Flere boliger til salg

14. JUN 2022 • 13:37

Selvom udbuddet af boliger til salg på Bornholm fortsat er voldsomt lavere, end det var inden corona strammede sit greb om verden, så ser det måske ud til, at markedet er ved at normalisere sig. Der er i hvert fald blevet flere boliger at vælge imellem for interesserede købere.

 

Lokale og turister bliver i øjeblikket mødt af flere til salg-skilte uden for de bornholmske huse end tidligere måneder. Og stigningen af boliger på markedet er da også ret markant. I maj måned var der 183 huse til salg, og det er en stigning på otte procent i forhold til måneden forinden.

Foråret er normalt det tidspunkt, hvor udbuddet af boliger stiger, men Martin W. Kok-Hansen fra Danbolig Bornholm peger også på, at det er en naturlig udvikling efter flere års heftig aktivitet på markedet, og som følge af den stigende rente, der har haft en positiv effekt på udbuddet.

– Coronatiden affødte en voldsom interesse for at handle bolig, som pressede priserne i vejret og udbuddet i bund. Nu stiger udbuddet igen, hvilket tyder på, at boligmarkedet er ved at normalisere sig, og det gavner køberne, da et større udbud giver flere boliger at vælge mellem og bedre tid til at overveje sit køb, siger han.

Udvidet menukort

På trods af den seneste tids stigende udbud er der dog fortsat væsentligt færre boliger til salg i dag, hvis man sammenligner med årene inden corona. I maj måned i år var udbuddet på Bornholm 39 procent lavere end i samme måned for tre år siden, og det vidner om, at udbuddet stadig er lavt set i et historisk perspektiv.

– Når udbuddet falder nærmest kontinuerligt over en periode på mere end to år, så er det uundgåeligt, at niveauet bliver historisk lavt. Dertil er coronapandemien blevet afløst af rentestigninger og højere inflation, som begge forventes at have en positiv effekt på udbuddet af ejerboliger, mener Martin W. Kok-Hansen.

Ejendomsmægleren tilføjer, at de boligsøgende ikke kan forvente en hel buffet af huse til salg, men at de i hvert fald kan se frem til et udvidet menukort, og forventningen er, at udbuddet vil fortsætte op i den kommende tid.

Det er i øvrigt ikke kun på Bornholm at udbuddet er steget. I hele 90 kommuner er udbuddet steget fra april til maj måned, mens de resterende otte kommuner kan melde om et mindre fald. Det stigende udbud er med andre ord et landsdækkende fænomen.

Således bød maj måned på 22.774 til salg-skilte landet over, hvilket svarer til en stigning på fire procent i forhold til april. Stigningen i udbuddet skal ses i lyset af, at udbuddet generelt er faldet med 36 procent i forhold maj 2019, og der er derfor stadig lang vej tilbage til det niveau, vi kendte før corona.