'Denne opgave kunne jeg ikke lige trække i en automat'

'Denne opgave kunne jeg ikke lige trække i en automat'
Iben Olsen. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 16. APR 2021 • 09:01
| ABONNENT
16. APR 2021 • 09:01

DAGENS NAVN: Iben Olsen er leder af Bornholms Regionskommunes Familieplejeteam, som blev oprettet ved årsskiftet, da regionskommunen hjemtog opgaven med plejefamilierne fra Familieplejen Bornholm.

Hvordan har det været at skulle starte det team og påtage sig opgaven med plejefamilierne?

– Nytårsaften tænkte jeg: "Nå Iben har du styr på det?". Det kan altid være svært at bedømme, hvad en arbejdsopgave helt præcist går ud på, når man ikke har prøvet det før, og denne opgave kunne jeg ikke lige trække i en automat, men det har siden nytårsaften været rigtig spændende og lærerigt. Kommunen har netop hjemtaget en opgave, der i rigtig mange år har været varetaget af Familieplejen Bornholm. Jeg er gået ydmygt til opgaven med respekt for de gode takter, der allerede fungerede, sideløbende med gode ideer og tanker for at styrke og udvikle Familieplejeteamet og samarbejdet med de bornholmske plejefamilier. Jeg tænker nu her tre måneder efter, at jeg har styr på meget, men at der stadig er mange ting, jeg skal lære og udvikle i samarbejde med Familieplejekonsulenter, plejefamilier og øvrige fagprofessionelle i Bornholms Regionskommune, som alle arbejder omkring børn og unge, der er anbragt, eller som er i aflastning i en bornholmsk plejefamilie. Jeg brænder for, at børn, unge og forældre inddrages så meget som overhovedet muligt, når de af den ene eller anden grund har behov for hjælp med en bevidsthed om, at de professionelle omkring et barn er nødt til at have en respektfuld og anerkendende forståelse for hinandens fagområder. Det styrker samarbejdet og kan have stor betydning for et barns trivsel. Det er de indsatsområder, jeg i det spæde har sat fokus på, og som jeg fremad vil implementere yderligere ud fra devisen "at det jeg selv gør, smitter andre".

Hvad har du lavet før familieplejeteamet?

– Jeg har i snart otte år arbejdet i Bornholms Regionskommune, men har siden midt i 90'erne på den ene eller anden måde arbejdet og uddannet mig, hvor børn, unge og familier var i fokus, og jeg har i perioder også været leder. I regionskommunen havde jeg først en stilling som familierådgiver i Det Gule Team og efterfølgende en stilling i Myndighed og Tilsyn, som tovholder for inddragende netværksmøder. Fra 2003 til 2011 havde jeg og min familie børn i aflastning.

Hvad er det ved arbejdet med børn og familier, der interesserer dig?

– Jeg har altid interesseret mig for menneskers udvikling, og hvad der ligger til grund for, at vi vælger at handle, som vi gør. Jeg arbejder for, at alle har ret til et godt liv, hvor egne styrker og muligheder bliver bragt i spil. Børn og unge i udsatte positioner har ikke selv valgt deres livssituation. Det interesserer mig at kunne vække og styrke deres potentialer ved den rette indsats og ved at tydeliggøre det, der virker. Ikke kun for dem selv, men også for deres netværk og øvrige professionelle omkring dem.

Hvad giver dig størst arbejdsglæde?

– Når jeg kan se og mærke, at ting virker, når det lykkes at få enderne til at hænge sammen, og dialogen fylder. At min rolle som leder også handler om at tage ansvar for, at det, der er rundt om barnet, fungerer. Det har kæmpe betydning for, at barnet trives og udvikles. Det er en opgave, jeg glædes over, når det lykkes, og brænder for at få til at lykkes.

Hvad laver du, når du ikke er på arbejde?

– Så er jeg for det meste derhjemme. Har jeg hele fridage, nyder jeg ikke at komme uden for matriklen, få jord under neglene i haven eller bare ordne ting uden radio eller andre forstyrrende elementer til trods for, at jeg indimellem hører højt musik. Det sidste har dog aftaget med alderen, der lige pludselig er kommet snigende. Jeg kan lide at være fysisk aktiv i den smukke bornholmske natur. Min mand og jeg har snart været på samtlige stier og ufremkommelige ruter enten på løbe- eller gåben. Min mand kalder mig nysgerrig, da jeg hele tiden har snuden fremme og får lyst til at se, hvad der gemmer sig bag det næste sving. En nysgerrighed jeg også bruger i mit arbejde. Det er snart ti år siden, mine børn flyttede hjemmefra. Sikke en gave at få børn og se dem vokse og udvikle sig til voksne mennesker, der kan berige en med nye gaver såsom børnebørn. Vi forsøger at ses med dem, så ofte vi kan, enten hjemme eller på rejser. At rejse har altid været et must for mig. Jeg har været langt omkring, men en tur i Danmark eller Sverige kan sagtens inspirere, og der er sikkert nogle små veje, jeg lige skal se, og mon ikke det bliver en sådan tur i år?

Hvorfor interesserer naturen dig?

– I juni lige omkring sankthans blomstrer hylden, jeg har et hyldetræ lige uden for mit køkkenvindue, jeg har fulgt i mange år, og dette er blot en af de naturoplevelser, jeg vægter meget højt i min fritid. Jeg er født og opvokset i Rø tæt på Rø Plantage og bor her stadig. Mange af mine aner er bornholmske, og jeg taler sproget ganske fint. At bo på landet betyder, at der er mange ting, der skal ordnes, og det har hele mit liv været en del af min hverdag ved siden af mit arbejde. Jeg er sikker på, at min egen opvækst på landet har givet mig interesse og lyst til at færdes, hvor der er højt til loftet. Da jeg var barn, holdt jeg øje med bøgetræet i skoven, der hvert år sprang ud før de andre og blev gult før de andre. I dag holder jeg øje med hyldetræet. Jeg kan se, at der i år er mange døde grene, jeg snart skal ud og klippe af. Det sværeste for mig i mit arbejde er at skulle opholde mig indenfor ved en skærm, når solen brager ned udenfor, og jeg kan se at alting pibler. De fleste uger husker jeg at medbringe lidt blomster eller grene til mit kontor for at holde fanen højt eller gå en tur i frokostpausen.

 


Iben Olsen

Alder: 51

Bor i Rø

Iben har levet sammen med og været gift med Ole igennem 33 år. Hun har en datter på 29, en søn på 30 og en bonusdatter på 41. Hun er farmor til Dagmar på 2,5 år og mormor til Alfred på 2 år.