Trafikkontaktrådet til regeringen: Følg op på dansk-svensk erklæring

NYHED | ABONNENT | 30. JUN 2022 • 10:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
30. JUN 2022 • 10:30

Der er fortsat behov for særskilte, bindende regler, der garanterer rejsende til og fra Bornholm en uhindret transit igennem Sverige, fastslår Trafikkontaktrådet.

 

Der er efterhånden gået mere end to måneder, siden udenrigsminister Jeppe Kofod (S) kunne offentliggøre en dansk-svensk erklæring om transitkorridorer over Øresund. De to lande tilkendegav en ”fælles ambition om, i videst muligt omfang, at værne om transitkorridorerne”, og i fokus var primært danskeres adgang til og fra Bornholm samt svenskeres adgang til Kastrup Lufthavn. ”Forudsigelighed om disse to transitkorridorer er af stor betydning for borgere, erhvervsliv og arbejdspladser i Danmark og i Sverige,” lød det blandt andet i erklæringen. Det mest konkrete skridt var at introducere faste kontaktpersoner, så udvekslingen af information kan forbedres, og landene fremover kan undgå den forvirring, der opstod i forbindelse med corona-krisens pludselige grænselukninger.

Forpligter ikke

På et møde i sidst uge drøftede Trafikkontaktrådet erklæringen, og det er mundet ud i denne fælles udtalelese, hvor de bornholmske aktører efterspørger bindende garantier:

”Trafikkontaktrådet glæder sig over, at den danske og svenske regering er nået til enighed om en erklæring om transitkorridorer i Øresundsregionen, herunder adgangen gennem Sydsverige til og fra Bornholm. Det er af afgørende betydning for det bornholmske samfund, at rejsende og det bornholmske erhvervsliv er sikret en stabil transport til og fra øen, så Bornholm ligestilles med det øvrige Danmark, hvis det igen skulle blive aktuelt at indføre rejserestriktioner.

Rådet hæfter sig dog ved, at erklæringen ikke forpligter landene, hvorfor Sverige også fremover vil kunne indføre nationale indrejserestriktioner. Rådet vil derfor gerne opfordre den danske regering til at følge op på erklæringen og indgå en bindende aftale, der i videst muligt omfang garanterer en let og uhindret transit i tilfælde af en krisesituation. Rejsende mellem Bornholm og det øvrige Danmark er i transit. Rådet ønsker derfor særskilte og bindende regler”, udtaler Trafikkontaktrådet, fremgår det af referatet fra sidste uges møde.

Trafikkontaktrådet består af 20 medlemmer, der repræsenterer erhvervsorganisationer, foreningslivet, transporthvervet og det politiske liv. Formand er borgmester Jacob Trøst (K).