De er kommet på Sandkaas Familiecamping i 50 år: Bornholm er ren terapi

De er kommet på Sandkaas Familiecamping i 50 år: Bornholm er ren terapi
Birgit Lacuhr Jacobsen og Bjarne Jacobsen på deres yndlingsbænk ved kyststien, lige nedenfor Sandkaas Familiecamping. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 11. AUG 2020 • 19:35
Af:
holger-larsen
| ABONNENT
11. AUG 2020 • 19:35
– Lige nu går vi på kyststien ned mod Tejn. Vi har ikke så mange planer i dag. Det har vi ikke så meget herovre. Det er blandt andet derfor, at vi kan lide at være her, siger Birgit Lacuhr Jacobsen i telefonen, da avisen ringer for at høre mere om et usædvanligt jubilæum.

Birgit Lacuhr Jacobsen og Bjarne Jacobsen, 71 og 72 år, er i 50 år kommet på Sandkaas Familiecamping.

– Bjarne var murersvend og havde en kollega, der var kommet herovre i hele sin barndom. Han anbefalede os Bornholm, og vi mødtes herovre med ham i 1970. Vi var nygifte og havde en lille datter på halvandet år. Så blev vi "stukket" af det. Vi blev vaccineret med Bornholm. Vi skal bare herover hvert eneste år.

– I 1970’erne og 80’erne, hvor alle ræsede på charterferie, mødte vi stor undren over vores "trivielle" feriemønster. Men fra vores side var det ikke et spørgsmål om uopfindsomhed, når vi igen og igen tog til Bornholm. Vi havde – og har – brug for den ro, vi finder her. For os er Bornholm ren terapi, siger Birgit Lacuhr Jacobsen.


Det kan ikke beskrives

Det var nok lidt tilfældigt, at den første ferie gik til østsiden af Nordbornholm, og det blev campistparrets "skæbne".

– Det er det heroppe omkring knolden med alle klipperne, der hiver i os. Her har vi en natur, vi ikke har derhjemme på Sjælland. Med Dueodde for eksempel kan man sige, at vi har noget lignende i Nordsjælland, mener Bjarne Jacobsen.

– Og så er der selve campingpladsen. Her er så smukt, at det ikke kan beskrives. Vi kan se vandet fra vores plads, og vi kan se over til Christiansø, når vejret er til det. Her er dejlig frit, det er ikke så opstillet og friseret. Den bliver holdt pænt, men har alle dage været en grøn campingplads. Da vi kom, var der ikke en gang toiletter. Det var lokummer, og der var en vandpost midt på pladsen. Så det var primitivt, men det var hyggeligt.

– Vi har haft mange lejrchefer. Da vi startede herover, var det en lejrchef, der var meget påpasselig, og klokken 22 slukkede han den ene lampe, der var på pladsen på det tidspunkt, og så skulle der være ro.

– I en periode var det kommunen, der drev pladsen, men så blev den privat igen, og det er gået pænt fremad. Vi har gode faciliteter, men vi har stadig vores natur, og det er det vi kan lide, fortæller Birgit Lacuhr Jacobsen og Bjarne Jacobsen.
Gamle fotos

Datteren Majbritt Lacuhr har været i de gamle fotoalbum for at finde billeder fra nogle af de første ferier, Birgit Lacuhr Jacobsen og Bjarne Jacobsen holdt på Bornholm.

– Et kig i arkiverne kunne også minde os alle om, at mine forældre faktisk har været på hele to charterferier. Det havde vi alle sammen nærmest glemt. I 1971 var de nemlig (ligesom alle andre danskere) på Mallorca med min søster, Marianne (jeg kom først til i 1973). Men som familie har vi kun været udenlands én gang – Gran Canaria 1984, fortæller Majbritt Lacuhr.


Mange år med telt

Ferieboligen var i de første mange år et telt, hvor først de to børn og siden de fire børnebørn ofte har været med. Parret har kun haft campingvogn i de seneste seks år.

– Det giver en nærhed til naturen og en herlig frihed at ligge i telt. Men der kom en voldsom storm ude fra øst, som gjorde noget ved os og teltet. Det var uhyggeligt. Så vi lånte en campingvogn af lejrchef Kim Nissen resten af ferien, og så blev det den campingvogn, vi købte.

Hvad laver I, når I er herovre?

– Vi har ingen aftaler. Vi tager til markeder rundt omkring. Vi går ad kyststien. Forleden var vi i Helligpeder, da det var gråvejr. Ellers er vi ikke så tit ovre på den side af øen. Tidligere cyklede vi meget, til Svaneke og til Gudhjem, hvor vi altid købte nogle makronsnitter og gik op på Bokul. Så tog vi os en lur deroppe og cyklede tilbage til Sandkaas.

Aldrig til Folkemødet

Efter 50 år har I vel set alle attraktioner og seværdigheder?

– Ja, det har vi. Men så følger vi med. Vi er altid nysgerrige efter, om der er sket noget nyt siden sidst, vi var her. Vi har fulgt etableringen af besøgscentret på Hammershus, og vi var glade, da den hvide gård blev fjernet, for den tog udsigten til den gamle borg.

– Der er sket meget på Bornholm i de seneste 10 år. Winni har gjort det godt. Det må man sige. Men vi tager aldrig til Folkemødet. Vi skal have noget ro og noget natur. Det er det, vi kommer for, fastslår parret.

Mere tid til Bornholm

– Nu hvor vi har campingvogn, kommer vi gerne fire gange på en sæson med start i maj. Her i sommerferien er vi her i godt tre uger. Nu ser det ud som, at vi får lidt mere tid til at være herovre. Vi har været pensionister i et stykke tid, men jeg stopper med at arbejde, siger Bjarne Jacobsen.

Han har i de seneste fire-fem år arbejdet tre dage om ugen som selvstændig, så han har forberedt sig lidt til den "rigtige" pensionisttilværelse.

– Vi har talt om at flytte herovre, men så har det ikke lige været råd til det, og så kom der lige nogle børnebørn, og så må vi hellere blive hjemme og være til glæde og gavn der. Og lige pludselig er vi blevet over 70, tilføjer Birgit Lacuhr Jacobsen.