Miljøministeriet vil finde en løsning i sag om sand

Miljøministeriet vil finde en løsning i sag om sand
Det er sandsugeren Ahlsell, der indvinder sand for virksomheden Sibelco på Rønne Havn. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 20. APR 2021 • 10:02
Holger Larsen
Journalist
| ABONNENT
20. APR 2021 • 10:02

ERHVERV

– Jeg har bedt ministeriet om at kigge på sagen i forhold til at finde en løsning inden for råstoflovens rammer – både på den korte bane og på længere sigt.

Det siger miljøminister Lea Wermelin i en kommentar til en sag, Bornholms Tidende skrev om i sidste uge. Det handler om, at et fællesområde for indvinding af sand på Rønne Banke, syd for Bornholm, er blevet lukket ned af Miljøstyrelsen. Det skyldes, at den kvote sand, som kunne indvindes på sted frem til 2025, allerede er hentet op. Det er man meget uforstående overfor i Sibelco – en virksomhed på Rønne Havn, som indvinder sand og sælger det i forskellige kvaliteter. Man indvinder sand flere steder i nærheden af Bornholm med sandsugeren Ahlsell, men netop på det sted henter man en type sand, som bruges af bornholmske virksomheder i betonblandinger. På PL Beton har man således været nødt til at udvikle en ny betonopskrift. Det har ikke været så lige til, for man skulle også være sikre på, at kvaliteten er i orden.

Miljøministeren har ikke noget svar på, hvordan det kan gå til, at kvoten for netop den fraktion betonsand allerede nu er brugt op.

– Jeg er meget optaget af, at vi passer på bornholmske arbejdspladser og på vores havmiljø. Sagen undrer mig, for det virker som, at noget kommunikation er gået skævt mellem virksomhederne og de ønsker og behov, de har i forhold til råstofdelen, siger Lea Wermelin.

Kontakt til virksomheder

– Der er blevet taget kontakt til virksomhederne i sidste uge med henblik på at få fulgt hurtigt op. Det skal i hvert fald ikke være unødvendig bureaukrati, der står i vejen for, at vi har nogle gode rammevilkår for vores bornholmske virksomheder, siger Lea Wermelin.

Hvordan er Sibelcos muligheder for at få en dispensation til at indvinde den efterspurgte fraktion sand frem til 2025, hvor man skal have en ny tilladelse til fortsat indvinding?

– Det er for tidligt at sige præcis, hvad der er vejen frem, svarer ministeren.

Lea Wermelin afviser, at lukningen af det nævnte fællesområdet skulle have noget at gøre med den kommende havplan for de danske farvande.

– Det har ikke noget med havplanen at gøre, men det ændrer ikke på, at virksomhederne er i klemme. Præcis hvad der er op og ned i denne sag har vi brug for at få undersøgt, inden vi kan komme med en tilbagemelding i denne sag, siger Lea Wermelin.

 


PL Beton får svar

PL Betons direktør John Holm oplyste i Bornholms Tidende den 15. april, at han havde skrevet til miljøminister Lea Wermelin om problemerne med sandleverancer lige efter påske. Han undrede sig over, at han ikke havde fået svar, fortalte han i avisen.

– Vi modtog John Holms mail i miljøministerens postkasse den 8. april, og den 9. april blev den sendte videre til fagkontoret. Det er et stort ministerium, hvor vi modtager mange mails, og vi har ikke mulighed for at svare dag til dag, siger Mette Falkenberg Rasmussen, miljøministerens særlige rådgiver.

Hun understreger, at John Holm får et svar, men oplyser, at "sædvanlig praksis i Miljøministeriet er, at borgerhenvendelser som udgangspunkt besvares indenfor fire uger fra modtagelse af henvendelsen, men det bestræbes selvsagt at besvare henvendelser hurtigst muligt".