Skibsekspert om Express 5: Virkelig noget der batter

Skibsekspert om Express 5: Virkelig noget der batter
Express 5 ved kaj i Rønne Havn med Skt. Nicolai Kirke i baggrunden. Foto: Jesper Gynther
BAGGRUND | ABONNENT | 28. APR 2023 • 05:30
BAGGRUND | ABONNENT
28. APR 2023 • 05:30

Express 5 er bygget, så den sejler bedre gennem bølgerne og bliver nemmere at manøvrere, når den ligger i havnen. Sådan lyder det fra en af Danmarks førende specialister i skibsdesign.

Der er voldsomme kræfter på spil, når Express 5 for første gang lørdag sejler mellem Rønne og Ystad.

Med plads til 451 biler og 1.610 passagerer siger det sig selv, at der skal lidt af et maskineri til, når man samtidig skal skyde en fart på 37 knob. Den samlede motoreffekt for de fire motorer på Express 5 er på i alt 39.000 kilowatt, mens Express 1 til sammenligning har en samlet effekt på 36.000 kW.

Hans Otto Holmegaard Kristensen, der er en af Danmarks førende specialister i design af skibe og i dag driver konsulentvirksomheden HOK Marine Consult., har fulgt Express 5 nøje, siden byggeriet af verdens største hurtigfærge begyndte.

– Molslinjens to første færger havde hver plads til 120 biler, så man kan godt se, at der virkelig er sket noget. Den kan sejle med fire gange så mange biler, så det er virkelig noget, der batter. Derudover er vognbanerne tilstrækkeligt brede og bredere end standarden, så det er virkelig nogle effektive vognbaner, siger Hans Otto Holmegaard Kristensen, der har været med til at bygge flere færger, herunder nogle af Molslinjens første samt hurtigfærgen Villum Clausen, der frem til 2018 sejlede for Bornholmerfærgen.

God i bølger og nem at manøvrere

Hans Otto Holmegaard Kristensen er uddannet civilingeniør fra DTU med speciale i skibsbygning, og han ser flere fordele med måden, man har konstrueret den nye hurtigfærge på.

– Skibets skrogform er blevet udformet med en meget skarp stævn, og det betyder, at færgen vil være god, når den skal sejle gennem bølgerne. Det betyder også, at skibets modstand er relativ lav, hvilket vil sige, at man bruger så lidt energi som muligt til at drive færgen frem, siger skibseksperten, der også noterer sig, at man på forskibet har indbygget to såkaldte , som man også har på konventionelle færger – eksempelvis Hammershus.

– Når du ligger i havnen og skal dreje færgen rundt, så kan de to propellere skubbe vandet til den ene og den anden side, og dermed kan du nemmere dreje skibet rundt. Tidligere har det været sådan, at når man skulle skabe de sidekræfter, så var det sådan set kun de her waterjets, man kunne bruge ved at regulere dem, så nogle kørte fremad og andre bakkede. Det kan man så undgå, når man har to direkte tværpropellere, siger Hans Otto Holmegaard Kristensen, der har beskæftiget sig med skibspropellere hele sit arbejdsliv.

Derved skulle man nemmere kunne manøvrere, når færgen skal ind og ud af havn, hvilket tidligere har givet Express 1 nogle udfordringer.

Onsdag den 8. juli 2020 blev den første aluminiumsplade til Express 5 skåret på Austal-værftet i Filippinerne, og den 16. april 2023 ankom færgen endelig til Rønne.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT