Debat: 'Det er helt vildt'

Debat: 'Det er helt vildt'
"Det er helt vildt, hvad Jakob Marschner får ud af et NMU møde!" skriver næstformand i natur- og miljøudvalget Else Merete Knoop (V). Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 18. APR 2021 • 21:27
Af:
Else Merete Knoop (V)
næstformand i NMU
| ABONNENT
18. APR 2021 • 21:27

SYNSPUNKT

Skribenten af Bornholms Tidendes leder den 14. april kunne godt tænke sig, at være en flue på væggen til Natur og Miljøudvalgets (forkortet NMU, red.) møde den 6. april.

Det er altid nemt at mene noget på et spinkelt grundlag. -At blande sagerne med nye ingredienser, så man får det produkt, man gerne vil have.

Det er helt vildt hvad Jakob Marschner får ud af at blande nogle dagsordenspunkter. Nemt er det, at fortolke sager ud fra det, man selv tror er foregået ved et møde.

Hvis man havde været en flue ved mødet, som havde fulgt dialogen, havde man forstået, at de omtalte sager ikke hænger sammen, som det insinueres.

Vildere kommune

Sagen om at gøre kommunen ”vildere” handler om, at kommunen skal deltage i en konkurrence blandt kommuner, med håbet om at vinde en pris, som kan bruges til at fortsætte arbejdet med at varetage biodiversiteten i kommunen.

Bornholm er godt på vej med at lade naturen passe sig selv på visse arealer, således at naturen får mere plads også bynært. Arealerne ved plejehjemmet Snorrebakken Rønne er et eksempel på, hvorledes man kan gøre arealer vildere. Det er fortrinsvis bynære områder og åbne arealer, der tænkes på.

Derfor fandt udvalget det fornuftigt at deltage i landskonkurrencen. Er vi heldige, vinder vi og får del i nogle midler til at fortsætte arbejdet til gavn for mangfoldigheden i naturen.

Naturnationalparker

”Skal kommunale skove indgå i en kommende Naturnationalpark ? ”” var spørgsmålet som NMU skulle tage stilling til den 6. april.

Naturnationalparker etableres hovedsagelig på større statsejede arealer forvaltet af naturstyrelsen. Der er f.eks etableret Naturnationalparker i Gribskov og Fussingø.

”Miljøministeriet vil se på muligheden for på et senere tidspunkt at skabe retslig grundlag for etablering af Naturnationalparker på kommunale og private arealer ” som der står i sagen.

Altså for nuværende er der tale om de statsejede arealer, som Naturstyrelsen råder over.

Vores administration har rigeligt at se til, hvorfor vi vurderede, at vi ville vente med at lægge kræfter i dette arbejde, hvis det bliver aktuelt, -hvilket det ikke er på nuværende tidspunkt. Det er endnu ikke afgjort om Bornholm bliver udvalgt.

Det er nemlig ikke så enkelt at etablere Naturnationalparker, hvilket administrationen bemærker i sagen bl.a. på grund at indhegninger og udsætning af græssende dyr med de konsekvenser, det kan give for andet natur samt den naturlige dyrebestand.

Naturnationalparker er hovedsagelig skovområder. Bornholm har i forvejen en række tiltag som FSC (certifisering af skovarealer)og Natura 2000. Der arbejdes for at beskytte og gavne naturen i skovene. Nogle skovområder er” vilde” -lægges urørt, andre områder giver muligheder for at dyrke aktiviteter. Flere og flere har interesse i at bruge skovene, så det er kommunens opgave at give plads,- både til natur og mennesker. Det er vores opgave at sikre naturen plads, så det aktive udeliv ikke sker på bekostning af naturen. Til beroligelse for offentligheden er udvalget udmærket klar over, at naturen presses og arter forsvinder. Der er gjort en del i kommunalt regi for at skabe sammenhængende natur allerede, og vi arbejder fortsat med at skabe mere vild natur.

Lige nu arbejder NMU med udarbejdelsen af en Naturpolitik, som skal beskrive hvordan vi benytter og beskytter vores natur og dermed også de kommunale skove på Bornholm.

Hvis Bornholm skal etablere Naturnationalparker er det på Naturstyrelsens arealer, de statsejede arealer.

Det nuværende lovgrundlag vedrører IKKE de kommunale skove.

Da statsskoven har dobbelt så megen skovareal som BRK vil der være plads til at etablere Naturnationalparker, hvis de bliver udvalgt som Naturnationalpark.

Kommunen kan så varetage andre interesser og opgaver, som bornholmerne og vores gæster efterspørger, når det omhandler skove.

Ingen kan spå om fremtiden, men hvis lovgrundlaget ændres, så der kan etableres Naturnationalparker i kommunal skov, så kan vi tage det op igen, men lige nu er det ikke aktuelt.

Til beroligelse for offentligheden – Natur og Miljøudvalget arbejder for beskyttelse af naturen, men også for rammer for benyttelse af vores skønne naturområder, så bornholmerne og vores gæster kan have glæde af den unikke natur!

Havde jeg været en flue ved Jakob Marschners øre, havde jeg kunne forklare ham , at sager ikke altid kan sammenblandes. Konklusionen kan derfor ikke selv udledes på forkert grundlag.

Det er vigtigt,at vi bedre den offentlige dialog om de fælles løsninger og de indbyggede dilemmaer på vejen mod mere bæredygtighed- både blandt medier og politikere. -Det skylder vi naturen!

Det er helt vildt, hvad Jakob Marschner får ud af et NMU møde!