Kvoten er brugt: Flere virksomheder i akut mangel på sand

Kvoten er brugt: Flere virksomheder i akut mangel på sand
Et fællesområde for indvinding af sand på Rønne Banke er blevet lukket ned af Miljøstyrelsen. Det har skabt store udfordringer for virksomheden Sibelco, som producerer kvartssand. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 14. APR 2021 • 16:09
Holger Larsen
Journalist
| ABONNENT
14. APR 2021 • 16:09

ERHVERV

Et fællesområde for indvinding af sand på Rønne Banke er blevet lukket ned af Miljøstyrelsen. Det har skabt store udfordringer for Sibelco, som producerer kvartssand, og ikke mindst for nogle bornholmske virksomheder, der bruger sand i deres produktion.

– Det store problem her og nu er, at vi ikke kan skaffe den fraktion, som visse af de bornholmske virksomheder har baseret deres produktion på, siger Niels Christensen, direktør for Sibelco Nordic A/S på Rønne Havn.

Sibelco har adgang til sand fra andre områder syd og sydvest for Bornholm, men problemet er, at man altså ikke kan skaffe netop den fraktion sand, som efterspørges af nogle bornholmske virksomheder, blandt andre den store betonelementfabrik PL Beton i Muleby.

– Vi står i en situation, hvor nogle af virksomhederne har kunnet klare det ved at lave nye recepter. Men det ændrer ikke ved, at vi arbejder på at få de tilladelser, der skal til for, at virksomhederne kan få en rentabel og fremtidig produktion, siger Niels Christensen.

Kvoten er brugt

Forklaringen på, at Miljøstyrelsen har lukket ned for indvindingen af sand i det pågældende område er, at den mængde sand, som kunne indvindes i området frem til 2025, allerede er hentet op.

– Restmængden ved indgangen i 2021 skulle have båret Bornholm igennem, indtil nye godkendelser kunne være på plads eller have givet virksomhederne tid til omstilling.

Når området betegnes som et fællesområde betyder det, at alle sandsugere med licens i Danmark har mulighed for at indvinde sand på stedet. Men ifølge Niels Christensen har det typisk kun været Sibelco og NCC, der har foretaget indvinding på områderne ved Bornholm.

– Det er uklart, om en anden aktør har tømt området, men situationen har sat Sibelco og ikke mindst de bornholmske virksomheder i industrien under hårdt pres for, om muligt, at fremstille og få certificeret nye betonblandinger. Det er certificeringer, som skal sikre, at sikkerheden og kvaliteten i byggeriet er på plads, siger Niels Christensen.

Savner svar

Sibelco-direktøren siger, at virksomheden i mere end to år har haft ansøgninger om nye sugetilladelser liggende i Miljøministeriet og ikke fået svar trods rykkere. I det aktuelle tilfælde har man henvendt sig til miljøminister Lea Wermelin med et ønske om at kunne indvinde en forøget mængde i det omtalte fællesområde, indtil de indsendte ansøgninger kan være færdigbehandlet.

– Hvorvidt der eksisterer en lovhjemmel for en dispensation ved vi ikke, men vi må forvente, at miljøministeren vender tilbage på dette snarest, siger Niels Christensen.

Hvad er konsekvenserne for jer, når I ikke kan hente den type sand?

– Konsekvenserne for Sibelco er ikke graverende på anden måde, end at vi ser det som vores opgave i lokalsamfundet at kunne levere til den lokale industri. Men vores store kunder ligger ikke på Bornholm. Vi suger nogle særlige fraktioner af sand af en bestemt kvalitet, og det er blandt andet til metalindustrien, oplyser direktøren.

 

Her ses sundsugeren, som suger sand op fra havbunden. Foto: Jacob Jepsen

 

2025

– Det er den specielle fraktion, der her og nu er en udfordring. Men det er kun det første skridt mod 2025, hvor de 10-årige tilladelser skal fornyes. Vi står i en situation, hvor det uden svar på vores ansøgninger er meget svært for os at lave større investeringer, for vi ved ikke, hvor vi står henne. Det vil så sige, at den bornholmske industri heller ikke ved, hvor de står henne.

– Men jeg er ikke i tvivl om, at miljøministeren på sigt kommer til at løfte opgaven, tilføjer Niels Christensen.

Er problemet på længere sigt, at vi løber tør for sand?

– Jeg er ikke i tvivl om, at miljøministeren kommer til at løfte den her problematik og kommer til at gøre et eller andet. Landet som sådan kommer på sigt til at mangle råstoffer i forbindelse med, at der lukkes ned for områder, blandt andet fordi byer vokser. På havet lukker man mere ned, fordi der kommer flere vindmøller, og der er andre aktører som gas og olie og fiskere.

Strategi på vej

– Sibelco har sammen med andre aktører igennem de senere år været til møder med Miljøstyrelsen om en ny havplan, men den strategi er også forsinket, og den sidder vi også og venter på. Jo tættere vi kommer på 2025, des sværere bliver det for os at agere, siger Niels Christensen.

– Den yderste konsekvens for en virksomhed som Sibelco, hvis vi ikke kan suge sand i de mængder, fraktioner og kvaliteter, vi har behov for, kan man man nemt regne ud. Hvis vi ikke har råvaren, har vi heller ikke forretningen, slutter Niels Christensen.

 


11

Sibelco i Rønne har 11 medarbejdere – fire på sandsugeren Ahlsell – og resten i land.

– Vi har en meget lille sandsuger i forhold til dem, der ellers findes. Vi suger typisk 280.000-300.000 ton sand om året. Det er meget lidt i forhold til de store aktører i branchen, siger direktør Niels Christensen.

– Det er et spørgsmål om at levere præcis det, som kunden vil have. Vi tilgår lige nøjagtig de kvaliteter sand, vi skal have. Dermed sikrer vi også ressourcerne på sigt, tilføjer han.

Sibelco på Rønne Havn kendes af mange stadig bedst som Silversand, som virksomheden hed tidligere og før det Ahlsell.