Ældre til kamp mod voldsom prisstigning: 'Ministeren må på banen'

Ældre til kamp mod voldsom prisstigning: 'Ministeren må på banen'
Arkivfoto
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 1. DEC 2021 • 07:30

Ministeren må på banen, siger Bornholms Ældreråd om forhøjelsen af affaldsafgift og renovationsgebyr.


– Vi har fået flere henvendelser fra ældre, som er dybt forundrede og er også blevet bedt om, om ikke vi kan gøre noget, siger Birger Rasmussen, formand for Ældresagen på Bornholm, om de voldsomme prisstigninger på affaldshåndtering fra næste år.

En gennemsnitlig husstand på Bornholm skal fra 1. januar betale omkring 1.300 kroner mere i miljøafgift og dagrenovationsgebyr.

Det svarer til en prisstigning på næsten 39 procent i forhold til 2021. I forvejen steg prisen fra 2020 til 2021 med 13 procent.

Prisstigningerne er et problem for særligt folkepensionisterne, fordi de også ser ind i større udgifter på flere andre områder, mener Birger Rasmussen.

– De gennemsnitligt 1.300 kroner mere for affaldshåndtering er en stor stigning. Hertil kommer stigende energi-udgifter og inflation med stigende priser.

– Det er en voldsom prisstigning, mener også Erik A. Larsen, formand for Bornholms Ældreråd.

– Lea Wermelin meldte oprindelig ud, at det ville koste omkring 50 kroner ekstra, når vi skulle til at sortere affaldet. For et pensionistægtepar er den prisstigning, der nu er sendt ud, meget voldsom. Det er både en voldsom prisstigning og meget at betale for at få sorteret affaldet, mener Erik A. Larsen.

Men det koster jo noget at indføre affaldssortering. Skal vi ikke alle bidrage til den omlægning?

– Det skal jo holdes op mod folkepensionen. Det går jo ud over folks eksistens, så der eksempelvis ikke er råd til gaver til børnene, nyt tøj og ikke råd til oplevelser, siger Erik A. Larsen.

Mødes med folketingsudvalg

De to ældreorganisationer går nu til kamp for, at de ældre og andre på overførselsindkomst kan undgå et voldsomt træk i deres sparsomme økonomi.

– Vi kan ikke gøre så meget lokalt, og Ældre Sagen har også fået henvendelser fra hele landet om tilsvarende prisstigninger, så Ældre Sagen har bedt om foretræde for Folketingets beskæftigelsesudvalg den 8. december, oplyser Birger Rasmussen.

Her vil Ældre Sagen fremlægge de stigende udgifter på flere områder, og hvad det betyder for pensionister og andre på overførselsindkomster.

– De har jo ikke mulighed for at øge deres indtjening, påpeger han.

Birger Rasmussen er næstformand i Ældre Sagens landsorganisation, og det er på landsplan, at en løsning på det voldsomme pres på økonomien for grupper på overførselsindkomster med blandt andet den voldsomme stigning på affaldshåndtering skal løses, fastslår han.

Ønsker mere i pension

Ældre Sagen i Danmark skrev allerede i oktober til Folketingets Beskæftigelsesudvalg om, at organisationen ser med stor bekymring på, at folkepensionen bliver mindre værd.

Folkepensionister står til at få mindre ud af deres pension i 2022 grundet lav regulering af folkepensionen, skrev Ældre Sagen i sit brev.

Allerede dengang pegede Ældre Sagen på, at blandt andet massive prisstigninger på el, naturgas og benzin er en udfordring for de ældres økonomi. Det gælder også førtidspensionister.

Ældre Sagen kæmper derfor for, at både folkepensionen og førtidspensionen skal stige yderligere.

Det batter jo ingenting

Regeringen afsatte midt i november 100 millioner kroner til en ny varmepakke, der skal gå til borgere, der kan få svært ved at betale de højere energiregninger. Men det er slet ikke nok, mener både Ældre Sagen og Ældrerådet på Bornholm.

– Det batter jo ingenting, mener Birger Rasmussen, mens Erik A. Larsen heller ikke regner med, at særlig mange af pengene vil komme de bornholmske ældre og andre på overførselsindkomster til gavn.

– 100 millioner kroner er jo ikke meget. Ikke meget mere end en million per kommune, mener Erik A. Larsen.

Han oplyser, at Ældrerådet på Bornholm også er gået til kamp for at undgå at ramme de ældre så massivt med prisstigningen på affaldshåndtering. Han peger på, at Bornholm bliver særligt hårdt ramt, fordi vi er en landkommune, hvor mange bor i hus.

– Jeg har i dag rejst sagen overfor Danske Ældreråd, som er vores paraplyorganisation. Jeg ved, at også Ældre Sagen er gået ind i det. Vi kan ikke gøre mere lokalt

Hvad håber I, der kommer ud af det?

– Man er nødt til at finde ud af, hvorfor denne stigning på affaldshåndtering er blevet så voldsom, og regeringen må finde nogle penge til området. Hvis man vil det her, må man også finansiere det, mener Erik A. Larsen, der altså ikke mener, at det er rimeligt, at så stor en del af afgiften lægges over på forbrugerne.

– Nu prøver vi at rejse sagen, og så må vi se, hvad der sker. Ministeren er nødt til at komme på banen nu, siger Erik A. Larsen.

Stigning på næsten 40 procent

Priserne for næste års affaldshåndtering blev fastsat i budgettet for 2022 som blev vedtaget af kommunalbestyrelsen i oktober.

Den gennemsnitlige prisstigning for en husstand er på 1.300 kroner mere til næste år. Det er en stigning på hele 38,72 procent i forhold til 2021. Samme procentvise prisstigning gælder også 14 dages-tømning.

For både helårshuse og sommerhuse med 14 dages-tømning er prisstigningen i juni-august helt oppe på mellem 40 og 50 procent.

De voldsomme prisstigninger er ikke blevet meldt ud til borgerne, før kommunens opkrævning af ejendomsskat for 2022 blev sendt ud. Prisstigningen kom derfor som et chok for mange.

Direktør for Bofa, Jens Hjul-Nielsen, får selv mange henvendelser fra forbrugerne, oplyser han.

Affaldsgebyret stiger til næste år, fordi regeringen og dens støttepartier i juni sidste år vedtog et nyt affaldsdirektiv, som kræver, at alt affald sorteres i ti fraktioner fra 2022.

Jens Hjul-Nielsen oplyser, at han ikke forventer, der vil komme yderligere prisstigninger.

Bornholm er en af de kommuner, der i dag sorterer allermindst, derfor bliver det dyrere at nå op på målet om sortering i ti fraktioner og indsamling af det sorterede affald.