Kommunen om strandpark: 'Mest realistisk at vi bygger i 2023'

Kommunen om strandpark: 'Mest realistisk at vi bygger i 2023'
Borgermødet om områdefornyelsen i Nexø blev holdt i Værftet. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 16. JUN 2021 • 08:12
| ABONNENT
16. JUN 2021 • 08:12

BYUDVIKLING

De nye udviklingsprojekter i Nexø skal stå klar om to-tre år. Det blev i hvert fald sagt under tirsdagens borgermøde, som Bornholms Regionskommune holdt i Værftet. Fra regionskommunen var styregruppen med ansvar for Nexøs områdefornyelse, til stede.

Ved siden af skateramper og klatrevægge blev dagsordenen vist på storskærm af Maria Jørgensen, der er projektleder. Stemningen blandt de fremmødte bar præg af, at mødet var kærkomment. I Nexø har man nemlig ventet spændt på planerne angående en ny strandpark, der vil udforme sig ved Nexø Havn over de næste år. Det var punkt et på dagsordenen. Derudover var molen i Nexø et kort punkt på dagsorden, som blev efterfulgt af en ny områdestrategi for byen: plads-til-plads-strategien.

Venter på regn

Områdefornyelsen i Nexø er udlagt som en femårig plan, der startede i 2018. Og størstedelen af projektet går ud på at få anlagt en strandpark. Det er en kunstig anlagt strand, og det er ikke så ligetil, som det måske lyder. For at komme videre med strandparken venter kommunen nemlig på regn. Søren Møller Christensen, der er leder af Udvikling og Byg, kunne berette om, at man er stødt på problemer med kloakering og spildevand.

Der er udløb af kloakering i havet. Det er i og for sig ikke usædvanligt, og sådan er det i store dele af landet. Når det regner meget, er der overløb i kloakeringen, hvilket løber ud i havet. Man ved bare ikke endnu præcist hvordan og hvor meget, der løber ud, og hvor meget regn der skal til. Derfor venter man nu på regn i sådan en grad, at det danner overløb i kloakeringen, så man kan måle mængden af spildevand. Der er behov for data.

Grunden til det er, at man vil lave en havledning til spildevandet, der løber et godt stykke ud i havet og væk fra stranden. Data skal bruges til at give et billede af, hvor stor havledningen skal være. Hvis der er meget kloakvand i havvandet, skal badegæster varsles. Et varslingssystem bliver også lavet, og her er data også vigtigt.

Indtil videre er havledningen løsningen på problemet, men der sidder ingeniører på projektet, der tænker i eventuelle løsninger, forsikrer Søren Møller Christensen, der også er formand for regionskommunens styregruppe.

– Anlæggelse af en havledning kræver nye tilladelser. Dem skal vi have indhentet. Hvis alt går op i en højere enhed, kan vi bygge i 2022, men hvis jeg skal være realistisk, så tror jeg først, at vi bygger i 2023. Og vi vil gerne bygge det hele på engang, for at gøre entreprisen så billig som mulig, siger Søren Møller Christensen.

Tid til at gå rundt i Nexø

Udover strandparken, der tog store dele af mødets fokus, blev også en ny strategi for byen fremlagt af regionskommunen og Isabella Marckmann Hansen, der også har været projektleder og barselsvikar. Strategien bliver kaldt plads-til-plads og skal være et supplement og bindeled mellem den nye strandpark, havnen og resten af byen.

I korte træk gik det ud på, at flere områder og pladser i byen blev nytænkt og brugt som både seværdighed og opholdssted. Det drejer sig om blandt andet torvet, madmolen, dokken og flere andre steder. Otte pladser var på tegnebrættet til at indgå i den nye og ikke helt færdige plads-til-plads-strategi.

Strategien skulle være med til at få blandt andet turister til at opleve byen til fods. Der skal være pladser at gå rundt til på vej til havnen og til den nye strandpark.

– Det skal være otte pladser med sin helt egen stemning og sin helt egen dna. Vi vil gerne have folk ud af bilen, så de ikke kører fra parkeringsplads til parkeringsplads i Nexø. Jeg tror, at det er den rette strategi og måde vi bevæger os på i Nexø by, siger Isabella Marckmann Hansen til mødet.

Næsten omgående tiltag

Udover flere fremtidige planer kunne Maria Jørgensen løfte sløret for, at der allerede inden sommerferien vil ske mindre ændringer i Nexø. Blandt andet vil torvet til Toldbodgade lukke for trafik. Det sker med en prøveperiode på et år.

Derudover vil der langs havnepromenaden ligge bjælker af douglastræ. 43 bjælker for at være mere præcis. De vil inden længe være del af Nexø. De kan bruges til at sidde på, men markerer også en zone til folk der går, fortæller Maria Jørgensen.

Til slut vil der også komme markering på parkeringsbåse ved havnen. De vil blive markeret med striber. Flere og nye parkeringsskilte bliver også sat op.

Der er også søgt om, at man fremover kun må køre 40 km/t i Nexø. Den ansøgning ligger nu hos Bornholms Politi.

Til efteråret vil borgerne blive inviteret til endnu et møde om strandparken. Der bliver også oprettet en fokusgruppe, der skal se på mulighederne for at forbedre og forskønne torvet i Nexø.