Penge til flere fragtafgange afvist: Upopulært forslag skal til debat igen

Penge til flere fragtafgange afvist: Upopulært forslag skal til debat igen
Fragtkapaciten er presset til yderste i højsæsonen, hvor det ikke er nemt at få plads på Hammershus. Foto: Jacob Jepsen
TRAFIK | Tirsdag 23. august 2022 • 05:30
TRAFIK | Tirsdag 23. august 2022 • 05:30

Transportministeriet har igen afvist at afsætte nye penge til flere fragtafgange og foreslår, at Bornholmslinjen kan droppe en af de fire daglige overfarter med hurtigfærgen for at finansiere indsættelsen af Povl Anker som godsfærge, når fragtkapaciteten er mest presset. Borgmesteren har været imod denne model, men er indstillet på at drøfte den på ny.

Hvis det var gået, som Trafikkontaktrådet ønskede, skulle Povl Anker fra denne uge og indtil slutningen af oktober sejle to ugentlige ture til Køge og retur til Rønne som ren fragtfærge.

I foråret forsøgte Jacob Trøst (K), der som borgmester er formand for rådet, at overbevise transportminister Trine Bramsen (S) om at afsætte flere penge til at fragt – uden held.

– Vi fik besked lige inden sommerferien om, at vi ikke får flere midler til fragten i år. Vi havde søgt om at få de penge, som det vil koste at lave to ekstra dobbeltture i resten af højsæsonen, siger Jacob Trøst til Tidende.

Oprindeligt ønskede Trafikkontaktrådet at indsætte Povl Anker i forårsugerne 14-26 og igen i uge 34-43. Perioderne med to ugentlige dobbeltoverfarter til Køge skulle være uden passagerer og være med langsommere sejlhastighed. Men selvom om forslaget indebar lavere omkostninger til brændsel og personale, ville prisen nå op på cirka 10,6 millioner kroner, anslår Molslinjen.

30. marts mødtes borgmesteren med Trine Bramsen. Her blev hun advaret om, at ”store forsinkelser” for fragttransporten ville blive konsekvensen, hvis ikke der blev taget affære. I et notat, som Jacob Trøst afleverede ved mødet, slår han fast, at den nuværende kapacitet er utilstrækkelig og alvorlig.

”Kapacitetsudnyttelse var i juni 2021 på 92-95%, hvilket i praksis er det samme som udsolgt. Derudover er der stadig mere transport af materiel til havvindmølleparker, som udgår fra Rønne Havn,” står der i beskeden.

Passagerafgange som betaling

Transportministeriet har ifølge Jacob Trøst undersøgt mulighederne for at fremskaffe ekstra finansiering til yderligere fragtkapacitet til Bornholm. Dette har vist sig ikke at være muligt, fik han at vide i det skriftlige afslag.

– Transportministeriet lægger op til, at vi kan løse det inden for den eksisterende økonomiske ramme, hvilket vil sige, at vi skal aflyse nogle passagerafgange for at få råd til flere fragtafgange. Det har vi indtil videre afvist. Vi har kæmpet lang tid for at få de ekstra passagerafgange, så det ville være ærgerligt at give køb på dem, siger Jacob Trøst.

Året rundt gennemfører Bornholmslinjen hver dag mindst fire overfarter mellem Rønne og Ystad i hver retning, men i den oprindelige kontrakt, som Molslinjen vandt efter udbud, var der i det meste af vinterhalvåret kun tre overfarter. Den såkaldte fjerde frekvens blev tilføjet efter en politisk ekstrabevilling til færgefarten. Mandag-fredag samt søndag ligger afgangen placeret klokken 10.30 fra Rønne og 12.30 fra Ystad, mens det om lørdagen er aftenafgangen klokken 18.30/20.30.

Forslaget om at droppe mange af disse fra efterårsferien og indtil udgangen af 2022 for at veksle dem til fragtafgange afviste Jacob Trøst i klare vendinger i et brev til Trine Bramsen i april. Det er ”en løsning, som Trafikkontaktrådet hverken kan eller vil acceptere,” skrev han.

Bytteforholdet er i øvrigt ikke 1:1. Det kræver tre aflyste Ystad-ture for hurtigfærgerne at finansiere en fragtafgang med Povl Anker.

