Fynegaard-projekt skal indgå i ny drøftelse om erhvervsarealer

Fynegaard-projekt skal indgå i ny drøftelse om erhvervsarealer
Da Teknologivej blev anlagt som en sidevej til Aakirkebyvej i nullerne, skete det med tanke på en udvidelse af erhvervskvarteret. Men udviklingen gik i stå, og Fynegaards marker til højre for skellet ligger fortsat i landzone. Ønsket om at lave en erhvervs- og udviklingspark gik i 2019 i stå, fordi en større del af jorden ligger oven på et vigtigt drikkevandsreservoir. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 15. APR 2021 • 18:23
Jakob Nørmark
Journalist
| ABONNENT
15. APR 2021 • 18:23

ERHVERV

Manglen på erhvervsområder har regionskommunen reageret på i den nye kommuneplan, der ventes vedtaget sidst i april. Kommunen har valgt at prioritere et område på Snorrebakken ved Bornholms Produkthandel.

Efter kritik fra NCC, der har råstofinteresser på arealet, Dansk Byggeri Bornholm og Dansk Industri, har forvaltningen pillet ét ud af fem delområder ud af kommuneplanen. Modstanden fra erhvervsorganisationerne går blandt andet på, at grunden er for kuperet, og at der mangler sammenhæng med det eksisterende industrikvarter omkring Sandemandsvej og Rabekken. Folkene bag Fynegaard Erhvervs & Industri Park mener, at det vil være langt mere naturligt og brugbart at forlænge erhvervsområdet ud af byen langs Aakirkebyvej ved at udlægge selskabets landsbrugsjord til erhvervszone.

– Det er lidt synd, at de bliver ved med at snakke om Snorrebakken, for det er en superdårlig placering, siger Ole Schou Mortensen, fabrikschef hos Borntek Industri, hvis direktør, Casper Poulsen, ejer Fynegaard sammen med sin far, Jeppe Poulsen.

Under interviewet med Bornholms Tidende hiver Ole Schou Mortensen et detaljeret landkort frem. På Snorrebakken er der få millimeter mellem højdekurverne, så det vil ikke være attraktivt for investorer at bygge store industribygninger her, mener han.

Flytteplaner på vandrørene

I det eksisterende erhvervs- og industrikvarter på ydersiden af Østre Ringvej begynder det at være svært at finde ledige grunde til industriformål, ligesom håndværkere og større forretninger i detailhandlen for tiden kigger forgæves efter arealer i Rønne, påpeger Bornteks direktør, Casper Poulsen.

– Der er gang i rigtig mange ting. Jeg kan høre på vandrørene, at mange har planer om at flytte, hvis de kunne få muligheden, og rammerne var til stede, siger han.

Derfor gør han endnu et forsøg på at få Fynegaard-grunden til at indgå i regionskommunens langsigtede planlægning, og i sidste uge var hans team til møde hos kommunens planafdeling.

– Planlægning af erhvervsområder er en lang proces, og derfor skal man være nogle år på forkant. Man kan for eksempel se, at tendensen er, at håndværkerne flytter ud af byen, siger Ole Schou Mortensen.

– Vi vil gerne have en dialog om, hvad arealet kan bruges til, for det er det mest oplagte sted at udvide erhvervsområdet. Hele idéen med at lave en kommuneplan er, at man skal skabe nogle rammer og udviklingsmuligheder. Så vi beder om, at det bliver taget med ind i arbejdet med kommuneplanen.

– Vi har lyttet

Lederen af regionskommunens planafdeling siden november 2019, Søren Møller Christensen, oplyser, at Fynegaard-arealet ikke er en del af selve kommuneplanen, der allerede er fremlagt til kommunalbestyrelsens vedtagelse i april. En eventuel konvertering til erhvervsareal vil derfor skulle ske gennem et tillæg til kommuneplanen samt en ny lokalplan.

På grund af utilfredsheden med det udlagte areal på Snorrebakken har kommunen aftalt med Dansk Byggeri og Dansk Industri Bornholm at sætte gang i en ny runde møder med erhvervslivet, og ifølge Søren Møller Christensen kommer Fynegaard-ideen til at indgå i drøftelserne, som der tages hul på i slutningen af denne måned, fortæller han.

– Vi har lyttet til de kommentarer, der er kommet ind, og nu ser vi på det én gang til. Der har tidligere været kig på, om nogle af de store arealer ved Rabekken kan udnyttes på en eller anden måde. Hele det arbejde starter nu, og Caspers projekt indgår som en del af den drøftelse, fortæller Søren Møller Christensen.

Bæltet med sårbart drikkevand strækker sig ind i det eksisterende industrikvarter, og kommunen skal i samarbejde med erhvervsorganisationerne skabe et bedre overblik over miljøbelastningen.

En del af det forestående arbejde går ud på at få mere viden om, hvor forskellige typer af virksomheder passer ind.

– Vi skal kigge på, hvilke miljøklasser de ligger i, i forhold til drikkevandsinteresserne, siger Søren Møller Christensen, der er indstillet på at se på Fynegaard-projektet med friske øjne.

– Der er dog stadigvæk nogle af de samme udfordringer med drikkevandsinteresser, kystnærhedszoner og fredsskov, men vi er villige til at kigge på det igen, fordi de har gjort sig nye tanker om, hvilke virksomheder der kan indpasses i området. Men det er vigtigt at understrege, at vi hverken kan love eller afvise noget på nuværende tidspunkt, siger lederen af Udvikling, Plan og Byg.


Det står der om erhvervsområder i Kommuneplan 2020

"Det er svært at forudsige, hvad behovet for erhvervsarealer vil blive de næste tolv år. I forbindelse med arbejdet med den strategiske udviklingsplan for Rønne er der dog identificeret nogle behov. Udviklingsplanen opererer med at udflytte produktionsvirksomhederne fra Industrivej for at omdanne erhvervsområdet til andre byformål, herunder evt. et aflastningsområde for detailhandel. Dette skaber et behov for arealer, hvor de eksisterende virksomheder kan relokaliseres. Desuden ønsker Rønne Havn, at havnearealerne forbeholdes transport- og logistikvirksomheder samt havnerelaterede virksomheder. Det betyder, at der eventuelt også er nogle virksomheder, der skal flyttes fra havneområderne.

Der er i Rønne i 2019 én virksomhed, som efterspørger nye erhvervsarealer. De skal bruge 1,2 hektar. Der skal også være plads til, at nye virksomheder kan komme til øen og etablere sig. Behovet de næste 12 år anslås til 4-10 hektar (40.000-100.000 m2)."