Prisstigning får borgere til at vælge tømning hver 14. dag, men den mulighed forsvinder snart

Prisstigning får borgere til at vælge tømning hver 14. dag, men den mulighed forsvinder snart
Det er stadig muligt at få tømt sit affald hver 14. dag. Men den mulighed forsvinder snart. Foto: Berit Hvassum
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 3. DEC 2021 • 11:30
Berit Hvassum
Journalist
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
3. DEC 2021 • 11:30

For nylig modtog husejerne på Bornholm en opkrævning på renovation, hvor en gennemsnitlig husstand skal betale cirka 1.300 kroner om året mere fra den 1. januar 2022.

Det er en prisstigning på næsten 40 procent for en helårsafhentning, og for 14-dagestømning er prisstigningen den samme i procent.

Regningen til bornholmske husejere dækker over miljøafgift og renovation af den kommende affaldssortering med ti fraktioner, altså en opdeling af forskelligt affald i særlige affaldscontainere.

Prisstigningen har i de seneste dage været genstand for bekymring i Bornholms to ældreorganisationer, men der er også kommet en anden borgergruppe til på Bornholm, som henvender sig for at skifte til en 14-dagestømning.

– Vi ser en del, der melder sig til 14-dagestømning. Der er nogle, der skifter, men ikke alle opgiver, hvorfor de skifter. Så vi ved ikke, om det skyldes prisen, fortæller Jens Hjul-Nielsen, der er direktør i Bofa.

Den nye affaldssortering bliver forsinket, fordi det kommende entreprenørfirma, HCS, som overtager sorteringen efter Fugato, stadig mangler levering af køretøjer til opgaven på Bornholm.

En 14-dagestømning er i øjeblikket en billigere løsning, men den forsvinder med den nye affaldshåndtering.

– Når vi går i gang med at sortere i ti fraktioner, så er det en standardløsning at få tømt sit affald hver uge. Og så vil en 14-dagestømning ikke eksistere længere, siger Jens Hjul-Nielsen.

Direktøren kan ikke umiddelbart se en mulighed for at få tømt affald hver 14. dag, når den nye ordning træder i kraft.

– Det vil betyde, at folk have deres madaffald stående i en måned. En af de allerdyreste ting i en affaldsordning er at få skraldemanden ind ad døren. Det er den mest løntunge del af vores produktion, forklarer han.

Det vil ifølge direktøren ikke få nogle konsekvenser for Bofas økonomi, at flere borgere måtte vælge at få tømt deres affald hver 14. dag.

Baggrunden for prisstigningen på affaldsgebyret er resultatet af, at regeringen og dens støttepartier i juni 2020 vedtog et direktiv, der kræver al affald sorteret i ti fraktioner fra 2022.

Affaldet bliver efterfølgende sendt til ti forskellige lokationer til behandling og genanvendelse.