Center for Skole arbejder ihærdigt på udvidet testkapacitet

Center for Skole arbejder ihærdigt på udvidet testkapacitet
Presset stiger på testsystemet over hele landet. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 21. NOV 2021 • 13:30
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
21. NOV 2021 • 13:30

Der skal flere test til på skolerne, oplyste sundhedsminister Magnus Heunicke på et pressemøde fredag.

For at inddæmme en stigende smitte med coronavirus skal skoler nu kunne foretage test af børn fra 1. klasse en eller to gange i løbet af ugen, oplyste sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde fredag, hvor han også sagde, at man arbejder på et tilbud sammen med landets kommuner.

I øjeblikket er der et tilbud på skolerne, som dækker skolebørn fra 9 år.

– Den nye opgave skal vi nok blive klar til at løfte, selv om det måske ikke bliver lige fra på mandag, siger Trine Schloss Pedersen, som er chef for regionskommunens Center for Skole, til Tidende.

– Det er jo sådan, at testkapaciteten er udfordret i hele landet lige pt, men vi er i gang med at sikre, at vi kan klare opgaven. Vi har det, der hedder 0-dagstesten i skoleregi, og i forbindelse med den er der mange elever, der skal testes på en gang. Den betyder nemlig, at hvis der er en elev, der bliver smittet, så skal vi sørge for, at de elever, som er nærkontakter, bliver testet samme dag, og hvis de har en negativ test, kan de fortsætte i skole. Det er indført for at undgå, at vi sender hele klasser hjem på baggrund af en enkelt smittet, men det kræver lidt mere kapacitet i forhold til vores skoleteam fra Center for Skole.

I forvejen har centret forpligtelse til at tilbyde test i skoleregi til elever, som ikke er vaccinerede eller ikke har været smittet.

– Derfor har vi allerede et mobilt skoleteam, som rykker ud, siger Trine Schloss Pedersen.

– Men det nye er, at efterspørgslen stiger i takt med udviklingen, og at vi nu også skal favne elever fra 1. klasse.

Skal I opgradere jeres udgående team?

– Ja, og det gør vi også, siger centerchefen.

– Vi hører fra Kommunernes Landsforening og regeringen, at vi ikke behøver være klar til at rulle hele pakken ud allerede mandag, men vi skal nok få det etableret, det er jeg meget fortrøstningsfuld i forhold til. Og budskabet fra mig er, at desto flere også børn, vi får vaccineret, desto bedre er det for os alle sammen, siger Trine Schloss Pedersen.

Vacciner til de små

Ifølge Ritzau sagde Magnus Heunicke på fredagens pressemøde også, at det er meget vigtigt for børns trivsel, at der opretholdes så normal en hverdag som overhovedet muligt.

Det kræver samtykke fra børnenes forældre, når skolebørn skal testes, men ifølge Ritzau forudser direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed Anette Lykke Petri flere nedlukninger af skoler på grund af coronavirus:

– Det er helt realistisk, at vi vil komme til at se flere lukkede skoler i den kommende tid, i takt med at smittetallene stiger, siger hun således.

– Vi har 221 skoler med udbrud. Det er til gengæld større udbrud med mellem 10 og 60 smittede per skole.

Det er sundhedsmyndighedernes vurdering, at smitten i øjeblikket i høj grad spredes via børn i skolerne, og som en direkte effekt af dette ser man ifølge direktør i Statens Serum Institut Henrik Ullum også høje smittetal i "forældregenerationen" mellem 35 og 40 år.

Aktuelt findes det næsthøjeste incidenstal i denne befolkningsgruppe.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) arbejder i øjeblikket på at afklare, om vaccinerne kan gives til børn fra 5 til 11 år, men den vurdering vil tidligst være klar i slutningen af næste uge, oplyste sundhedsministeren ifølge Ritzau.