'Bornholm profilerer sig på en beundringsværdig, ambitiøs profil'

'Bornholm profilerer sig på en beundringsværdig, ambitiøs profil'
Benedicte Christiansen. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 23. APR 2021 • 05:58
Af:
Marie Hofman
| ABONNENT
23. APR 2021 • 05:58

DAGENS NAVN: Benedicte Christiansen er ny leder af Kulturskolen i Rønne, samt nyudpeget medlem af kommunens Musik- og teaterråd. Med sig har hun en vision om at bringe kulturen på skoleskemaet og ned i øjenhøjde.

Hvad tiltrak dig ved jobbet som leder af Bornholms Kulturskole?

– Bornholms profil som Bright Green Island og Makers Island, der fortæller om en lysende grønne ø og en skaberø. Den måde, Bornholm profilerer sig på er en beundringsværdig, ambitiøs profil, der ønsker at gå foran som grøn ø og som skabende ø.

Hvad er din vision for jobbet?

– Jeg vil gerne kunne nå så mange børn og unge som muligt – og voksne med for den sags skyld – med kvalificeret undervisning i kunstarterne. Kulturskole er stadig et ord, som mange ikke er helt fortrolige med. På Bornholm er det musikskole, billedskole, dramaskole og forfatterskole samlet under ét. Jeg ville gerne finde på et bedre ord, for ’kultur’ kan betyde snart sagt hvad som helst. Det betyder ganske vist bare ’dyrkning’, men det er blevet sådan et ord, der får nogle til at give helt op på forhånd. Lidt ligesom bruttonationalprodukt. Man magter det ikke: det er for bøvlet og for abstrakt. Så jeg taler meget hellere om musik, billeder, film, bøger, teater og så videre.

Bag dig har du en lang karriere inden for klassisk musik, hvor stammer den passion fra?

– Jeg begyndte at synge i kirkekor, da jeg var seks og endnu ikke kunne få næsen over kanten af pulpituret (det rækværk, der er oppe ved orglet red.) Så gik det sådan slag i slag derfra frem mod en sanguddannelse på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København.

Hvilket kunstværk har gjort størst indtryk på dig?

– Det bliver næsten altid Bach, når man spørger klassiske musikere om det. Bach er bare sin helt egen liga. Så det må blive Bahcs Matthæus-passion. Derudover vil jeg også sige højskolesangbogen og salmebogen, som er sunget ind i mig fra helt lille. Ellers skal vi til Rom: Pantheon er et enestående bygningsværk, og kirken San Clemente med den smukkeste mosaik. De to steder skal jeg altid hen og sådan dvæle lidt, hver gang jeg er i Rom. Det er dog desværre længe siden, at jeg har været der på grund af corona.

Har du et yndlingssted på Bornholm?

– Lige nu er jeg forelsket i Dams Gaard, hvor Kulturskolen har til huse. Udsigten mod vest fra 2. sal er enestående: tegltage, havet og skoven mod nord. Jeg drømmer om tagterrasser med et spisested åbent for hele øen. Jeg drømmer om et energiproducerende hus, dyrkning af grønt på vægge og tag, hyggelige haverum, trætops-hytter og endda svævebaner. Alt kan lade sig gøre på Bornholm, og det er det, jeg tror på.

 


Benedicte Christiansen

56 år

Født i Helsingør, opvokset i Aalborg

Bor lige nu midlertidigt til leje i et byhus i Rønne og leder efter blivende sted.

Har datteren Maria på 19 år, der bor i København

Uddannet sanger fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, journalist

fra Danmarks Medie- og Journalist Højskole, samt i italiensk fra Københavns

Universitet, samt latin og græsk fra Aarhus Universitet