Der er rift om de offentlige toiletter: 67 forslag – syv er udpeget

Der er rift om de offentlige toiletter: 67 forslag – syv er udpeget
Natur- og miljøudvalget har udpeget syv steder på Bornholm, som skal have nye offentlige toiletter eller have moderniseret eksisterende toiletter. Et af de syv steder er Sdr. Byskov i Aakirkeby. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 13. FEB 2021 • 13:07
Henrik Nielsen
Journalist
| ABONNENT
13. FEB 2021 • 13:07

SERVICE

Er der noget, der er i høj kurs her på Bornholm, så er det offentlige toiletter. Det må være konklusionen, efter natur- og miljøudvalget har inviteret en række udvalgte organisationer og foreninger til at komme med ideer til, hvor regionskommunen bør etablere nye eller renovere eksisterende toiletter.

Initiativet fra udvalget tager afsæt i en bevilling på halvanden million kroner til etablering og drift af nye offentlige toiletter i 2021. Bevillingen er en del af aftalen om det kommunale budget. I alt er der kommet 67 forslag, og af dem har udvalget udpeget syv. Der er tale om tre nye og fire udskiftninger. Det er planen, at den kommunale administration skal kvalificere de udvalgte forslag til en endelig behandling i natur- og miljøudvalget i marts.

Ved at inddrage foreninger og organisationer ønskede natur- og miljøudvalget at få det bedst mulige overblik over, hvor på øen, der er størst behov for at få etableret nye eller renoveret eksisterende offentlige toiletter.

Efter høringsfristen udarbejdede den kommunale administration et kort, der giver et visuelt overblik over det 67 forslags placering. Kortet viser, at forslagene fordeler sig over det meste af øen.


67 forslag har regionskommunens natur- og miljøudvalg modtaget efter at have efterlyst indspark til, hvor på Bornholm der er brug for nye eller opgraderede offentlige toiletter. Grafik: Christina Skovmose

Ønske om helårsåbent

I forbindelse med arbejdet med at finde de bedst mulige placeringer til nye eller opgraderede toiletter har Destination Bornholm, Naturstyrelsen, Bornholms Ældreråd og regionskommunens Vej og Park fået mulighed for at komme med generelle kommentarer.

Destination Bornholm har et ønske og et håb om, at den halvanden million kroner også vil blive brugt på flere helårsåbne toiletter samt udskiftning af rakettoiletter til nogle mere tidssvarende toiletter.

Fra Naturstyrelsen lyder det, at toiletter ved de mange shelter- og teltpladser rundt omkring på øen bør prioriteres af hygiejniske årsager, da pladserne hyppigt benyttes til overnatninger. Manglende toiletfaciliteter disse steder vil derfor på sigt medføre stærkt uhygiejniske forhold samt en øget sundhedsrisiko, nævner styrelsen.

I ældrerådet lægger man vægt på, at alle toiletter bør forsynes med mulighed for at vaske hænder. Desuden mener rådet, at nye etableringer bør ske ved rastepladser og parkeringspladser samt ved steder, hvor folk mødes, for eksempel torve, skove og strande. Endelig er ældrerådet enig med Destination Bornholm om, at toiletterne bør være åbne hele året.

Hos Vej og Park har der været en drøftelse af behovet for en modernisering af de ældste såkaldte rakettoiletter ved Klympen, Levka og Sorthat.

 


Om offentlige toiletter

Natur- og miljøudvalget har udpeget en række placeringer til nye og til opgradering af eksisterende offentlige toiletter. De tilknyttede kommentarer er forslagsstillernes begrundelse.

• Nye toiletter

Galløkken Stand, Rønne (kan genovervejes)

Der er mange besøgende, og events afholdes på det grønne areal.

Nørresand, Gudhjem

Området er blevet et kæmpehit som byens badested samt byens foretrukne aftenhygge- og solnedgangssted. Der er alt for langt over til de offentlige toiletter ved den store parkeringsplads.

Sdr. Byskov, Aakirkeby

Samlingssted for byens borgere, spejdere, børnehuset, skolerne med flere.

• Opgraderede toiletter

Hareløkkerne, Almindingen

Toiletterne er af ældre dato og trænger til en udskiftning.

Hulle Havn, Svaneke

Helt utidssvarende og nedslidt. Skal renoveres kraftigt og gerne udbygges med handicaptoilet, puslebord og hjertestarter.

Opalsøen, Hammeren

I området findes kun et primitivt lokum med tømmetank/raketlokum, der hverken er tidssvarende eller kan klare presset fra de mange brugere, særligt i sommerperioden.

Sorthat Odde, Sorthat

Der er et offentligt tørkloset på Sorthat Odde, hvilket er langt fra ideelt i forhold til de mange besøgende.

Derudover var der indkommet yderligere 60 forslag til nyetableringer eller forbedringer. De kan ses på kommunens hjemmeside her.