Trafikråd placerer Bornholm i den tunge ende
Ifølge undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik er Bornholm en af de kommuner, hvor trafikundervisningen af ældre elever kan blive bedre.
Med 419 point placerer Bornholm sig i den næstdårligste kategori, når der gælder de skolernes trafikundervisning. Det fremgår af Kommunernes Skoletrafiktest 2022, der er en landsdækkende undersøgelse af trafikundervisningen i skolerne i alle landets kommuner. Bag den står Rådet for Sikker Trafik og analysebureauet Epinion.
Baggrunden for undersøgelsen er, at børns risiko i trafikken stiger med alderen, samtidig med at det er de yngste elever, der får mest trafikundervisning. På de øvre klassetrin er der mindre undervisning i trafiksikkerhed, selvom de ældre elevers risiko i trafikken er langt højere end de yngste børns. På landsplan kommer over 10 gange så mange 16-årige alvorligt til skade eller mister livet i trafikken som seksårige, viser tal fra Vejdirektoratet.
– Selvom børn i de ældste klasser virker som om, at de har styr på at færdes i trafikken, kommer langt flere til skade på vejene, end yngre børn gør. Trafikundervisningen i 8. eller 9. klasse kan ellers gennemføres på blot to eller fire lektioner, så selvom der er mange andre ting, som eleverne også skal undervises i, er det ærgerligt, at så relativt få klasser i udskolingen lærer om risiko i trafikken, siger seniorprojektleder Sisse Egeberg i Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.
På Bornholm var der sidste år to børn på mellem 0 og 17 år, der kom til skade i trafikuheld, viser tal fra Danmarks Statistik. I 2020 var det fem. Der var ingen trafikdræbte i den aldersgruppe i de to år.
Kommunernes Skoletrafiktest er en internetbaseret spørgeskemaundersøgelse bestående af et spørgeskema til skoler og et til kommuner. Spørgeskemaet til skolerne består af syv spørgsmål og er udsendt til alle landets folke-, fri- og privatskoler på hovedskoleniveau.
Fakta fra Bornholm
419 point i Kommunernes Skoletrafiktest 2022
100 procent af folkeskolerne har undervist alle klasser i gåprøve (0.-1. klasse)
75 procent af folkeskolerne har undervist alle klasser i cyklistprøve (5.-6. klasse)
50 procent af folkeskolerne har undervist alle klasser u risikofaktorer (8.-9. klasse)
100 procent af folkeskolerne har en færdselskontaktlærer
Kommunen har ikke inviteret alle skoler til netværksmøde(r) og kommer heller ikke til det i skoleåret 2022-23
Kommunen har ikke deltaget i kreds-/lokalrådsmøde(r) med politiet om skolernes trafiksikkerhed
NYT JOB
MEST LÆSTE
Totalrenovering på plads
Lad læretid tælle som fuldtidsarbejde

Te betronijns
Når man får noget ‘te betronijn(s)’, så får man det på kredit. I Bornholmsk Ordbog illustreres udtrykket blandt andet med følgende citat: ‘Hajn ræstar ju ejnhillu alt, så vi torr væl foie lâ’jn få mera te betronijngs’.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration