Peter Juel utilfreds med SAS: 'Smaskhamrende uretfærdigt'

Peter Juel utilfreds med SAS: 'Smaskhamrende uretfærdigt'
– Når staten er medejer af SAS, skal man også sørge for, at staten agerer ordentligt, lyder det fra Peter-Juel Jensen. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 21. NOV 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
21. NOV 2023 • 05:30

Folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V) mener, at staten som medejer af SAS skal stramme retorikken over for flyselskabet. SAS udsætter DAT for unfair konkurrence ved kun at flyve til og fra Bornholm med passagerer i folkemødedagene, mener politikeren.

Da flere partiers transportordførere i onsdags troppede op i Proviantsalen på Christiansborg for at deltage i en debat med luftfartsbranchen, kom det bornholmske folketingsmedlem fra Venstre, Peter Juel-Jensen, blandt andet ind på beflyvningen af Bornholm i folkemødedagene.

Her har ud over DAT også SAS og Norwegian fløjet passagerer til og fra øen, og det er ifølge Juel-Jensen "brandærgerligt", sagde han direkte henvendt til direktøren i flyselskabet DAT, Jesper Rungholm, der ligeledes deltog i konferencen.

– Jeg er godt klar over, at du servicerer bornholmerne 365 dage om året, og det er vi meget glade for. Du leverer et fantastisk produkt, og derfor er det brandærgerligt, at andre kommer ind til Folkemødet, når de kan fylde maskinerne og udsætter dig for en unfair konkurrence. Det er jeg meget opmærksom på, og det skal jeg nok få nævnt de rette steder, lød det fra Peter Juel-Jensen.

Retorikken skal strammes

Men hvad mener folketingspolitikeren egentlig med det? Dét spurgte Tidende ham om efter debatten.

– Jeg kan jo ikke holde nogen ude af lufthavnen i Rønne. Men jeg er opmærksom på, at der er nogen, som ikke flyver på Bornholm hele året, men kun beflyver Bornholm der, hvor det er gunstigt, og hvor man kan være sikker på at fylde flyet, siger Peter Juel-Jensen, der vil forsøge at gøre noget ved det, i og med at staten kommer til at eje 25,8 procent af flyselskabet SAS, når omstruktureringen og konkursbeskyttelsen af selskabet er gennemført.

– Når staten er medejer af SAS, skal man også sørge for, at staten agerer ordentligt. Det synes jeg faktisk ikke, man gør, når man går ind i en ganske kort periode og udnytter nogle ting og ikke flyver der hele året. Det var bornholmerne også enige med mig i, dengang jeg delte det på Facebook: Det der med, at der kommer nogen ind til Folkemødet, skummer fløden - og så er væk igen. Det bryder vi os ikke om på Bornholm, tilføjer venstremanden.

Derfor skal retorikken strammes over for SAS, siger Peter Juel-Jensen. For man kan ikke forbyde, at SAS - og for den sags skyld Norwegian - beflyver Bornholm til Folkemødet, oplyser han.

– Vores lufthavn er således indrettet, at alle dem, der lever op til betingelserne for at flyve, kan gøre det. Men vi ejer SAS. Det er nok den vej, vi vil gå. Det kan du også høre på Liberal Alliance og Moderaterne - at det er vi opmærksomme på, og det skal vi se, om vi kan sætte hælene i for fremadrettet.

Simpelthen som ejer bede SAS om at lade være med at flyve til Folkemødet?

– Ja, altså jeg vil gerne lige sige, at vi nu som skatteydere har været inde ad flere omgange og give penge til SAS. Jeg synes jo godt, man kan stille nogle modkrav - blandt andet at man ikke skal undergrave den allerede eksisterende flytrafik, siger Peter Juel-Jensen, der tilføjer:

– Så kan folk komme og sige: Peter, du er jo venstremand - tror du ikke på fri konkurrence? Jo, det er lige netop det, jeg gør. Men jeg er også bornholmer - og nok mere bornholmer end venstremand - og jeg vil gerne have, at vi har fly hele tiden, hele året og ikke kun til Folkemødet.

