Brevduer var i over hundrede år en integreret del af militæret – I dag flyver de til Bornholmerdag på Forsvarsmuseet
V1-bomben, som to bornholmere tog billeder af og tegnede til gavn for de allieredes kamp mod Hitler, er omdrejningspunkt for en særudstilling på Forsvarsmuseet i 2021. Arkivfoto: Jacob Jepsen

FORSVARET | RØNNE | GRATIS
11. SEP 2021 • 08:00
Jakob Nørmark
Journalist

Brevduer var i over hundrede år en integreret del af militæret – I dag flyver de til Bornholmerdag på Forsvarsmuseet

Forsvarsmuseet byder lørdag alle indenfor på museet uden betaling. Bornholmerdagen kaldes konceptet, der byder på en stribe begivenheder og oplæg i dagens løb.

Et af højdepunkterne er museumsleder Lave K. Brochs mening, at man kan møde brevduer, som har en langvarig og for de fleste ukendt tilknytning til militæret.

– I 1885 blev brevduer en del af Forsvaret. I første verdenskrig blev brevduerne faktisk brugt en del af de krigsførende magter, og de var også i aktion i anden verdenskrig, fortæller museumslederen.

Forpligtelsen for brevdueforeningen til at stå til rådighed for det danske forsvar varede ved helt frem til 1993.

– Men den reelle brug stoppede en del før, indskyder Lave K. Broch.

Blandt Bornholmerdagens øvrige højdepunkter er forskellige historiske oplæg om blandt andet den bornholmske befrielse fra svenskerne i 1658 og den tyske Enigma-kodemaskine, som museet har et eksemplar af i dens faste udstilling.

Dagens besøgende vil også kunne se det lokale sneberedskabs nye PMV, tale med veteranstøtten, se museets særudstilling om V1-bomben og heltene fra Bornholm og komme tæt på Forsvarsmuseets blankvåben.

 Flere nyheder