Borgerforening om byudvikling: 'Der er lang vej endnu'

Borgerforening om byudvikling: 'Der er lang vej endnu'
Formand i Nexø Borgerforening, Jens Christian Kofoed, synes frem for alt, at det var positivt at borgermødet kunne afholdes. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 17. JUN 2021 • 09:19
| ABONNENT
17. JUN 2021 • 09:19

BYUDVIKLING

Det var blandede følelser, som borgerne i Nexø sad med under tirsdagens borgermøde. Også formanden i Nexø Borgerforening, Jens Christian Kofoed, synes, at der på den ene side var flere gode ting ved mødet, men der var sandelig også plads til forbedring på mange punkter.

Men hvis vi skal starte på den gode side, så var det i første omgang godt, at borgermødet i det hele taget blev til noget.

– Jeg er så utroligt glad for, at borgerne kunne ytre sig, og de kunne holde projektet lidt i ørerne. Men mødet skulle have været holdt noget før. Jeg ved godt, at flere omstændigheder har gjort det svært at holde sådan et møde, men det skulle have været af højere prioritet, siger Jens Christian Kofoed.

Generelt mener formanden for Nexø Borgerforening, at borgerne i Nexø slet ikke er blevet inddraget nok. Til borgermødet på Værftet blev der også ytret utilfredshed blandt fremmødte omkring, at flere initiativer fra borgerne selv  slet ikke var tænkt ind i planerne.

Til borgermødet blev der snakket strandpark, parkering og generelle fornyelser af byen. Blandt andet blev en helt ny by-strategi lagt frem. Den hedder plads-til-plads-strategien, og går ud på, at skabe pladser i byen, man får lyst til at gå til og imellem.

– Det er jo et eller andet sted meget godt, men det burde ikke fylde så meget lige nu. Der burde være fokus på at skabe en bymidte og en havn, som vi kan benytte os af. Så kan den strategi være sekundær. Jeg møder folk, der står ved Lidl og spørger, "hvor er centrum?". Strategien var i det hele taget også svær at forstå, i forhold til hvad der blev fremlagt på mødet, siger Jens Christian Kofoed.


Sådan ser den oprindelige plan ud, da BRK sendte ansøgningen om byggetilladelse afsted til kystdirektoratet. Ved stranden kommer også en kabelbane, hvor man kan blive trukket henover vandet på enten vandski eller wakeboard. Billede: Kystdirektoratet, kyst.dk

Havledningen har altid været der

Store dele af styregruppens arbejde og budget drejer sig om strandparken, der skal anlægges ved Nexø havn. Men før det bliver en realitet, skal en havledning bygges. Eller det vil sige, at der allerede er en havledning, men den nuværende vil blive forlænget, så udløbet lægges længere ud i Østersøen.

Det vil koste cirka 13 millioner kroner at anlægge havledningen, hvilket er godt og vel halvdelen af det samlede områdefornyelsesbudget. Det fortalte Søren Møller Christensen, der er formand for styregruppen i BRK.

Og som tidligere beskrevet, så er byggeriet af en ny havledning afhængig af regn. Med regn følger spildevand, og mængden af det skal måles, før man kan bygge havledningen.

Men det kan undre Jens Christian Kofoed, at det først er blevet et problem nu.

– Jeg synes, at den var lidt svævende den forklaring, de kom med. Den ledning har jo ligget der altid. Og så skal man vente på regn. Ja, goddav, det virker jo helt fjollet, at det ikke kunne være løst noget før. De har ikke tænkt sig godt nok om. Vi har brug for den strandpark.

Efter Jens Christian Kofoeds erfaringer er det sjældent, at man ser spildevand i det nuværende udløb. Det kan derfor virke lidt selvmodsigende, at kommunen venter på spildevand, siger han.

– Men vi er jo tålmodige borgere i Nexø, og tålmodigheden har vi haft brug for i denne tid. Der er lang vej endnu. Det er vigtigt, at Nexø bliver prioriteret igen. Vi er jo altså den andenstørste by på Bornholm, siger Jens Christian Kofoed.

Til efteråret vil BRK igen invitere borgere i Nexø til et nyt borgermøde, hvor der bliver opdateret på strandparken og resten af områdefornyelsen.