'Balancegang' i Rønne: Kommunen arbejder på at finde plads til større butikker

'Balancegang' i Rønne: Kommunen arbejder på at finde plads til større butikker
Det er i dette erhvervsområde, at regionskommunen ser muligheder for, at flere udsalgsvarebutikker i fremtiden kan etablere sig. Inden for zonen finder man blandt andet større detailforretninger som Ilva, Jem & Fix og Thansen og industrivirksomheder som Jensen og Borntek Industri. Illustration: BRK
| ABONNENT | 19. APR 2021 • 06:48
Jakob Nørmark
Journalist
| ABONNENT
19. APR 2021 • 06:48

DETAILHANDEL

Erhvervslivets behov for plads blev i fredags sat til debat af Borntek Industris direktør Casper Poulsen, der sammen med sin far ejer den landbrugsgrund, der ligger i direkte forlængelse af erhvervsområdet ved Lillevangsvej/Sandemandsvej i udkanten af Rønne. De har siden 2017 arbejdet på at få tilladelse til at anlægge en erhvervs- og innovationspark, men visionen har ikke kunnet få flyvehøjde, da kommunen af miljøhensyn har afvist at omdanne grunden til erhvervszone.

I Fynegaard Erhvervs & Innovations Parks opdaterede oplæg, hvor der i højere grad tages hensyn til drikkevandet, er den mest sårbare del af grunden tiltænkt større udsalgsvarebutikker (boks-butikker) eller bygninger med kontor- eller lagerfunktioner. Netop de større butikker kommer på den politiske dagsorden den kommende tid. I den kommende uge fremlægger regionskommunens planafdeling en status på arbejdet med at finde plads til større udsalgsvarebutikker i Rønne.

Den politiske motivation for arbejdet var at finde en balance mellem ønsket om at holde liv i bymidten og hensynet til den del af detailhandlen, der har brug for mere plads. Tanken er, at sidstnævnte gruppe af forretninger skal placeres i et "aflastningsområde", som det kaldes, langs Aakirkebyvej mellem Almindings Runddel og Sagavej.

For et år siden bad kommunen offentligheden om at indsende idéer til anvendelsen af området. Arbejdet blev sat i gang, fordi der havde været konkret interesse fra tre kæder om at etablere udsalgsvarebutikker med et areal på op til henholdsvis 1.500, 3.000 og 5.000 kvadratmeter. På Bornholm er det kun grunde i nærheden af Aakirkebyvej i Rønne, der har investorernes interesse.

"Dette skyldes, at trafikmængden her er langt den største på Bornholm, og det er vigtigt for denne type af butikker at være synlige for de forbipasserende trafikanter," skrev forvaltningen.

Nedrivninger som forudsætning

Problemet med området er imidlertid, at der heller ikke her findes mange ledige grunde. Der er dog en forventning, at nogle virksomheder vil forlade området i de kommende år, hvilket vil gøre plads til detailhandlen.

"Der er inden for det viste område kun meget få ubebyggede grunde, hvorfor nedrivning af udtjente bygninger kan være en forudsætning for, at der her vil kunne etableres nye store boxbutikker. Der er tale om et traditionelt erhvervsområde med en del utidssvarende bygninger og placering," som forvaltningen skrev i fremstillingen af sagen.

På trods af pandemiens effekt på handelslivet har kommunen stadig kontakt med forretningsfolk, der ønsker at etablere sig i Rønne.

– Der er stadig interesse og forskellige ting i gang, siger Søren Møller Christensen, leder af Udvikling og Plan i regionskommunen.

Planlægningsarbejdet med denne størrelse butikker betegner han som "en balancegang".

– Vi er forpligtet til at udfylde arealet indefra og ud, fordi vi ligger i kystnærhedszonen. Hvis man forestiller sig, at vi bare kunne udlægge et areal uden for byen, så folk kunne bygge derude, ville det være nemt at komme dertil, og det ville også være billigt for investorerne. Omvendt ville vi komme til at stå med nogle huller i vores by og en meget spredt handel. Vi er forpligtet til planlægningsmæssigt at afsøge alle muligheder for at fortætte byen og optimere arealforbruget, så vi ikke hele tiden indtager mere natur. Samtidig er vi forpligtet til at have en sammenhængende detailhandelsstruktur, forklarer Søren Møller Christensen.

Flere kæder er på rygtebørsen meldt interesseret i at komme til Rønne. I offentligheden har Harald Nyborgs interesse været kendt. Harald Nyborg havde kig på en grund ved Vibegårdscentret, hvor resultatet i sidste ende blev, at der ikke kunne findes plads nok.

– Harald Nyborg kunne ikke ligge der, fordi de fyldte for meget, men der er et mindre areal derude, siger Søren Møller Christensen om de tilbageværende muligheder i Vibegårdscentret.