivfoto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 5. MAJ 2021 • 17:00
Jakob Nørmark
Journalist
| ABONNENT
5. MAJ 2021 • 17:00

TRANSPORT

Et ønske fra BAT og busselskabets chauffører om at indstille salget af klippekort i busserne blev politisk godkendt tirsdag i natur- og miljøudvalget. Under coronaperioden har buschaufførerne hverken solgt klippekort eller kontantbilletter, og det er nu fastslået, at chaufførerne kun skal sælge kontantbilletter, når restriktionerne løftes. Niclas Fick (EL) og Kim Jacobsen (DF) ønskede at bevare salget af papirklippekort, indtil et nyt billetsystem kan indføres, men medlemmerne af Socialdemokratiet, Venstre og SF stemte ændringen igennem.

Udvalgsformand Leif Olsen (SF) fremsatte flere forslag, som skal kompensere for, at fysiske klippekort ikke længere kan købes om bord på busserne. Et af forslagene er, at passagerer skal kunne købe kontantbilletter gennem Mobilepay uden at bruge andre apps som mellemstation.

– Det er en ny løsning, jeg lægger op til. Det handler om at gøre det så let som muligt for folk – især for dem, der ikke er digitalt med på noderne, forklarer Leif Olsen.

Passagerer kan allerede købe en busrejse med Mobilepay, når de stiger på. Man modtager dog ikke en fysisk billet, for det er Mobilepay-kvitteringen, der bruges som rejsehjemmel, oplyser BAT's trafikchef, Kim Kock-Hansen.

Nye salgssteder

Leif Olsen fremhæver, at der "er en voldsom stor prisforskel mellem kontantbilletter og klippekort", og af den grund skal købsmulighederne af papirklippekortet forbedres. Forhåbningen er, at der kan laves flere aftaler med butikker og supermarkeder om at sælge klippekort.

– Der er steder, hvor man skal tage bussen for at komme til et kortsalgssted, bemærker Leif Olsen.

Som det er nu, kan man hovedsageligt købe klippekort i brugser og på turistkontorer, og der findes salgssteder i Rønne, Vestermarie, Pedersker, Nexø, Snogebæk, Svaneke, Østermarie, Gudhjem, Allinge, Klemensker, Hasle, Tejn og Aakirkeby. BAT bakker op om at udvide antallet af salgssteder og peger på Bornholmslinjen som en mulig tilføjelse.

– Vi har selvfølgelig en pligt til at gøre klippekortet mere tilgængeligt, så vi kigger efter huller på landkortet og vil forsøge at finde butikker i flere byer, siger Kim Kock-Hansen.

Påmindelse om app

Også informationen til passagererne om billetkøb bør forbedres, mener natur- og miljøudvalget. BAT sælger digitale klippekort, og Leif Olsen foreslår, at det skal være nemmere at finde oplysninger om billetsystemet samt købsmuligheder – både på BAT's hjemmeside og andre relevante platforme.

Trafikchefen er klar til at skrue op for markedsføringen.

– Vi skal ud med en påmindelse om, at vi har en app, hvor man både kan købe enkeltbilletter og klippekort, siger Kim Kock-Hansen.

Han pointerer, at man ud over BAT's egen app kan anvende Rejseplanen til at købe klippekort såvel som enkeltbilletter. Rejseplanens app har den fordel, at den kan registrere, i hvilken zone man befinder sig, når man ønsker at stige på bussen.

BAT solgte sidste år klippekort for 1,16 millioner kroner i selskabets egen app. Omsætningen fra salg af papirklippekort, der tog et markant dyk på grund af corona, var til sammenligning fem millioner kroner.

Nyt billetsystem

I 2022 forventer BAT at implementere et nyt billetsystem, og det er et spørgsmål om få år, før papirklippekortet vil blive udfaset, da de nuværende klippekortsmaskiner er udgået af produktion, mens det er forbundet med store omkostninger at holde dem ved lige. Erstatningen for papirklippekortet må ikke gøre passagererne afhængige af, at de kan håndtere en smartphone, forsikrer trafikchefen.

– Det absolut mest populære produkt er vores klippekort. Vi er nødt til at finde en kort- eller billetløsning for dem, som ikke har eller kan bruge en mobiltelefon. Den nye løsning skal være nem og sikker, siger Kim Kock-Hansen.

Vi har bragt flere debatindlæg fra læsere, der opfordrer BAT til at investere i Rejsekortet. Er Rejsekortet i spil?

– Det er en mulighed til overvejelse. Men processen med at finde et nyt billetsystem skal vi til at starte op, så jeg kan ikke sige så meget om det endnu.