Trafikråd placerer Bornholm i den tunge ende

NOTITS | ABONNENT | 24. NOV 2022 • 10:00
Henrik Nielsen
Journalist
NOTITS | ABONNENT
24. NOV 2022 • 10:00

Ifølge undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik er Bornholm en af de kommuner, hvor trafikundervisningen af ældre elever kan blive bedre.

 

Med 419 point placerer Bornholm sig i den næstdårligste kategori, når der gælder de skolernes trafikundervisning. Det fremgår af Kommunernes Skoletrafiktest 2022, der er en landsdækkende undersøgelse af trafikundervisningen i skolerne i alle landets kommuner. Bag den står Rådet for Sikker Trafik og analysebureauet Epinion.

Baggrunden for undersøgelsen er, at børns risiko i trafikken stiger med alderen, samtidig med at det er de yngste elever, der får mest trafikundervisning. På de øvre klassetrin er der mindre undervisning i trafiksikkerhed, selvom de ældre elevers risiko i trafikken er langt højere end de yngste børns. På landsplan kommer over 10 gange så mange 16-årige alvorligt til skade eller mister livet i trafikken som seksårige, viser tal fra Vejdirektoratet.

– Selvom børn i de ældste klasser virker som om, at de har styr på at færdes i trafikken, kommer langt flere til skade på vejene, end yngre børn gør. Trafikundervisningen i 8. eller 9. klasse kan ellers gennemføres på blot to eller fire lektioner, så selvom der er mange andre ting, som eleverne også skal undervises i, er det ærgerligt, at så relativt få klasser i udskolingen lærer om risiko i trafikken, siger seniorprojektleder Sisse Egeberg i Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.

På Bornholm var der sidste år to børn på mellem 0 og 17 år, der kom til skade i trafikuheld, viser tal fra Danmarks Statistik. I 2020 var det fem. Der var ingen trafikdræbte i den aldersgruppe i de to år.

Kommunernes Skoletrafiktest er en internetbaseret spørgeskemaundersøgelse bestående af et spørgeskema til skoler og et til kommuner. Spørgeskemaet til skolerne består af syv spørgsmål og er udsendt til alle landets folke-, fri- og privatskoler på hovedskoleniveau.

 

 

Fakta fra Bornholm

419 point i Kommunernes Skoletrafiktest 2022

100 procent af folkeskolerne har undervist alle klasser i gåprøve (0.-1. klasse)

75 procent af folkeskolerne har undervist alle klasser i cyklistprøve (5.-6. klasse)

50 procent af folkeskolerne har undervist alle klasser u risikofaktorer (8.-9. klasse)

100 procent af folkeskolerne har en færdselskontaktlærer

Kommunen har ikke inviteret alle skoler til netværksmøde(r) og kommer heller ikke til det i skoleåret 2022-23

Kommunen har ikke deltaget i kreds-/lokalrådsmøde(r) med politiet om skolernes trafiksikkerhed

 HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.

DEBAT | ABONNENT

Ø-kultur?