30 fodboldbaner stort solcelleanlæg: Naboer kan byde ind med ideer

30 fodboldbaner stort solcelleanlæg: Naboer kan byde ind med ideer
Det er på marken her, at solcellefirmaet European Energy har anmodet regionskommunen om at bygge et 22 hektar stort solcelleanlæg ved Kildevad, der ligger omkring en kilometer sydvest for Østerlars. Projektet vil årligt kunne producere op til 20.000.000 KWh svarende til det nuværende forbrug for ca. 4.000 husstande. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 21. MAJ 2021 • 07:00
Sofie Møller
Journalist
| ABONNENT
21. MAJ 2021 • 07:00

ENERGI

Anmodning om planlægning for solcelleanlæg ved Østerlars.

Sådan lød et af punkterne, der til onsdagens møde i økonomi-, erhvervs- og planudvalget blev taget stilling til.

Det er solcellefirmaet European Energy, der har anmodet regionskommunen om at bygge et 22 hektar – svarende til 30 fodboldbaner – stort solcelleanlæg ved Kildevad, der ligger omkring en kilometer sydvest for Østerlars.

På mødet skulle udvalget tage stilling til, hvorvidt der skulle åbnes for en periode på fire uger, hvor offentligheden kan komme med idéer og forslag.

Ifølge borgmester Thomas Thors (S) var det et enigt udvalg, der tog beslutningen.

– Udvalget fandt, at der var god begrundelse for at indhente idéer og forslag fra offentligheden. Der var altså ikke en afvisning af projektet i første omgang, men en beslutning om, at nu kunne vi godt få input fra medborgerne. Vi er selvfølgelig specielt opmærksomme på forslag fra de omkringliggende beboelser og interessenter, siger han.

En win win-situation

Ifølge administrationens vurdering vil en opførelse af et solcelleanlæg lige præcis ved Kildevad være en ren win win-situation. Først og fremmest vil solcelleanlægget kunne producere op imod 20 MW, hvilket svarer til det nuværende forbrug for ca. 4.000 husstande.

Der er derfor ingen tvivl om, at anlægget vil være et skridt i indfrielsen af målsætningerne i BRK's energistrategi, hvor man vil etablere 50 MW flere solceller på øen.

– Det er jo en del af energistrategien at udbygge solcellekapaciteten på Bornholm, så det er også en underlæggende tanke for at åbne op for projektet, siger Thomas Thors.

Udover at producere klimavenligt strøm, vil solcelleanlægget også være en gevinst for drikkevandet, fremgår det af sagsfremstillingen.


– Det er en vigtigt pointe, at solcelleanlægget vil være med til at nedsætte nitratindholdet i drikkevandet, siger Thomas Thors (S). Arkivfoto: Jacob Jepsen


Kildevad er nemlig et af de få steder i det klipperige område ved Østerlars, hvor det er muligt at indvinde drikkevand i større mængder. Men indholdet af nitrat i vandet fra området er dog så højt, at der lige nu er begrænsninger på anvendelsen af drikkevandet.

Derfor har Miljøstyrelsen pålagt regionskommunen at gennemføre indsatser, der kan nedbringe indholdet af nitrat, og sådan en indsats kunne jo være et muligt solcelleanlæg, mener Thomas Thors.

– Ved at placere solcelleanlægget der, vil man altså stoppe landbrugsdriften, hvilket vil beskytte vandindvindingsomådet og i sidste ende nedsætte nitratindholdet i drikkevandet. Det er umiddelbart en vigtig pointe, da vi i regionskommunen har et kæmpe ansvar for, at vores vand både er fri for pesticider og nitrat, siger han.

Både for og imod

Allerede nu har udvalget modtaget flere forslag og idéer fra borgere. Thomas Thors forventer, at der nok skal komme en del ind i indbakken med forskellige holdninger til anlægget.

– Vi ved jo, at der både er dem, der taler for, og dem, der taler imod. Men det er jo så de ting, vi skal veje op mod hinanden, når vi skal beslutte, om vi går videre med projektet, siger Thomas Thors.

Han forklarer, at man fra regionskommunens side har været opmærksom på at føre en god dialog med især naboerne til det mulige solcelleanlæg.

– Det er vigtigt med en god dialog, da det er klart, at der vil være visse gener, og for os gælder det om at minimere generne mest muligt. Samtidig er det også vigtigt for os, at borgerne får en forståelse for, at solcelleanlægget vil kunne beskytte vandvindingsområdet, siger Thomas Thors.

Vil det sige, at solcelleanlægget vil være den bedste løsning i udvalgets øjne for at nedsætte nitratindholdet?

– Der findes også andre muligheder, men det her er en god mulighed for både at producere strøm, reducere CO2-udslippet og samtidigt få reduceret nitratindholdet i drikkevandet. Men det, vi har taget stilling til nu, er, at vi godt vil høre idéer og forslag, og så tager vi den derfra og finder ud af, om det er noget, vi skal gå videre med.

Men udvalget er altså positivt indstillet overfor anmodningen om solcelleanlægget?

– Det, som udvalget indtil videre har sagt, er, at vi bremser ikke forslaget, men indkalder forslag og ideer fra befolkningen, og vi vil i særlig grad lægge vægt på, hvad naboerne har at sige.

Er der en tidsfrist for, hvornår BRK skal have indført nogle indsatser i forhold til nitraten i drikkevandet?

– Jeg har ikke kendskab til en tidsfrist, men jeg ved, at man allerede nu blander vandet op med renere vand for at komme under smertegrænsen af nitratindholdet. Så er det jo bedre, hvis man sørger for, at vandet fra start er, som det skal være.