Nexøprojektet: DF ønsker 40 procent helårsboliger

Nexøprojektet: DF ønsker 40 procent helårsboliger
Sådan kan de nye boliger på Nexø Havn komme til at se ud. Illustrationsfoto
NYHED | ABONNENT | 28. MAR 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
28. MAR 2023 • 05:30

Dansk Folkeparti ønsker, at der minimum skal være 40 procent helårsboliger med i det mulige boligprojekt på Nexø Havn. Det strider imod bygherren Gefions anmodning om kun 15 procent.

– Vi ønsker, at der minimum skal være 40 procent helårsboliger. Og hvis man siger, at det så ikke kan betale sig, så må man fremlægge beregningerne.

Sådan skriver Dansk Folkeparti Bornholm på deres facebookside søndag, hvor de forholder sig til det mulige kommende boligprojekt på Nexø Havn. Her vil selskabet Gefion erstatte de gamle DLG-bygninger med 100 nye boliger og 10 erhvervsejendomme.

Debatten opstår, når det kommer til fordelingen af de nye boliger, hvor Gefion, ifølge dagsordenen til natur-, miljø- og planudvalgets møde onsdag, ønsker en fordeling med 85 procent fleksboliger mod 15 procent helårsboliger til trods for, at der som bekendt er bopælspligt i Nexø. Enhedslisten har tidligere meldt ud, at de ikke kan støtte op om projektet, da de ønsker 100 procent helårsboliger, og hvis Dansk Folkeparti heller ikke kan godkende projektet, begynder flertallet til forslaget at være udfordret.

– Når man kan lave boligprojekter med helårsboliger i andre byer på, i vores øjne, dårligere placeringer, hvorfor kan man så ikke gøre det på en luksusplacering på Nexø Havn? Det undrer os virkelig. Vi synes faktisk, at 40 procent er et rimeligt krav i en by, hvor der er 100 procent bopælspligt. Vi kunne godt stå fast på 100 procent, men vi forsøger i stedet at åbne en dør og sige, at vi gerne vil have nogle boliger, men det må kunne gøre bedre end det her, siger gruppeformand, Linda Kofoed Persson (DF),

Ville I kunne gå med til 80/20, hvis Gefion fremlægger nogle beregninger, der viser, at det kun giver økonomisk mening på den måde?

– Det har vi ikke besluttet os for endnu. Det handler både om, hvad Gefion fremlægger, og hvad der ellers kommer af debat på området. Vi stiller sjældent et ultimativt krav, for vi vil gerne have et råderum til forhandling og politiske drøftelser, og det har man ikke, hvis man er ultimativ, fortæller gruppeformanden.

Skrøbeligt flertal

Ender Dansk Folkeparti med ikke at kunne stemme for forslaget om en fordeling, der ønskes af Gefion på 85/15, vil der kun mangle et enkelt mandat for, at der ikke kan dannes flertal for projektet.

Socialdemokratiet, Venstre og Konservative har udtryk deres støtte til projektet, mens Bornholmerlisten og løsgængeren Jonna Nielsen har gjort det samme. Dog kun til en fordeling på 80/20 og altså ikke 85/15, som der fremgår af sagsfremstillingen til udvalgsmødet.

– Vi er også lidt forvirrede, fordi vi har fået 80/20 at vide, og så ser vi sagen, hvor der står 85/15. Vi kommer også til at spørge ind til det på onsdag. Hvorfor har det pludselig ændret sig fem procent yderligere? Det virker lidt mærkeligt for os, fortæller Linda Kofoed Persson.

Og forvirringen om, hvilke fordelingsprocenter, der er tale om, er med til at skabe usikkerhed hos nogle af de afgørende mandater.

– Den seneste melding jeg har hørt er, at det skulle være 80/20, så jeg kan godt blive en lille smule i tvivl om, hvad det egentlig er, vi skal træffe beslutning om, siger Bornholmerslistens gruppeformand, Kirstine van Sabben, da hun bliver gjort bekendt med Gefions fremlagte ønske.

– Vi havde taget stilling til den der hed 80/20. Den kunne vi godt æde, men nu kan jeg forstå, at det er lavet om. Det ved jeg ikke helt, hvad vi tænker om. Umiddelbart tænker jeg, at det ikke var det, aftalen var, og at det kan vi ikke gå med til, lyder det fra Kirstine van Sabben, der tilføjer, at hun først skal snakke med partigruppen, før de træffer en endelig beslutning.

Jonna Nielsen forholder sig foreløbig til, at der ifølge hende udelukkende er blevet talt om en fordeling på 80/20.

– Min holdning er, at det skal være 80/20, hvilket også er det Bjarne Hartung har oplyst, som udgangspunkt for forhandlingerne.

Så du kan ikke gå med til direktørens indstilling?

– Jeg ved godt, at Gefion helst vil have 100 procent fleksboliger, men jeg mener 80/20 er ok, som der er talt om i forhandlingerne. Det forholder jeg mig til, skriver løsgængeren i sms til Tidende.

Det har mandag ikke været muligt for Tidende at få en kommentar fra Gefion om, hvorvidt de er okay med 80/20, men i sidste uge sagde vicedirektør, Carsten Lygum til Tidende, at de oprindeligt gik efter 100 procent fleksboliger, men at de efter en konstruktiv dialog med alle parter endte med at ønske 85/15.

– Vi har skrevet 85/15. Det kan godt være, der er lidt forvirring. Det tør jeg ikke svare på. Vi anmoder om 85/15, men jeg ved ikke, om der politisk er talt om andre tal, sagde han til Tidende dengang.

Forventer 80/20 står ved magt

Bjarne Hartung Kirkegaard bekræftede i sidste uge, at han var bekendt med, at Gefion i deres åbningsskrivelse ønskede en fordeling med kun 15 procent helårsboliger.

Og han forholder sig fortsat til den betingede aftale, som Nexø Havn har indgået med Gefion, hvor der, ifølge Bjarne Hartung Kirkegaard, indgår, at der skal være 20 procent helårsboliger, hvilket også stadig er det, han vil indstille til kommunalbestyrelsen, forklarer han.

Men direktøren indstiller ifølge udvalgsdagsordenen 85/15. Hvordan skal de andre, som måske har sagt god for 80/20, forholde sig til det?

– Jeg ved, at embedsværket i BRK har overvejet at lægge forskellige scenarier frem til politisk behandling, men de valgte at lægge tallene fra åbningsskrivelsen op i dagsordenen, oplyser Bjarne Hartung Kirkegaard, der stadig føler sig overbevist om, at Gefion vil acceptere, at der skal være 20 procent helårsboliger.

– Det er min klare forventning, at den betingede aftale står ved magt. Også selvom Gefion har forsøgt sig med 85/15 i åbningsskrivelsen.

Når forslaget skal behandles første gang i natur-, miljø- og planudvalget onsdag tegner der sig et flertal imod, idet René Danielsson (DF) og Helle Munk Ravnborg samt Mikael Benzon fra Enhedslisten forventes at stemme den vej. Det betyder dog ikke, at forslaget dermed skrottes, da det stadig er muligt at indstille forslaget til økonomi- og klimaudvalgets møde, der finder sted i næste uge.