Bente Lange om restaureringen af Søllingsgaard: 'Jeg vil ikke lave noget møg'

Bente Lange om restaureringen af Søllingsgaard: 'Jeg vil ikke lave noget møg'
Arkitekt Bente Lange flyttede til Svaneke for syv år siden. Indtil fornylig arbejdede hun mest fra tegnestuen i København, men så blev hun involveret i et saunaprojekt i Svaneke Havn, som hun endte med at tegne selv. I dag er saunaen en af Danmarks største med plads til 20 personer. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 2. APR 2021 • 19:44
| ABONNENT
2. APR 2021 • 19:44

KULTUR

Planker fra Østerlars Savværk. Tegl fra det for længst nedlagte teglværk i Helligpeder. Ganggrus fra Grisby – også kendt som det smukke, rødlige Aarsdalegrus.

Bornholm har fået en restaureringsarkitekt, som ved, hvad hun vil have. Og især hvad hun ikke vil have.

– De tagsten, der var påtænkt, kom fra et byggemarked. Dem kunne vi ikke bruge, siger hun med karakteristisk pondus.

I disse uger er den højt ansete restaureringsarkitekt fra København ved at lægge sidste hånd på istandsættelsen af Søllingsgaard. Det sker i tæt samarbejde med ejeren Mette Sølling, der er sjette generation på gården, og hendes døtre, Lærke og Marie. Den lokale arkitekt, Sean Claxton, har stået for alt vedrørende forsikringsdelen.

Nedlukning gav mere tid

Den 21. april genåbnes Svaneke Bodega, nu med Marie og Lærke ved roret. Bodegaen, som gennem mange årtier har været et populært samlingssted for byens lokalbefolkning og sommerturisterne, har været lukket siden branden. Corona-nedlukningen tre måneder efter branden gav Mette Sølling og Bente Lange forlænget spilletid. Gudskelov for det, siger Mette Sølling.

Omhyggeligt udvalgte materialer er også nøgleord for Bente Lange, der er kendt for at stå kompromisløst på kvalitet.

– Jeg vil ikke lave noget møg. Jeg siger nej, når det går den gale vej, siger hun.

En tragisk nytårsaften

Den 65-årige arkitekt flyttede til Svaneke for syv år siden. Det gule hus i Skovgade ligger mellem fyret og havnen, med udsigt over strandengen, klipperne og havet.

Indtil fornylig arbejdede Bente Lange mest fra tegnestuen i København, men så blev hun involveret i et saunaprojekt i Svaneke Havn, som hun endte med at tegne selv. I dag er saunaen en af Danmarks største med plads til 20 personer.

En dramatisk nytårsaften for godt et år siden gik der i ild i en længe på Søllingsgaard, en af de store, gamle købmandsgårde i Svaneke med facade mod torvet. Lykkeligvis blev branden stoppet, inden den bredte sig. Men bodegaen stod ikke til at redde.

Tagsten lå i baghaven

Dagen efter gik Bente Lange i aktion. Skrev resolut et brev til gårdens ejer og tilbød sin hjælp med istandsættelsen, et tilbud, som Mette Sølling tog imod med kyshånd.

Udgangspunktet var klart:

– Søllingsgaard er en fin gammel købmandsgård. Den skal ikke skæmmes af de kedelige tagsten, som man desværre ser på næsten alle tagudskiftninger – selv her, i "Danmarks smukkeste købstad."

Nej, taget ud mod gaden skulle belægges med smukke gamle teglsten med rigt farvespil og en flot form. Og det traf sig så heldigt, at tagsten af den art faktisk lå i lange stabler i Søllingsgaards have, samlet gennem generationer, blandt andet fra nedrivninger i Nexø. Nogle sten havde fine stempelmærker fra Bornholmske teglværker fra 1600-tallet, andre var endnu ældre, importeret fra Lübeck.

Med tilskud på 81.000 kroner fra Inger og Jørgen Nygaard Larsen Fonden blev tagstenene lagt på, som et puslespil med tusindvis af brikker, og det er disse tagsten, hvor ikke to farver er ens, der nu kan betragtes fra torvet i Svaneke.

Ny kaffestue i den gamle have

Branden nytårsaftensnat opstod ifølge de tekniske undersøgelser i motoren, der kører den markise, der skærmer købmandshandlen mod solen om sommeren. Købmandshandlen var imidlertid den del af Søllingsgård, der tog mindst skade af branden, og den genåbnede allerede i 2020, fint istandsat med brug af det gamle inventar.

Under istandsættelsen af bodegaen opstod idéen om at indrette en kaffestue med udgang til haven. Her fik Bente Lange lov til at trylle med Søllinggaards gamle have, som i fremtiden skal danne rammen om en smuk udendørs café, udstyret med sommerfuglevenlige blomster og stier belagt med Aarsdale-grus.

Kaffestuen åbner efter planen for udendørsservering samtidig med bodegaen, onsdag den 21. april.

Det skal se naturligt ud

I dag tilbringer Bente Lange mere og mere tid i Svaneke, og derfor har hun oprettet en filial af sin tegnestue i fiskerhusets bagerste rum.

– Jeg har tabt mit hjerte til Bornholm, siger hun.

Hendes tilgang til arbejdet med Svaneke Badeklub og Søllingsgaard har været den samme som altid: Det gælder om at lytte til stedet.

Alle bygninger har ifølge Bent Lange nogle forudsætninger, som må respekteres – nogle spilleregler, som skal formuleres og overholdes. Det handler om forståelse og respekten for de særlige kvaliteter, stedet rummer.

– Målet med mit arbejde er, at det færdige resultat ser helt naturligt ud – som om, det altid har været sådan. Folk skal helst tænke "Ja, selvfølgelig – hvordan skulle det ellers være?" Så ved jeg, at mit arbejde er lykkedes.