Huse mister mindre værdi på Bornholm end andre steder

Huse mister mindre værdi på Bornholm end andre steder
Husene på Bornholm blev knapt fem procent mindre værd sidste år. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 11. JAN 2023 • 15:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
11. JAN 2023 • 15:30

Husene på Bornholm blev knapt fem procent mindre værd sidste år. Men salgspriserne faldt mindre end priserne i landet som helhed, og Bornholm er i den mildest ramte gruppe af landsdele.

 

Hvis du ejer et hus på 140 kvadratmeter, skal du regne med, at det sidste år tabte 4,6 procent af den værdi, som det havde i starten af året.

Det viser beregninger fra Boligsiden, der har brugt tal fra Nordea Kredit.

Og hvis du synes, at den nyhed er dårlig, kan du glæde dig over, at dit hus også kunne have mistet endnu mere i værdi. Bornholm er med i den gruppe af landsdele, hvor husene har holdt bedst på deres værdi. På landsplan faldt huspriserne i gennemsnit med 6,4 procent sidste år.

Mest værdi har husene mistet i Københavns omegn, hvor boligejerne skal regne med, at deres hus smed 8,9 procent af værdien sidste år. I den hårdest ramte gruppe er også husene i Syd- og Vestsjælland (8,7 procent), Nordsjælland (8,4) og Vestjylland (8,3).

Bornholms prisfald på 4,6 procent hen over året er det samme, som husejerne fik i Østsjælland og Østjylland. I den samme mildere ramte gruppe er også husene i Sydjylland (4,1 procent) og på Fyn (3,8). Bedst til at holde på værdien var husene i Nordjylland, hvor salgsprisen kun faldt med 3,4 procent hen over året.

Faldet kom i andet halvår

Det er første gang i 10 år, at huspriserne falder. Faldet kom ene og alene i årets sidste halvdel, for i årets to første kvartaler steg salgspriserne med først 1,4 og dernæst 1,6 procent.

Det vendte i tredje kvartal, hvor priserne på landsplan faldt med 2,7 procent, og det vendte endnu mere dramatisk i årets sidste tre måneder, der kappede 6,6 procent af husenes værdi.

– Året blev indledt med stigende handelsaktivitet og masser af mod på at købe ny bolig, som vi også har set det i de foregående år. Det førte til svagt stigende salgspriser igennem første halvår. Men samtidig begyndte effekterne af det stigende renteniveau, stigende energipriser og høj inflation for alvor at vise sig efter sommerferien, siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør for Boligsiden.

– Den cocktail af økonomiske faktorer førte i efteråret til en stærk opbremsning i boligsalget og kraftige prisfald. Og det er denne udvikling, som betyder, at den samlede prisændring i 2022 ender med et markant årligt fald, som vi ikke før har set tilsvarende i Boligsidens statistik, tilføjer hun.

Trods sidste års faldende huspriser ligger salgspriserne fra december fortsat fire procent højere end ved årets udgang i 2020 – og 11 procent højere end på samme tidspunkt i 2019. Dermed har husene mere end holdt på den ekstra værdi, som de har opnået i årene efter coronaepidemien.

– De seneste år har vist meget tydeligt, at det er svært at spå om udviklingen på boligmarkedet. Men vi forventer, at vi i første halvdel af 2023 vil se et boligmarked i et fortsat lavere tempo end normalt, siger Birgit Daetz.

– Mange boligkøbere har allerede fået opfyldt deres behov for ny bolig under handelsboomet i coronaårene, og flere har behov for at se tiden an, inden de begiver sig ud i et boligkøb. Men omvendt tyder noget også på, at lysten til at købe ny bolig fortsat hersker, og at mange blot har udskudt deres boligkøb, siger hun.