Trafikkontaktrådet vil gerne have indsat Povl Anker som godsfærge. Arkivfoto: Berit Hvassum

Til debat på ny

I lyset af sommerens klare afslag fra Transportministeriet mener Jacob Trøst, at Trafikkontaktrådet igen er nødt til at forholde sig til idéen om at sælge afgange med hurtigfærgen i de stille måneder med mindst trafik. Det skal ske på mødet i september, hvor Trafikkontaktrådet også har hurtigfærgerne og spørgsmålet om at erstatte Max med den større Express 1 på dagsordenen. Hvis Bornholm vælger at sælge passagerafgange, vil det kunne skade ambitionerne om at hæve kapaciteten generelt, frygter borgmesteren.

– Jeg er lidt bange for, at det kan ramme os som en boomerang, hvis vi efter at have kæmpet for at få ekstra passagertransport begynder at sælge ud af den. Så vil man måske kunne sige, at vi ikke har så store udfordringer på passagerkapaciteten, siger Trøst, der mener, at Trafikkontaktrådet de seneste par år har gjort, hvad der var muligt for at styrke transporten af varer.

– Jeg har svært ved at se, hvordan vi skulle presse Transportministeriet mere, end vi allerede har gjort. Vi kan forsøge igen og prøve i de forskellige partier at få fat på de respektive transportordførere og presse på der. Men det er svært at finde ekstra penge, så det bliver en svær opgave. Vi er derfor nødt til at diskutere scenariet om, at vi kan blive nødt til at sælge nogle passagerafgange, men det er jeg ikke tilhænger af, siger Jacob Trøst og ridser det afgørende spørgsmål op.

– Skal vi fravige vores princip om, at vi ikke vil sælge ud?

Bliver det et valg mellem turister eller fragt?

– Ja, det bliver lidt et valg om, hvad der er vigtigst. Men det er jo også bornholmerne, der har brug for kapaciteten. Vi skal tænke på turisterne, men vi skal i allerhøjeste grad også tænke på bornholmerne, siger borgmesteren.

I april opfordrede han Transportministeriet til at kanalisere penge fra de bodsbetalinger, som ministeriet modtager, når Molslinjen ikke opfylder kontrakten, over til godstransporten. I brevet foreslår Trafikkontaktrådet også, at de ekstra afgange, som Molslinjen er forpligtet til at gennemføre, hvis rederiet har haft lavere dokumenterede nettoomkostninger end forventet, skal placeres strategisk og med fragten for øje.

”Trafikkontaktrådet undrer sig over, at de tilkøbte afgange ikke er indtænkt i løsningen af kapacitetsudfordringerne for gods”, skrev Trøst til Bramsen.

Express 5 skulle være taget i brug i 2022 og have sejlet på Østersøen fra foråret. Byggeriet er blevet cirka et år forsinket, og dette har Jacob Trøst også brugt som argument i korrespondancen med transportministeren.

”Det er ikke rimeligt, at Bornholm på grund af forsinkelser, som Bornholm ikke har indflydelse på, selv skal ”betale” og løse fragtkapacitetsudfordringerne i 2022 ved at give afkald på vigtige afgange for de rejsende i efteråret 2022. Det må være et anliggende for operatøren i samarbejdet med Transportministeriet at finde midlerne til at løse problemet, så løfterne til en øget kapacitet bliver indfriet”.

Allerhøjest på dagsordenen

Da det nu står klart, at Povl Anker ikke bliver indsat i sensommeren og efterårets mest pressede uger, kommer Trafikkontaktrådet til at rette opmærksomheden mod 2023, hvor hurtigfærgens kapacitet får et ekstra boost, når Express 5 indsættes i marts.

Jacob Trøst sætter sin lid til, at den kommende store analyse af transporten til og fra Bornholm vil skaffe de argumenter, som vil få Transportministeriet til at skifte kurs.

– Jeg håber på, at den her bornholmeranalyse viser, at vi har et reelt behov, og at vi kan genbesøge muligheden for finansieringen til flere fragtafgange til næste år.

Hvor højt står det på dagsordenen at få løst de her udfordringer?

– Det står allerhøjest. Det er en flaskehals i forhold til Bornholms udvikling både med passagerer og gods. Heldigvis tegner det lovende for passagerdelen, men vi er stadig udfordret på godsdelen, siger Jacob Trøst.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT