Boligområde i Rønne rykker nærmere – museet skal kigge efter arkæologiske levn

Boligområde i Rønne rykker nærmere – museet skal kigge efter arkæologiske levn
Der skal både gennemføres arkæologiske forundersøgelser og yderligere undersøgelser af forekomsten af beskyttede dyrearter i det område i Rønne Syd, hvor kommunalbestyrelsen har besluttet, at der skal opstå et nyt boligområde. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 24. APR 2021 • 12:04
Henrik Nielsen
Journalist
| ABONNENT
24. APR 2021 • 12:04

UDVIKLING

Der er stadig et stykke tid til, at det første hus skyder op på en grund i Rønne Syd, hvor kommunalbestyrelsen har besluttet, at der skal ligge et nyt boligområde. Men det rykker nærmere, og senest har regionskommunens økonomi-, erhvervs- og planudvalg besluttet at sætte gang i udarbejdelsen af en lokalplan for det delområde, hvor der efter planen skal bygges først.

Området er inddelt i tre delområder, og planafdelingen i kommunen forventer, at der skal udarbejdes en række lokalplaner for delområderne. Den første lokalplan skal omfatte delområde A og en stor del af de arealer, som udlægges til grøn struktur og infrastruktur til beskyttelse af fredede dyrearter. Lokalplanen skal danne grundlaget for, at regionskommunen kan byggemodne og sælge grundene i det første delområde.


Regionskommunen sætter gang i lokalplanlægningen af et område i Rønne Syd, hvor det er besluttet at opføre boliger. I første omgang drejer det sig om delområde A, der ligger tættest på de nuværende løkker. Illustration BRK

Lokalplanen skal sikre den grønne struktur og dermed skabe grundlag for forbedrede levevilkår for dyr og forbedret biodiversitet. Den skal også udlægge vejarealer, sikre stiforløb og sikre tilstrækkelig regnvandshåndtering. Endelig skal lokalplanen udlægge maksimal 18 parceller til boliger i en åben, lav bebyggelse.

Arkæologisk forundersøgelse

Sideløbende planlægger den kommunale administration at igangsætte arkæologiske forundersøgelser og yderligere undersøgelser af beskyttede dyrearter i området.

I forbindelse med den fysiske planlægning og forberedelse af jordarbejder i området skal Bornholms Museum og regionskommunens planmyndighed ifølge museumslovens samarbejde om, at væsentlige bevaringsværdier sikres for eftertiden.

Det er den kommunale administrations vurdering, at det er nødvendigt at foretage arkæologiske forundersøgelser af hele det berørte areal i Rønne Syd i forbindelse med udbud og salg af byggegrunde.

Formålet med en arkæologisk forundersøgelse er at lokalisere og kortlægge eventuelle arkæologiske levn. Findes der kun få ubetydelige eller ingen arkæologiske anlæg, frigives arealet til anlægsarbejdet.

Forekomst af flagermus

Når et museum skal afklare, om der er vigtige arkæologiske spor på et areal, graves der en række søgegrøfter. De orienteres som regel nord-syd for at ramme på tværs af længderetningen på forhistoriske huse. Andre orienteringer kan forekomme, hvis landskabelige kriterier taler herfor. For eksempel undersøger man som regel mindre bakketoppe. Her er der især mulighed for at finde gravanlæg.

De arkæologiske undersøgelser forventes at blive gennemført i maj. Forpagtningen af arealet er varslet opsagt med udgangen af 2021. De arkæologiske forundersøgelser vil derfor afføde et krav om afgrødeerstatning fra forpagteren.

Udover arkæologiske undersøgelser skal der også gennemføres yderligere undersøgelser af beskyttede dyrearter i området. I sensommeren blev der registreret fredede markfirben i området, men undersøgelsen blev igangsat så sent, at de voksne firben formentlig allerede var gået i dvale.

Den første undersøgelse blev foretaget af konsulentfirmaet Amphi Consult, som efter alt at dømme også får til opgave at gennemføre de supplerende undersøgelser om markfirbenenes forekomst og udbredelse i området samt en undersøgelse af eventuel forekomst af flagermus i området. Undersøgelserne vil foregå fra april til juli.