Tina er bange, når hun tager Kombardobussen

Tina er bange, når hun tager Kombardobussen
Tina Kure ser gerne, at chaufførerne informerer passagererne om, at det er lovpligtigt at bruge selen, men det er ikke altid, at det sker. Foto: Jesper Gynther
TRAFIK | Torsdag 5. september 2024 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
TRAFIK | Torsdag 5. september 2024 • 05:30

Tina Kure rejser ofte med Kombardoexpressen, og hver gang frygter hun at få en person i hovedet. Når hun ser sig omkring i bussen, er der nemlig meget få, som benytter sikkerhedsselen. Når hun påtaler det, synes mange, at hun er hysterisk, men hvis uheldet er ude, kan det resultere i meget farlige situationer, fortæller Rådet for Sikker Trafik.

På et tidspunkt ender det galt. Det er frygten hos Tina Kure, som igen og igen oplever, at medpassagererne på Kombardoexpressen ikke bruger sikkerhedsselen. Hun er godt klar over, at det er folks eget ansvar at bruge selen, men hun frygter for, at hun en dag selv kommer til skade, fordi en anden passager ikke har spændt sig fast.

– Jeg tager ofte ruten, og jeg synes, det er utrygt at risikere at få folk i hovedet ved en eventuel hård opbremsning, siger hun.

Tina Kure konstaterer gang på gang, at personerne omkring hende ikke bruger selen, og det skete også forleden, da hun satte sig ved sæderne, hvor der er et bord imellem. Ud af fire ved bordet var hun den eneste med sele, og det bekymrer hende.

– Det kan jo gå frygteligt galt, og især hvis det er en stor mand på 100 kilo, som sidder overfor mig. Enten ryger personen ind i mig eller også ind i mit barnebarn, som nogle gange rejser med mig. Jeg har flere gange frygtet, at personen overfor hende kommer til at flyve ind i hende, hvis chaufføren bliver tvunget til at bremse pludseligt.

Kan du ikke bare sætte dig et andet sted, end hvor der er et bord imellem?

– Jo, men så risikerer man bare, at nogle ryger op i nakken på en.

På Kombardoexpressen er det piktogrammer, som oplyser, at det er lovpligtigt at bruge selen. Foto: Tina Kure

 

Savner information fra chaufførerne

Tina Kure har forsøgt at gøre sine medpassagerer opmærksomme på, at det er lovpligtigt at bruge sele - også når man kører i bus. Men det er sjældent, at det bliver taget godt imod.

– Nogle ryster på hovedet af mig, fordi jeg siger, at de skal tage sele på. De undrer sig over, at der er nogen, som går op i det med seler, da det er folks eget ansvar. Men jeg tænker jo blot på sikkerheden, siger hun.

Tina Kure mener, at det vil hjælpe rigtig meget, hvis chaufførerne hos Kombardoexpressen konsekvent fortalte over højtalersystemet, at det er lovpligtigt at bruge sele. Det har de gjort på nogle af de ture, hun har været med, og det har fået rigtig mange til at spænde sikkerhedsselen. Men hun har også været med på en del ture, hvor det ikke bliver sagt.

– Og når jeg så har forsøgt at italesætte det overfor de andre passagerer, så bliver jeg mødt med uforståenhed, da de henviser til, at chaufføren jo ikke siger noget.

Derfor har hun flere gange skrevet til Kombardoexpressen for at gøre opmærksom på problemet, men hun har ikke fået nogen tilbagemelding. Tidende har dog fået et svar fra Molslinjen, som er medejer af Kombardoexpressen. Selskabet fortæller, at man har valgt at bruge en anden løsning til at informere passagererne om, at de skal bruge sele på busturen.

– Brugen af seler illustreres af piktogrammer i busserne, fortæller pr- og kommunikationschef Jesper Maack med henvisning til, at der er sat klistermærker på vinduerne i bussen, som viser, at man skal huske at tage sele på.

Ifølge lovgivningen er det tilstrækkeligt at bruge piktogrammer til at informere om brugen af seler, men Tina Kure har ikke lagt mærke til, at de findes. Hun kiggede efter klistermærkerne, da hun tog bussen senest, og her kunne hun konstatere, at de er meget små og ikke større end en gammel femkrone. Hun spurgte flere af medpassagererne, om de havde lagt mærke til klistermærkerne, og nogle svarede ja, mens andre svarede, at de heller ikke havde lagt mærke til dem.

– En, jeg talte med, sagde, at hun havde set mærkerne, men at det jo var folks eget valg. Hun tænkte mere på bøden end sikkerhed, desværre.

– Det er ærgerligt, at jeg ikke har opdaget dem før, for så har jeg kunnet henvise til dem, når chaufføren ikke har sagt noget, siger Tina Kure, som stadigvæk helst så, at chaufførerne informerede passagererne om, at det er lovpligtigt at bruge sele.

Piktogrammerne er cirka på størrelse med en gammel femkrone. Foto: Tina Kure

 

Bussen er sikreste transportmiddel

Rådet for Sikker Trafik mener også, at det vil være bedst, hvis Kombardoexpressens chauffører tog fat i mikrofonen og fortalte, at det er en god idé at bruge sikkerhedssele. Erfaringen er nemlig, at det får rigtig mange til rent faktisk at gøre det.

– Vi ved godt, at folk glemmer rigtig meget selen, når de rejser med bus. Nogle tror måske ikke, at det er lovpligtigt, og folk tænker: "Jeg kører bare i bus. Hvad er problemet?"

– Men man skal jo bruge sele i en bus, og det er en super god idé, hvis chaufføren siger det. Det er bare bedre, for så kommer folk i tanke om det. Så det vil vi da klart opfordre til, at chaufførerne gør, siger chefkonsulent Pernille Sjølund Ehlers fra Rådet for Sikker Trafik.

Hvorfor er det vigtigt at bruge sele i en bus?

– Heldigvis er det meget sjældent, der sker noget, for bussen er det sikreste transportmiddel, der er på vejene. Men hvis der sker noget - for eksempel hvis bussen enten kører galt eller vælter - så er det bare utroligt vigtigt, at man er spændt fast. En bus er jo stor, så man kan blive kastet rimelig langt rundt, hvis der sker en voldsom ulykke.

– Så det er jo både for ens egen skyld som buspassager, men det er sådan set også for de andres skyld i bussen.

Selvom Rådet for Sikker Trafik foretrækker, at chaufføreren informerer om sikkerhedsselen - frem for, at det gøres ved hjælp af piktogrammer - mener chefkonsulenten ikke, at lovgivningen skal ændres. 

– Jeg synes, det er udmærket, at der er forskellige måder, man kan gøre det på. Men altså, det er klart, det er en god idé, hvis chaufføren siger det, og det vil vi da klart opfordre busselskaberne til. Fordi det hjælper altså på det, siger Pernille Sjølund Ehlers.

Tilbage hos Tina Kure håber hun, at hun fremover ikke behøver blande sig i, om de andre passagerer har spændt selen.

– Der er heldigvis nogle af chaufførerne, som siger det, men det vil være lidt mere betryggende, hvis alle chauffører gik op i det, siger hun.

Hvad siger lovgivningen?

Der er forskel på regler for turistbusser og by- og rutebusser. I en bus som Kombardoexpressen gælder følgende:

Når du er fyldt 15 år, er det dit eget ansvar at huske selen i bussen.

Spænder du den ikke, er bøden 1500 kroner.

Buschaufføren er ikke ansvarlig for, at passagerer under 15 år bruger selen. Det skyldes, at chaufføren ikke har mulighed for at se, om alle har sele på.

Passagererne skal dog oplyses om, at de skal bruge sele enten via et piktogram, at chaufføren siger det, eller det vises på bussens tv.

Hvis du er for eksempel lærer eller pædagog og har flere børn med i bussen, så er det en god idé at du sikrer dig, at alle er spændt fast, før I kører.

Læs mere på: https://sikkertrafik.dk/rad-og-viden/bil/born-i-bilen/born-i-bus/

FÅ ABONNEMENT