Bryggeriet Penyllan så dagens lys for første gang for fem år siden. Lørdag kunne ejerne Jessica og Christian Skovdal Andersen slå dørene op til bryggeriets fem års fødselsdag på Tejn Havn. På trods af et ret gråt og vådt sommervejr havde rigtig mange mennesker fundet til Tejn for at smage på bryggeriets vildtgærede øl. Brygmester Christian Skovdal Andersen var overvældet over det store fremmøde, fortæller han til avisen.
– Vi havde slet ikke regnet med, der ville komme så mange! Jeg vil skyde på, at der i løbet af dagen kom måske 400 mennesker. Jeg havde ikke rigtig tid til at tælle, fordi jeg havde så travlt, men jeg tror i hvert fald, der har været omkring 100 mennesker på én gang på et tidspunkt, siger Christian Skovdal Andersen, der både skulle skænke øl bag baren og vise rundt på bryggeriet og fortælle om bryggeriets processer.
– Det har været godt med så mange mennesker. Vi har jo haft noget, der skulle indhentes på grund af corona. Alle vores kunder har været lukkede, siger Christian Skovdal Andsersen.
– Vi sælger mest vores øl til barer og restauranter, og da corona lukkede ned for det hele mistede vi omkring 95 % af vores omsætning. Det har været tre hårde måneder, siger han.
Bryggeriet blev etableret i 2015 af Jessica Andersen (dengang Jenkins) og Christian Skovdal Andersen, der ønskede at udforske markedet for vildtgæret, langtidslagret øl, som man ellers primært kender fra Belgien. Det er et nichemarked, som stadig ikke særligt udbredt herhjemme. Derfor bliver de meste af Penyllans øl solgt i udlandet.
– Vi eksporterer til 10 forskellige lande. Blandt andet Kina og Australien. Vi har ikke så meget lokalsalg, og sælger kun lidt i København, men det er vi sådan set tilfredse med. Vi får stadig relativt hurtigt udsolgt. Og så er det sjovt kunne tage til Australien og se vores eget øl blive solgt på hylderne. Det får man da lidt optur over. Det er ret fed fornemmelse, siger Christian Skovdal Andersen, og fortæller om udfordringerne ved at etablere sig på et ellers meget småt marked.
Til tider har det været hårdt
– Det har været en rejse. Vi har prøvet at skabe en ny type øl, som er helt uden for kategori. Det har til tider været hårdt. Vi har gjort det uden investorer, og kun med vores egen opsparing og et banklån, som det heldigivs har været muligt at betale af for nogle år siden, siger Christian Skovdal Andersen.
Han startede med at brygge øl allerede i 2004. Med sit bryggeri "Beer Here", som han etablerede i 2008, og som også drives fra bryggeriet på havnen i Tejn, havde han allerede en kundeskare, som Penyllan kunne trække på.
– Vi har været priviligerede på den måde at jeg allerede havde mange kunder i forvejen, så vi ikke skulle ud og opdyrke et nyt kundegrundlag. Men det har stadig kostet mange timer at få det her på benene. Og så er det også noget særligt at skulle gøre det som mand og kone. Men det er sådan set gået bedre end forventet, siger Christian Skovdal Andersen og ler.
Han og Jessica har dannet par siden 2012 og blev gift i 2016.
Når Christian Skovdal Andersen kigger tilbage på Penyllans første fem år, er der særligt én ting, der står som et højdepunkt i bryggeriets levetid. Det var da ølanmeldelsesportalen Untappd.com, der har over otte millioner brugere, placerede Penyllan på andenpladsen på listen over Danmarks bedste bryggerier. Kun overgået af det Københavnske Mikkeller.
– Forhåbentlig kan vi snart blive nummer 1, så vi kan vippe Mikkeller af pinden, siger Christian Skovdal Andersen med et grin.
– Det er en placering, vi er ret stolte af, for vi har gjort det på et meget lavt budget, og ikke havde nogen forventninger om at det ville lykkedes, så godt som det har gjort. Vi havde et håb om, at der ville være et marked for det. Folk var begyndt for eksempel at drikke naturvin, og få smag for den lidt funky smag, som også er i vores øl, men der var ikke rigtig andre, der lavede det herhjemme, siger han.
Ingen røde tal
Mange mindre virksomheder oplever ofte, at der går flere år, før forretningen begynder at give overskud. Men det har ikke været tilfældet for bryggeriet Penyllan, der sidste år kunne prale af et beskedent overskud, fortæller Christian Skovdal Andersen.
– Vi har faktisk kørt med sorte tal på bundlinjen hele tiden. Dels fordi vi har holdt alle vores udgifter så lave, som vi har, og dels fordi vi kun udbetaler en meget lav løn til os selv. Det er for det meste kun Jessica og mig, der er her, siger han.
– Og så har vi haft ekstremt lave omkostninger. Bygningen vi har til huse i har vi købt af kommunen i sin tid, så vi har ikke haft nogen husleje. Det har været med til at give os noget ro i maven, da vi satte gang i det her, siger Christian Skovdal Andersen.
Til tider hyrer parret ekstra hænder ind til at stå i baren, når bryggeriet holder åbent om sommeren, men ellers er det bryggeriets intention at holde lønomkostningerne lave.
– Om vi på et tidspunkt skal have flere medarbejdere, det ved jeg ikke endnu. Det må vi se på hen ad vejen, siger Christian Skovdal Andersen.
Han håber på, at der vil komme en større interesse for vildtgæret øl inden for de næste fem år, så Penyllan kan få lov til at lave mere af den særlige øl, og mindre af den "almindelige."
– Jeg har lavet almindelig øl siden jeg startede mit første bryggeri i 2004. Det er fint nok at lave, men der er bare nogle andre udfordringer i den vildtgærede øl, der gør at det er mere spændende. Planen er at få mere af produktionen over på den vildtgærede, fordi der ikker er så mange andre bryggerier om buddet. Det er stadig meget nichepræget, siger Christian Skovdal Andersen.
Potentiale i Tejn Havn
Det ligger ikke i bryggeriets fremtidsplaner, at det skal udviddes til et kæmpe bryggeri, men Christian Skovdal Andersen håber på, at Penyllan på et tidspunkt kan få lov til at udvide lokalerne med bygningen ved siden af på havnen i Tejn.
– Vi mangler lidt plads. Vi kunne sagtens sælge mere øl, hvis vi kunne lave mere øl, men lige nu bruger vi rigtig meget plads på at have øllet liggende på tønder i de her to-tre år, det tager. Vi er ved at have fyldt de rum, vi har. Vi håber på, at vi på et tidspunkt kan få lov til at købe bygningen ved siden af vores. Det er noget, vi har snakket med kommunen om i de sidste tre år, men de rykker desværre ikke så hurtigt på det, siger Christian Skovdal Andersen.
Han fortæller, at beliggenheden på Tejn Havn er noget af det, som kunderne godt kan lide ved stedet.
– Mange af de kunder vi har her kan godt lide den lidt rå atmosfære, der er hernede. Det ligner ikke de mere pussenussede, pæne havne i for eksempel Allinge eller Gudhjem. Folk siger, det minder lidt om Kødbyen i København, siger Christian Skovdal Andersen.
– Det kan nogen gange godt være lidt ensomt hernede, men jeg synes, der begynder at ske mere og mere i Tejn. Jeg tror, der er et enormt potentiale i Tejn Havn, siger han.