Mangel på betonsand skabte umiddelbar panik

Mangel på betonsand skabte umiddelbar panik
John Holm tjekker et betonelement. Arkivfoto: Allan Rieck
| ABONNENT | 14. APR 2021 • 17:03
| ABONNENT
14. APR 2021 • 17:03

ERHVERV

Betonsand 2-4 fraktion.

Det er en vigtig ingrediens, når PL Beton i Rønne skal fremstille sine betonelementer, som virksomheden efterfølgende sender ud i hele Danmark, og det betyder, at når leverandøren af netop dette sand, Sibelco, for nylig måtte meddele, at det kniber med leverance, så er det ikke godt nyt.

– Det er et stort problem for os, for vi bruger den fraktion i vores betonrecepturer, og det er også et problem for eksempelvis NCC på Snorrebakken som bruger samme recept til den beton, de sender ud til det bornholmske samfund, siger direktør i PL Beton John Holm.

Det var umiddelbart efter påske, PL Beton fik den kedelige besked fra Sibelco.

– Vi kan fortsætte lidt endnu, men vores betonteknikere er ved at proportionere en ny betonrecept, hvor vi kan bruge noget sand fra et andet område med en mindre fraktion i, altså mindre kornstørrelse. Så vi er ved at løse vores problem, men der var virkelig panik på umiddelbart efter påske, da vi modtog beskeden, siger John Holm.

– Jeg fór i blækhuset og skrev til miljøministeren, men jeg har aldrig fået noget svar tilbage, fortæller han og undrer sig over, at han ikke engang har fået en besked om, at hans henvendelse er blevet registreret i det bornholmske folketingsmedlem Lea Wermelins ministerium.

– Men nu ser det altså også ud til, at vi selv kan løse problemet med en ny opskrift til vores betonelementer, siger han.

Fylde bøgerne

PL Beton laver betonelementer i diverse afskygninger helt afhængigt af, hvad ordren lyder på. Elementerne bliver dernæst sendt ud i primært det øvrige Danmark, men kan også ende udenlands.

– Egentlig kan vi fylde vores bøger med indenlandske ordrer, så det er egentlig det, vi koncentrerer os om. Vi har ikke de store ambitioner om at skulle levere til udenlandske byggepladser,. Vi gør det da, når folk er så venlige at efterspørge det, men det er ikke noget, vi jagter, siger John Holm.

På årsbasis sender virksomheden et par og tyve tusinde – altså i omegnen af 22.000 – ton betonelementer af sted.

– I lastvognstræk svarer det til flere end 1.000 træk om året, siger han.

Cirka en tredjedel af denne mængde udgøres af betonsandet:

– Vores forbrug ligger på mellem 7.000 og 10.000 ton sand årligt fra Sibelco.

Nu skal I så til at bruge en fraktion af betonsand med mindre korn i, men så skal I vel også sikre jer, at betonen fortsat er lige så holdbar?

– Ja, vores betonteknikere ser på, hvordan recepturen nu skal se ud og så laver vi nogle prøveelementer, som vi kan trykprøve og lave alle mulige forsøg på. På den måde sikrer vi os, at den holder de styrker, den skal og har den luft i sig, som den skal have. Man skal også blande luft i for at betonen bliver frostsikker. Alt skal stemme, siger John Holm.

Det bliver dyrere

Kan det give jer et forklaringsproblem i forhold til modtagerne af jeres beton?

– Ikke når vi overholder de specifikationer, som er udstukket. Vi står inde for, at betonen har den styrke, den skal have.

Bliver produktionen billigere eller dyrere?

– Jeg ville ønske, jeg kunne sige, at det var den samme pris, men den bliver en lille smule dyrere, uden at jeg har det fulde overblik over det, og det kan også være, det ændrer sig, når vi kommer lidt længere frem i processen. Der bliver jo også stadig arbejdet på at finde områder med den rigtige betonsand med den rigtige kornfraktion, så det kan være, at det løser sig igen.

Er I begyndt at producere den nye type beton?

– Nej, vi har stadig et lager af den gamle betonsand.

Men I er klar til at slå om?

– Ja, vi skal jo være klar til det, for det kommer lige pludselig og rammer os, så vi skal være på forkant for at sikre, at vores kunder kan få det, de efterspørger, siger John Holm, som ikke ønsker at oplyse, hvor længe lageret af det gamle betonsand holder.

Han priser sig i øvrigt lykkelig over at bo på netop Bornholm i forhold til den branche, han befinder sig i.

– Efter min opfattelse har vi Danmarks bedste råvarer, vi kan nærmest ikke lave noget skidt. Alt, hvad vi har her af råvarer, er godkendt til ekstra aggressive miljøklasser.

Og det betyder?

– Det betyder, at vores råvarer kan klare de værst tænkelige forhold, siger John Holm.

Michael Hansen, administrerende direktør i NCC Industry, som blandt andet opererer på Snorrebakken i Rønne, siger til avisen, at han generelt ikke udtaler sig om kunde-leverandør-forhold til pressen.

Han tilføjer dog:

– Jeg kan sige, at vi fortsat kan levere beton fra vores fabrik.

 


2-4

At betonsandet er en 2-4 fraktion fortæller, at de mindste sandkorn er to millimeter i diameter og de største fire millimeter, oplyser direktør i PL Beton John Holm.