Ud over Venstre deltog transportordførere fra Socialdemokratiet, Moderaterne, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Danmarksdemokraterne i debatten. Foto: William Sonne Kaalø


Fly kommer alligevel

Jacob Pedersen, aktieanalysechef og luftfartsanalytiker i Sydbank, har svært at forestille sig, at staten som ejer kommer til at kræve, at SAS ikke må flyve til Bornholm i folkemødedagene.

– Hvis det er sådan, at SAS ikke kommer med fly i de dage, så er der nogle andre, der gør. Det er selvfølgelig ualmindeligt træls for den aktør, der flyver på ruten, at der lige pludselig hen over nogle få dage er andre, som kommer ind for også at skumme fløden. Men det er svært at undgå, siger Jacob Pedersen, der tilføjer:

– Jeg er helt sikker på, at så kommer Norwegian bare med flere fly. Det er vilkårene, og lidt sådan gamet er. Hvis der er en efterspørgsel efter at flyve, skal man nok finde flyene et eller andet sted.

Man vil således gøre Norwegian en tjeneste, siger Jacob Pedersen, og uddyber, at der i en eller anden forstand også kan være en afsmittende effekt på DAT.

– Men det vil i højere grad dreje sig om, hvem der kan komme med noget kapacitet lige i de dage, siger Jacob Pedersen.

SAS tilpasser sig efterspørgsel

Tidende har bedt SAS om en kommentar til Peter Juel-Jensens udtalelser og desuden spurgt flyselskabet, hvorfor det kun flyver til Bornholm i folkemødedagene og ikke resten af året.

Til det svarer SAS' pressechef i Danmark, Alexandra Lindgren Kaoukji, i en mail:

"Vi evaluerer og tilpasser løbende vores trafikprogram - præcis som alle andre luftfartselskaber - til efterspørgslen. Der er ikke plads til to selskaber på Bornholm året rundt, som markedet ser ud. Vi sætter ekstra fly ind til Folkemødet, præcis som vi gør til Visby under Almedalen (Folkemødets svenske forgænger, red.). Og som vi også gør til diverse skidestinationer i vinterferien og så videre. Vi tilpasser simpelthen programmet til, hvor der er efterspørgsel og hvornår. Præcis som vores konkurrenter gør," lyder det fra pressechefen.

SAS kan endnu ikke be- eller afkræfte om selskabet vil flyve til Bornholm i folkemødedagene i juni næste år.

"Vi har ikke kommunikeret om vores sommerprogram endnu, og som sagt - vi vil løbende evaluere og tilpasse programmet og vores flyvninger til efterspørgslen," skriver Alexandra Lindgren Kauokji i mailen.

Af Norwegians hjemmeside fremgår det, at flyselskabet har sat fly ind til og fra Bornholm i folkemødedagene.

'Smaskhamrende uretfærdigt'

Tilbage i Proviantsalen slår Peter Juel-Jensen fast, at der af og til er nogle 'gevaldigt store snakke' til Venstres gruppemøder, når snakken falder på SAS.

– Jeg har sagt det i mit gruppeværelse: Jeg synes, det er smaskhamrende uretfærdigt, at vi med det selskab, hvor staten har en stor del af aktierne, går ind og fortrænger private selskaber i deres selskabsudfoldelse, når det kommer til luftfart. Alle andre steder havde vi holdt os væk fra det her, men blot fordi det er SAS, og blot fordi man har den eneret, og SAS har haft de udfordringer, så har man måske behandlet dem noget pænere end andre. Det er jeg ikke helt enig i, siger Peter Juel-Jensen.

Han siger omvendt, at han 'hamrende gerne' vil have, at SAS flyver til Bornholm - på den betingelse, at det ikke kun er til Folkemødet.

– Hvis man gerne vil beflyve Bornholm, så kan man gøre det hele året. Jeg tror på, at konkurrence er sundt, og det kan godt være, DAT har brug for konkurrence indimellem. Men det skal ikke kun være på de gunstige afgange. Vi har behov for fly, også når det er efterår og vinter. Det kan DAT levere - det gør SAS sgu ikke, siger Peter Juel-Jensen.