Advokat om erstatning for omsorgssvigt: 'En retssag havde ført til det samme'

Advokat om erstatning for omsorgssvigt: 'En retssag havde ført til det samme'
Marc Malmbak Stounberg var advokat for den 28-årige kvinde, der vandt en erstatningssag mod Bornholms Regionskommune i februar. Nu repræsenterer han kvindens jævnaldrende bror, der får en tilsvarende erstatning på baggrund af kommunens manglende indgriben, da de var udsat for omsorgssvigt som børn. Foto: Klaus Holsting
ERSTATNING | BORNHOLM | ABONNENT | 28. JUN 2021 • 17:04
ERSTATNING | BORNHOLM | ABONNENT
28. JUN 2021 • 17:04

En nu voksen mand får inden for de nærmeste dage udbetalt en erstatning på 300.000 kroner.

Det er Bornholms Regionskommune, der betaler.

Erstatningen kommer på baggrund af det omsorgssvigt, han var udsat for som barn, da han voksede op på Bornholm.

Han og hans tre søskende boede hos deres mor under, hvad Østre Landsret har vurderet som, umenneskelig behandling.

Kun det yngste barn blev tvangsfjernet af kommunen, mens de tre ældste blev boende hos deres mor.

I de senere år har den ene af de tre søskende, en kvinde på 28 år, kørt en retssag mod Bornholms Regionskommune, fordi kommunen ikke greb ind, selvom man var bekendt med de vilkår, den 28-årige kvinde og hendes søskende voksede op under.

I februar 2021 fik hun Østre Landsrets ord for, at kommunen havde krænket Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 3, der handler om forsømmelse af pligten til at sikre et barn mod umenneskelig eller nedværdigende behandling i en situation, hvor der ikke foreligger vold eller seksuelt misbrug.

Hun fik som den første tilkendt en erstatning på 300.000 kroner.

Store mén af opvæksten

Det fremgår af sagens akter, at børnene under deres opvækst ofte måtte tigge om mad, at strøm og varme i hjemmet jævnligt var afbrudt, og at forholdene i hjemmet var stærkt uhygiejniske.

Blandt andet fordi de levede sammen med mange husdyr.

Moren introducerede desuden sine børn til hash og alkohol, som medførte et misbrug, der har haft store konsekvenser for dem – også i voksenlivet.

Den 28-årige kvinde har tidligere fortalt sin historie i anonymiseret form i Bornholms Tidende under navnet Liv.

Redaktionen er bekendt med kvindens rigtige navn.

Liv førte retssagen med sin advokat Marc Malmbak Stounberg i spidsen og med hjælp fra Børns Vilkår og Institut for Menneskerettigheder.

Ifølge hende lever hendes to ældre søskende i dag med så store mén af deres opvækst, at de har svært ved at skulle føre en tilsvarende retsag.

Men Livs advokat Marc Malmbak Stounberg har på vegne af hendes bror stillet krav om en tilsvarende erstatning. Og den får han nu.

Det besluttede kommunalbestyrelsen på det seneste kommunalbestyrelsesmøde.

Anerkendelsen hjælper

Livs bror har ikke ønsket at stille op til interview, men han har givet Marc Malmbak Stounberg mandat til at udtale sig om sagen til Bornholms Tidende.

Advokaten fortæller, at han og hans klient er tilfredse med sagens udfald.

– Vi er rigtig tilfredse med kommunalbestyrelsens beslutning. Jeg er helt overbevist om, at en retssag havde fået samme udfald, men det er selvfølgelig rart, at min klient ikke skal igennem en retssag, når han er så dårlig, som han er, siger han.

Erstatningen er ifølge Marc Malmbak Stounberg mere end blot de 300.000 kroner.

– Det betyder meget for min klient at få den erstatning. Det er specielt anerkendelsen af, at myndighederne skulle have gjort mere dengang, som betyder noget. Han sidder jo selv med en følelse af, at den var helt gal dengang. Så at man anerkender, at han har ret i den følelse, det kan hjælpe ham rigtig meget, siger Marc Malmbak Stounberg.

Han har ikke viden om, hvorvidt hans klienters søskende også vil stille krav om erstatning, men opfordrer kommunen til selv at tænke over det.

– Jeg mener, man kunne genbesøge familiens sag og se på, om der er noget, man kan gøre for de andre søskende, siger han.

Læs mere om Liv og erstatningssagerne mod kommunen på tidende.dk.

Sagen kort

Fredag den 19. februar 2021 vandt en 28-årig kvinde en erstatningssag mod Bornholms Regionskommune i Østre Landsret.

Her fik hun rettens ord for, at kommunen skulle have grebet ind og hjulpet hende ud af en opvækst præget af omsorgssvigt fra hun var 12 til 16 år gammel. Bornholms Regionskommune blev dømt til at betale kvinden en godtgørelse på 300.000 kroner, fordi kommunen havde forsømt sin forpligtelse til at sikre hende mod "umenneskelig og nedværdigende behandling".

Den 28-årige kvinde har nu valgt at fortælle Bornholms Tidende, hvad rettens afgørelse betyder for hende, og hvordan opvæksten hos hendes mor på Bornholm har præget hende.

Avisen kender kvindens rigtige navn, men hun ønsker at optræde anonymt. I artiklen kalder vi hende "Liv".