Politikere stemmer ja til, at du skal betale for at parkere

Politikere stemmer ja til, at du skal betale for at parkere
Bilisterne er et skridt tættere på at skulle have penge op af lommen for at parkere i fem byer på Bornholm. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 1. MAR 2023 • 19:29
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
1. MAR 2023 • 19:29

Bilister skal have penge op af lommen, hvis de vil parkere i store dele af fem byer på Bornholm. Det mener i hvert fald et flertal i natur-, miljø- og planudvalget.

Det kommunale budget for 2023 og frem indeholder en aftale om at indføre en parkeringsordning, der både skal indbringe en indtægt til kommunen og sikre en bedre trafikregulering. 

Ordningen skal omfatte Rønne, Nexø, Gudhjem, Svaneke, Allinge, og den skal indbringe kommunen en nettoindtægt på fire millioner kroner i 2023 og seks millioner kroner fra og med 2024.

Onsdag skulle et forslag til, hvordan en sådan ordning kan se ud, behandles i natur-, miljø- og planudvalget, og her stemte et flertal for, at der skal indføres betalingszoner på et større areal i de fem byer.

René Danielsson fra Dansk Folkeparti stemte imod, og Karen Lynn Jacobsen fra Socialdemokratiet stemte blankt, mens Helle Munk Ravnborg og Mikael Benzon fra Enhedslisten og Søren Schow fra Venstre stemte for.

400 kroner for p-licens

Udvalget har dermed anbefalet kommunalbestyrelsen, at bilister skal have penge op af lommen, hvis de vil parkere i store dele af de fem byer – uanset om de bor der eller er på besøg.

Med i foreslaget er også, at der på centrale kommunale parkeringspladser i byerne indføres betalingsparkering fra maj til og med oktober, og at der indføres en licensordning i byernes centrale dele med et tilbud til fastboende og et andet til turister og andre besøgende.

Har man folkeregisteradresse på Bornholm, kan man for 400 kroner om året erhverve en licens til sin husstands første køretøj. Ønsker man licens til flere køretøjer, koster de efterfølgende licenser 600 kroner om året. Licenserne giver ret til at parkere frit i de områder, der er omfattet af licensordningen og på områder med betalingsparkering, hvor man dog skal respektere eventuelle tidsbegrænsninger.

Turister og andre besøgende kan købe dags- og ugelicenser for henholdsvis 50 og 200 kroner. De giver ret til parkering i licenszonerne, men fritager ikke for betaling på betalingsparkeringspladser.

Forslaget skal nu behandles i økonomi- og klimaudvalget, inden det eventuelt skal færdigbehandles på et kommunalbestyrelsesmøde.