Brygger delte ud af viden – og det gav overskud

Brygger delte ud af viden – og det gav overskud
Paulie Melnyk har udover salg af sine produkter, der blandt andet tæller fermenteret sodavand, også haft en indtjening som konsulent for andre virksomheder i samme branche. Noget der har medført overskud i 2020. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 13. JUN 2021 • 16:15

ERHVERV

Fra underskud til overskud. Virksomheden Nxø Brewery gik fra et underskud på cirka 143.000 kroner i regnskabsåret 2019 til et overskud på godt 25.000 kroner før skat i seneste regnskabsår.

Og det er der en helt særlig årsag til, fortæller Paulie Melnyk, der ejer Nexøvirksomheden, som laver sodavand baseret på kefir – en fermenteringsproces:

– Jeg begyndte sidste år at arbejde som konsulent for nogle virksomheder indenfor fødevare- og drikkevarebrachen.

Ikke noget han hverken selv har opsøgt eller prøvet før, men som har givet god mening – også økonomisk:

– Det er ikke noget, jeg har sigtet efter, men noget der er kommet hen ad vejen. Da der så kom corona, var det en fed bonus oveni, for reelt set har jeg solgt produkter, så det går i nul. Derfor har konsulentydelserne for danske- og udenlandske virksomheder trukket op, siger manden bag virksomheden.

Når det nu er konsulentydelserne, der har givet overskud, er det så noget, du vil gøre mere i?

– Jeg vil gerne, men det er ikke mit fokus. Mit fokus er på bryggeriet og at producere økologiske drikke af forskellig art. Det er det, jeg skal leve af, siger han og tilføjer:

– Så at der er kommet de her andre ting, ser jeg lidt som en bonus, men ikke noget jeg skal gøre en masse ved. Selvom det har været kærkomment i et år med corona.

Forhandlere drejede nøglen om

For et år med corona har også påvirket Paulie Melnyk og Nxø Brewery.

– Rent salgsmæssigt er det gået en smule ned på grund af corona – også selvom vi havde en god sæson i sommer, men dem, der sælger mine produkter, har været forsigtige med at tage for meget ind ad gangen, siger Paulie Melnyk, der stiftede virksomheden i marts 2017.

– Derudover måtte en håndfuld af de forhandlere, som sælger mine produkter, dreje nøglen om sidste år på grund af pandemien. Det er også noget, jeg kan mærke, fordi mine produkter så ikke kan sælges i lige så mange butikker. Så det har da påvirket salget.

Noget andet, han også håber, kommer til at påvirke salget – bare positivt – er et nyt produkt, der er i støbeskeen.

Lige nu producerer Paulie Melnyk forskellige varianter af sodavand, hvor nogle af dem er fermenteret og andre er "normal" sodavand, som han selv betegner dem. Men lige nu er han sammen med nogle samarbejdspartnere i gang med at udvikle en øl.

– Øllen er baseret på den viden, jeg har med at fermentere med kefir. Og så er den baseret på en pilsner, fordi det er noget de fleste kender, siger han.

– Men vi har refortolket den ved at fermentere øllen med kefir og smagt den til med frugtige humletyper. Jeg synes, at den smager som en frisk hvedeøl uden at være det – for det er den smag, som fermenteringsprocessen tilføjer til produktet.

Men at udvikle en øl er ikke noget, der sker hen over natten, så derfor kommer den nok først på hylderne om et par år.

– Det er stadig i udviklingsfasen, men vi er ret tæt på at have nogle prototyper, som snart kan fungere. Nu handler det om at optimere øllen ren smagsmæssigt, siger han om projektet, som har kunne lade sig gøre, fordi Paulie Melnyk har fået bevilliget penge af Innovationsfonden.