Dispensation ikke mulig. Ny tilladelse er nødvendig

Dispensation ikke mulig. Ny tilladelse er nødvendig
Sandsugeren Ahlsell indvinder sand for virksomheden Sibelco Nordic på Rønne Havn. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 17. MAJ 2021 • 20:03
Holger Larsen
Journalist
| ABONNENT
17. MAJ 2021 • 20:03

ERHVERV

Miljøstyrelsen kan ikke give en dispensation til, at rønnevirksomheden Sibelco Nordic A/S og andre kan indvinde mere af det fine betonsand fra Rønne Banke, syd for Bornholm. Det bliver nødvendigt med en ny tilladelse.

Sådan lyder beskeden fra miljøminister Lea Wermelin (S) til Sibelco og de bornholmske virksomheder, som efterspørger den specielle type sand til betonproduktion. Det gælder blandt andre PL Beton i Muleby, som har været nødt til at bruge ressourcer på at fremstille og få godkendt nye "opskrifter" til produktionen af betonelementer, fordi man ikke kan få den specielle type betonsand.

– Jeg har bedt ministeriet om at undersøge lovgivningen på området og se på, om der er noget at gøre for at hjælpe de virksomheder, der er kommet i klemme, indtil en ny ansøgning er blevet behandlet. Den kedelige nyhed er, at inden for lovgivningen er det ikke muligt. Når et fællesområde lukker, er der ikke nogen vej uden om, at der skal laves en ny ansøgning. Jeg har forståelse for de problemer og frustrationer, det har givet. Det er ærgerligt, for vi har kun en interesse i at give bornholmske virksomheder gode rammevilkår. For mig var det vigtigt, at vi i hvert fald var sikre på, at det ikke var bureaukrati, der stod i vejen for, at vi kunne gøre noget, siger Lea Wermelin.


Lea Wermelin forstår de bornholmske frustrationer. Foto: Miljøministeriet

Der blev lukket

Sibelco suger den omtalte type betonsand op fra et såkaldt fællesområde, hvilket vil sige, at alle sandsugere med licens i Danmark har mulighed for at indvinde sand på stedet. Dette område blev pludselig lukket for yderligere indvinding, fordi den samlede mængde sand, som kunne indvindes i området med den nuværende tilladelse, var brugt op.

– Restmængden ved indgangen i 2021 skulle have båret Bornholm igennem, indtil nye godkendelser kunne være på plads eller have givet virksomhederne tid til omstilling, sagde Niels Christensen, direktør for Sibelco i Rønne, til Bornholms Tidende i april.

Han erklærede, at den situation havde sat Sibelco og ikke mindst nogle af Sibelcos kunder under hårdt pres.

En regnefejl

Miljøministeren har nu en forklaring på, hvorfor der meget pludseligt blev lukket ned for indvindingen af den specielle betonsand, selv om der kort forinden så ud til at være en pæn restmængde:

– Det har vist sig, at Miljøstyrelsen havde lavet en regnefejl, som har fremskyndet den situation, hvor man har brug for at få nogle nye tilladelser på plads, siger Lea Wermelin.

Niels Christensen oplyser, at Sibelco er gået i gang med testsugninger i et andet indvindingsområde, og at det indtil videre ser positivt ud med hensyn til at finde noget tilsvarende betonsand, som eventuelt kan bruges indtil det lukkede område kan genåbnes. Men man afventer flere test.

Niels Christensen oplyste i april, at det er mere end to år siden, Sibelco indsendte to ansøgninger om nye sandsugetilladelser:

– En ansøgning er for det område, som blev lukket, før vi nåede at få en godkendelse. Men vi har i det mindste fået svar fra Miljøstyrelsen om, at man nu er begyndt at behandle ansøgningerne, siger Niels Christensen.

Inden årets udgang

– Sagsbehandlingstiden har været forlænget på grund af arbejdet med udpegningen af nye Natura 2000-område. Det arbejde er overstået nu, og derfor skal vi sørge for, at Miljøstyrelsen behandler de ansøgninger, der ligger, hurtigst muligt, siger Lea Wermelin.

Niels Christensen fornemmer, at der er kommet lidt fokus på Bornholm:

– Jeg regner med, at vi inden årets udgang har en godkendelse til at suge sand i det berørte fællesområde igen. Det siger jeg ud fra den behandlingstid, som man på nuværende tidspunkt mener, at der er for at få en godkendelse igennem, slutter Niels Christensen.


Niels Christensen håber at have en ny tilladelse til at indvinde betonsand inden årets udgang. Foto: Jacob Jepsen